Näin Li Andersson vastasi, kun MTV kysyi venäjämieliseksi syytetystä korvaajasta

Li Anderssonin tilalle eduskuntaan voi nousta puolueen valtuustoryhmästä erotettu mies 1:01
Näin Li Andersson vastasi, kun MTV kysyi venäjämieliseksi syytetystä korvaajasta.

Jos Li Andersson valitaan europarlamenttiin, eduskuntaan palaa entinen kansanedustaja Johannes Yrttiaho (vas.). Häntä on syytetty puolueen piirissä epäasiallisesta käytöksestä ja jopa uhkaavista puheista sekä Venäjän myötäilystä.

Vuosina 2019–2023 kansanedustajana toiminut Johannes Yrttiaho palaa eduskuntaan, jos Li Andersson tulee valituksi EU-parlamenttiin.

Yrttiaho erotettiin vuonna 2022 vasemmistoliiton ryhmästä Turun kaupunginvaltuustosta. Yrttiahoa syytettiin epäasiallisesta käytöksestä muita edustajia kohtaan.

Yrttiaho on vuosien varrella arvostellut runsaasti Yhdysvaltoja ja Natoa, mutta Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa hän ei ole näkyvästi tuominnut. Puoluelehti Kansan Uutisten kolumnissa Yrttiahon on kuvattu puhuvan kuin "aito putinisti".

MTV Uutiset kysyi tänään eurovaaliehdokkuudestaan ilmottaneelta Li Anderssonilta, mitä hän ajattelee tilanteesta.

– Se on seurausta siitä, jos minut valitaan, koska äänestäjät ovat äänestäneet häntä kolmanneksi meidän listalla Varsinais-Suomessa, Andersson totesi.

Puheenjohtaja Andersson ei antanut ymmärtää, ettei Yrttiaho voisi palata kansanedustajana vasemmistoliiton eduskuntaryhmään.

– Johannes kuitenkin istui meidän eduskuntaryhmässä koko edellisen kauden, kun olimme hallituksessa. Häntä ei erotettu eduskuntaryhmästä silloin. Eli yhteistyö kyllä oli eduskuntaryhmän tasolla mahdollista tehdä.

Puheenjohtaja ei ota kantaa eurovaaliehdokkuuteen

Keväällä 2022 valtuustoryhmästä erottamisen yhteydessä vasemmistoliittolainen kaupunginvaltuutettu Anna Mäkipää kirjoitti HS:n mukaan Yrttiahon esimerkiksi puhuneen uhkailevaan sävyyn edustajatovereilleen.

Yrttiaho ei ole tunnistanut itseään syytteistä. Hänen mukaansa erottamisessa on ollut kyse politiikasta ja vasemmistoliittolaisten tarpeesta miellyttää Turussa kokoomusta.

Eduskuntavaaleissa 2023 Yrttiaho sijoittui 1630 äänellä vasemmistoliiton ehdokkaista Varsinais-Suomessa kolmanneksi Li Anderssonin ja Timo Furuholmin jälkeen.

Eilen Yrttiaho kertoi useamman vasemmistoliiton puolueosaston esittäneen häntä ehdokkaaksi kesäkuun eurovaaleihin.

Li Andersson ei tiedotustilaisuudessa ottanut kantaa siihen, voiko Yrttiaho päästä eurovaaliehdokkaaksi. Vasemmistoliiton puoluehallitus tekee päätöksen lopuista ehdokkaista huomenna.

Juttua korjattu 7.3. kello 10.50. Vaihdettu otsikon sanat "venäjämielisestä korvaajasta" muotoiluun "venäjämieliseksi syytetystä korvaajasta". Lisäksi vaihdettu kuvatekstin muotoilu "putinistiksi syytetystä korvaajasta" muotoon "venäjämieliseksi syytetystä korvaajasta".

Lue myös:

    Uusimmat