Näin lääkkeet saattavat vaikuttaa seksuaalisuuteen

Lääkkeillä saattaa monen yllätykseksi olla haittavaikutuksia, jotka liittyvät seksuaalisuuteen. Seksuaalisuuteen liittyvät haittavaikutukset eivät välttämättä löydy lainkaan pakkausselosteessa mainituista haittavaikutuksista.

Proviisori Sari Hämelehto Jämsän apteekista kertoo, miten lääkkeet saattavat vaikuttaa seksuaalisuuteen. Tutuillakin lääkkeillä saattaa olla yllätyksellisiä haittavaikutuksia.

Lääkkeiden haittavaikutukset jaetaan usein suoriin ja epäsuoriin haittavaikutuksiin. Suorina haittavaikutuksina pidetään haluttomuutta, kiihottumisen ongelmia, tuntopuutoksia, erektiovaikeuksia, orgasmivaikeuksia, ejakulaatio-ongelmia sekä yliseksuaalisuutta. Epäsuorina haittavaikutuksina pidetään oman seksuaalisuuden kokemisen muuttumista, väsymystä, huonovointisuutta, limakalvojen kuivumista, kostumisen hidastumista sekä pahanhajuista hengitystä. Sekä suorilla että epäsuorilla haittavaikutuksilla saattaa olla tosiasiallista vaikutusta käyttäjänsä seksuaalisuuteen.

– Mitä vakavampi sairaus, sen vakavammat haittavaikutukset sallitaan. Syöpälääkkeillekin sallitaan esimerkiksi hiustenlähtö haittavaikutuksena, mikäli syöpä hoituu, mutta esimerkiksi särkylääkkeille sellaista haittavaikutusta ei sallittaisi, sellainen lääke ei pääsisi markkinoille, Hämelehto kertoo.

Antibiootit

Antibiootit voivat vaikuttaa seksuaalisuuteen. Antibiooteista saa helposti hiivan, joka vaikuttaa usein negatiivisesti myös seksielämään.

Ehkäisypillerit

Ehkäisypillerit saattavat aiheuttaa mielialanvaihteluita, jotka heijastuvat helposti myös oman seksuaalisuuden tuntemuksiin

Masennuslääkkeet

Masennuslääkkeet saattavat aiheuttaa yleistä haluttomuutta. Täytyy muistaa, että jo masennus sairautena vaikuttaa mielialaan.Masennuslääkkeiden on todettu aiheuttavan myös siemensyöksyn viivästymistä sekä naisilla orgasmivaikeuksia.

Psyykenlääkkeet

Psyykenlääkkeet saattavat vaikuttaa seksuaalisuuteen. Psyykenlääkkeiden on huomattu aiheuttavan haluttomuutta sekä kyvyttömyyttä seksuaalisiin suorituksiin.

Rauhoittavat ja unilääkkeet

Rauhoittavien lääkkeiden ja unilääkkeiden tarkoitus vaikuttaa ihmisen rauhallisuuteen voi vaikuttaa myös muilla osa-alueilla. On todettu, että rauhoittavat ja unilääkkeet turruttavat tietyllä tapaa aivoja ja saattavat vaikuttavat seksuaalisuuden säätelykeskuksiin aiheuttamalla haluttomuutta sekä muuttaa orgasmituntemuksia.

Epilepsialääkkeet

Epilepsialääkkeet saattavat vaikuttaa merkittävästi käyttäjiensä mielialoihin. Voimakkaat muutokset mielialoissa heijastuvat usein helposti myös seksuaalisuuteen.

Eturauhaslääkkeet

Eturauhaslääkkeiden on todettu ajoittain vaikuttavan käyttäjien seksuaalisuuteen. Lääkkeiden on todettu muun muassa heikentäneen erektiota.

Sydän-ja verisuonisairauksien lääkkeet

Tietyt nesteenpoistolääkkeet, beetasalpaajat, muut verenpainelääkkeet ja nitrovalmisteet saattavat vaikuttaa negatiivisesti seksuaalisuuteen. Haittavaikutuksina on havaittu kiihottumisen vähentymistä, miesten erektio-ongelmia sekä naisten kostumisvaikeuksia.

Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitetut lääkkeet

Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitetuissa lääkkeissä on huomattu olevan vaikutuksia käyttäjiensä seksuaalisuuteen. Lääkkeet ovat aiheuttaneet joissain tapauksissa yliseksuaalisuutta.

– Monelle se saattaa olla ihan okei, mutta joillekin se on ongelma, Hämelehto viittaa hämmentävään muutokseen seksuaalisuudessa.

Mitä tehtävissä?

Jos huomaa, että aloitettu lääke vaikuttaa ei-toivotulla tavalla omaan seksuaalisuuteen, ei annostusta ole koskaan syytä muuttaa itse, vaan on parasta kääntyä oman lääkärin puoleen. On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että haittavaikutukset saattavat myös hävitä lääkityksen jatkuessa.

Seksuaalisuuteen liittyvien haittavaikutuksien poistamiseksi tai vähentämiseksi kokeillaan usein ensin vaihtoehtoista lääkettä. Myös lääkeannostuksen muuttaminen saattaa vaikuttaa merkittävästi sivuvaikutuksiin.


MTV3/Helmi

Teksti: Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat