Näin kananliha on muuttunut – 9 pelottavinta faktaa ruoasta

Tiesitkö, että nykypäivän tehotuotannon vuoksi kanaliha sisältää 33 prosenttia vähemmän proteiinia kuin ennen? Lue 9 karua faktaa ruoasta.

1. Terveellinen ruoka maksaa jopa 10 kertaa roskaruokaa enemmän

Washingtonin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin ravinnepitoisen ruoan ja roskaruoan hintaeroja. Tutkimuksessa selvisi, että päivän kaloritarpeen (2000 kcal) saa syötyä roskaruokana 3,52 dollarilla. Jos haluaa syödä se sijaan vitamiini- ja ravinnepitoista ruokaa, saman kalorimäärän syömiseen menee jopa 36 dollaria.

2. Supermarketin persikka voi sisältää jopa yhdeksää eri torjunta-ainetta

Amerikkalaiselvityksen mukaan persikka on yksi "likaisemmista hedelmistä", sillä se voi sisältää jopa yhdeksää eri torjunta-ainetta. Yleinen sääntö onkin, että mitä ohuempi kuori hedelmällä on, sitä enemmän se tarvitsee torjunta-aineita. Tietyt hedelmät kannattaakin huuhtoa kunnolla ennen syöntiä, ellet osta niitä luomuna.

3. Vihannekset ja hedelmät ovat menettäneet tärkeitä ravintoaineitaan

Yhdysvaltojen maatalousministeriön tekemien tutkimusten mukaan nykypäivän hedelmät ja vihannekset sisältävät vähemmän hyödyllisiä ravinteita kuin aiemmin. Esimerkiksi hedelmien C-vitamiinipitoisuus on pudonnut vuosikymmenten aikana 20 prosenttia.

4. Nykypäivän kana sisältää 266 prosenttia enemmän rasvaa

London Metropolitan -yliopiston aivokemian ja ravintotieteen instituutin tekemän tutkimuksen mukaan nykypäivän tehotuotettu siipikarja on 266 prosenttia rasvaisempaa kuin kananliha oli ennen. Broilerikanojen ahdas kasvuympäristö ja luonnoton ruokavalio on tehnyt kananlihasta myös 33 prosenttia vähemmän proteiinipitoista.

5. Elintarvikkeiden hinnasta vain murto-osa on itse ruokaa

Suurin osa ruoan hinnasta muodostuu sen valmistamisesta, pakkaamisesta ja markkinoinnista. Näiden päälle lätkäistään vielä kaupan myyntikate, joka voi olla jopa puolet tuotteen hinnasta.

Ylen Kuningaskuluttajan tekemän selvityksen mukaan esimerkiksi 2 euron einesmakaronilaatikosta vain 0,19 euroa menee maataloustuottajalle. Kauppa sen sijaan saa tuotteesta 0,91 euroa.

6. Lapsille suunnatut tuotteet sisältävät usein eniten väriaineita

Southamptonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tietyt teolliset väriaineet elintarvikkeissa voivat tehdä lapsista hyperaktiivisia. Ironista onkin, että yleensä juuri lapsille suunnatut tuotteet pitävät sisällään eniten houkuttelevia väriaineita.

7. Kauppojen tuoretiskien kala on usein huonolaatuista

Järkyttävä totuus on, että lähes joka neljäs Suomessa myytävä tuore kala ei täytä hygieenisiltä tai aistinvaraisilta laadulta määräyksiä. Kalaa säilytetään myös usein väärin kauppojen tiskeillä: ne ladotaan usein kasoiksi, vaikka tällöin päälimmäiset kalat ovat lämpimämmässä kuin alimmat.

8. Säilyketölkit pitävät sisällään kiistelyä BPA-kemikaalia

Monet säilyketölkit sisältävät "hormonihäiriköksi" ristittyä BPA-kemikaalia. Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan BPA-kemikaali voi aiheuttaa muun muassa sydänsairauksia ja diabetesta. Aiemmissa tutkimuksissa on osoitettu BPA:n aiheuttavan myös syöpää.

9. Ruokasi voi sisältää ällötyksiä

Elintarvikelainsäädännössä on merkitty enimmäismäärät tietyille hyönteisille ja niiden kehitysasteille. Suomessa esimerkiksi kuivatuissa siemenissä saa laillisesti olla punkkeja, kunhan niitä ei ole yli 50 kappaletta kiloa kohden.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja