Näin Iivo Niskasen kohutapaus etenee kulisseissa – "Ehkä Iivo teki jotain, mitä ei olisi pitänyt"

Iivo Niskasen tekemiset etenevät Hiihtoliiton sääntöryhmän käsiteltäväksi. 

Iivo Niskasen ja Kalle Parantaisen keskinäinen välienselvittely nousi kohuksi sunnuntaina Kuopiossa hiihdetyn Suomen cupin osakilpailun jälkeen. Kaksikko otti verbaalisesti ja kovin sanankääntein yhteen viestikilpailun maalialueella, ja tapahtuneen setviminen jatkui tämän jälkeen median välityksellä.

Kuusamon Erä-Veikkojen ankkurina hiihtänyt Parantainen väitti Niskasen, Puijon hiihtoseuran ankkurin, potkaisseen häntä suksella kisaladulla.

– Iivo yritti päästä minusta ohi mutta ei päässyt. Sitten hän potkaisi minua suksella oikeaan jalkaan. Siihen tuli vekki ja kisa-asuun verinen jälki, Parantainen väitti Helsingin Sanomille.

Niskanen itse kiisti potkaisseensa Parantaista.

Tapahtuneen selvittäminen ja Niskaselle mahdollisesti koituvat jatkoseuraamukset ovat pian Hiihtoliiton sääntöryhmän käsissä, kunhan teknisen johtajan Arto Tillin raportti kilpailusta ensin valmistuu.

– Minä teen tietynnäköisen raportin tästä asiasta. Jos sääntöryhmän puheenjohtaja katsoo, että on tarvetta käydä tätä asiaa läpi, sitten sitä käydään läpi, Tilli avaa.

Sääntöryhmä voi puolestaan katsoa, onko tapahtuneessa aineksia erilliseen kurinpitokäsittelyyn, jolloin asia etenisi edelleen Hiihtoliiton kurinpitovaliokunnalle.

– Uskoisin, että aika pikaisesti asia jonkinlaiseen maaliin saadaan, Tilli arvioi.

Tilli harmittelee, ettei Parantainen kertonut Niskasta kohtaan esitetyistä syytöksistä heti maaliintulonsa jälkeen kilpailun tuomarineuvoston edessä. Silloin tapaus olisi voitu käsitellä tuoreeltaan kilpailujohdossa.

– Milloin meille tuli ensimmäistä tietoa tästä, voisi sanoa, että myöhässä. Reitti, jolla on lähdetty sitä hoitamaan, on täysin väärä, Tilli ruotii.

– Ei tämä niin pitäisi mennä, että sen perusteella, mitä joku toimittaja kirjoittaa tai lehtiin lausutaan, aletaan tutkimaan.

Tilli on keskustellut tapahtuneesta sekä Niskasen että Parantaisen kanssa.

"Sen videon perusteella…"

Niskasen väitetty potkuliike tapahtui verrattain huomaamattomasti, ja tilanne meni suurelta osalta tv-katsojista täysin ohi.

– Tunnustan, että juuri näin kävi minullekin. Se oli dronella kuvattu aika kaukaa, Tilli kertaa.

Tuoreimmat videokuvat kuitenkin antavat kuitenkin vähintään aiheen esittää kysymyksen Niskasen potkun tahallisuudesta.

 – Nyt täytyy tunnustaa, että kun nuoret on näppäränä tehneet suurennuksia ja muuta, siitä on parempaa materiaalia käytössä kuin mitä meillä oli eilen. 

– Sen videon perusteella, mitä tuossa nyt on, voisi ehkä sanoa, että Iivo teki jotain, mitä ei olisi pitänyt, mutta en nyt sano tämä on samanlainen tilanne kuin tapahtui Salpausselällä, jolloin Venäjä hylättiin, niin kuin Kalle sanoi. Kyllä minun mielestäni aika paljon rajumpi oli Aleksandr Bolshunovin päälleajo Mäen Jonia kohtaan, Tilli vertaa.

Näin ollen todennäköistä on, ettei Niskaselle koidu tapahtuneesta ainakaan kovin rajuja rangaistusseuraamuksia.

"Kukkopoikien uhittelua"

Niskasen ja Parantaisen tulista kohtaamista maalialueella Tilli pitää virheellisesti uutisoituna. Iltalehti väitti ensiuutisessaan, että Niskanen olisi käynyt käsiksi Parantaiseen.

– Molemmat sanoivat, että ei ole mitään sellaista tapahtunut. Iivo ei ole koskenutkaan Kalleen maaliintulon jälkeen. Tällaista kukkopoikien uhittelua on ollut, mutta fyysistä koskemattomuutta ei ole rikottu. Kohu lähti laukalle ja täysin väärä tieto aiheutti muun muassa sen, että Arto sai istua puhelimessa ihan pikkaisen, Tilli kertaa.

– Molemmat osapuolet tyrmäsivät asian täysin. Ei ole mitään perää. Meidän fokus meni sillä hetkellä täysin vääriin asioihin, kun piti selvitellä, onko jätkät tapelleet maaliin tultuaan.

Tillin mukaan sekä Parantainen että Niskanen ovat saaneet maaliintulon jälkeen tapahtuneesta nokkapokasta suullisen huomautuksen.

Lue myös:

    Uusimmat