Näin helposti voit välttyä flunssalta ja pidentää elinikääsi

Talvella suurin osa meistä sairastuu flunssaan. Pakkasen pakkuessa tulisi siis muistaa pitää huoli että saat ruokavaliostasi tarpeeksi vitamiineja. Kun pidät huolta vitamiininsaannistasi, voit pidentää myös elinikääsi.

Nämä ovat neljä ihmiselle tärkeää vitamiinia joita sinun tulisi saada päivittäisestä ruokavaliostasi. Tarkista onko ruokaympyräsi tarpeeksi monipuolinen ja syötkö vitamiineja oikein.

C-vitamiini

C-vitamiinia suositellaan nautittavaksi flunssan yhteydessä, sillä sen on todistettu nopeuttavan vilustumisesta toipumista. C-vitamiini edistää myös raudan imeytymistä ja on tärkeä tekijä solujen kasvussa ja synnyssä. Ravitsemusterapeutti Katja Sassi-Pyykkö ravitsemusterapeuttien osuuskunta Vitamiinoista suositteleekin, että C-vitamiinia kannattaa flunssan oireiden ilmetessä nauttia rohkeasti normaalia enemmän. Yliannostusta C-vitamiinista ei voi saada, sillä se on vesiliukoista ja poistuu kehosta virtsan mukana.

– C-vitamiinia syödään usein flunssan aikana liian pieniä määriä jotta se vaikuttaisi flunssaan parantavasti. C-vitamiinipitoisia ruokia voi syödä flunssan aikana huoletta isompiakin määriä, sillä isompina määrinä se imeytyy helpommin.

Erityisesti tupakointi, runsas kahvittelu ja alkoholin tissuttelu sekä ehkäisypillereiden käyttö saattavat lisätä terveenkin ihmisen C-vitamiinin tarvetta. 
Terveen ihmisen ei tarvitse kuitenkaan napsia C-vitamiinia purkista, jos päivittäin tulee syötyä edes muutama annos C-vitamiinipitoisia ruokia kuten sitrushedelmiä, marjoja, kaalia tai paprikaa.

– Tähän vuodenaikaan nyrkkisääntönä voisi pitää että syö appelsiini päivässä, sillä se voi auttaa pitämään flunssan poissa, Sassi-Pyykkö kertoo.

D-vitamiini

Toinen talvella tärkeä vitamiini keholle on D-vitamiini. D-vitamiinin tehtävät kehossa liittyvät luuston kuntoon ja immuunipuolustusjärjestelmään. Sen tärkein tehtävä on auttaa kalsiumia imeytymään ja kiinnittymään luustoon. D-vitamiinia saa lisäämällä ruokavalioon kalanmaksaöljyä, rasvaisia kaloja, maitovalmisteita ja tiettyjä metsäsieniä, kuten kantarelleja ja suppilovahveroita. Etenkin talvella D-vitamiinia kannattaa kuitenkin lisätä ruokavalioon purkista. Sassi-Pyykön mukaan moni nauttii D-vitamiinilisää vain silloin tällöin, tärkeintä D-vitamiinin ottamisessa olisi muistaa syödä sitä säännöllisesti.

– Mikäli D-vitaminiinilisän muistaminen tuottaa ongelmaa, voisi sen opetella syömään d-vitamiini esimerkiksi joka päivä samaan kellonaikaan. Rasvaliukoista D-vitamiinia voi toki ottaa muutaman kerran viikossakin ja kerralla suurempana annoksena, Sassi-Pyykkö muistuttaa.

E-vitamiini



E-vitamiini toimii kehossa antioksidanttina eli estää soluja hapettumasta. Lisäksi sen arvellaan suojaavan sydäntaudeilta, syövältä ja Alzheimerin taudilta. E-vitamiinia saa ruokavalioon kasviöljyistä, täysjyväviljoista, pähkinöistä ja kasviksista. E-vitamiini imeytyy parhaiten rasvaa sisältävän ruoan yhteydessä. Hyvin suurina annoksina E-vitamiini voi heikentää muiden rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä, mutta tämä tapahtuu vasta mikäli suositusmäärät ylittyvät kymmenkertaisesti. 




B-vitamiini

Monet B-vitamiinit osallistuvat energia-aineenvaihduntaan. Niinpä niiden vähäinen saanti ilmenee yleensä väsymyksenä.B-vitamiinia saa normaalisti tarpeeksi ruokavaliosta, mikäli se sisältää monipuolisesti kasviksia, täysjyvätuotteita, maitotuotteita sekä lihaa ja kalaa. Ainoastaan foolihappoa saa helposti liian vähän, mikäli kasvisten ja täysjyväviljan käyttö on vähäistä. Yliannostusta B-vitamiineista ei voi saada, sillä ne ovat vesiliukoisia ja poistuvat kehosta virtsan mukana. 





Vitamiinit tulisi saada ruokavaliosta

Ravintsemusterapeutti Sassi-Pyykkö muistuttaa etteivät vitamiinilisät D-vitamiinia lukuunottamatta ole talvellakaan tarpeellisia, mikäli ihmisellä on muuten monipuolinen ja terveellinen, ravintoympyrään pohjautuva ruokavalio. Suurin virhe suomalaisten ruokavalioissa ja vitamiinien saannissa liittyy ravintoterapeutin mukaan vihannesten vähäiseen käyttöön.

– Talvella ihmiset usein laiminlyövät tuoreiden vihannesten käyttöä. Tehoaineiksi kevääseen suosittelisin ihmisiä ottamaan pakkasesta marjat hyötykäyttöön ja syömään vihanneksi ja juureksia monipuolisesti, Sassi-Pyykkö kertoo.

Erityistilanteissa, kuten esimerkiksi laihduttaessa, raskauden tai imetyksen aikana, vitamiinien tarve kuitenkin kasvaa, ja silloin voi olla tarvetta myös vitamiinilisälle. Mikäli vitamiinilisille on tarvetta, Sassi-Pyykkö neuvoisi noudattamaan valmistajan tai hoitohenkilökunnan annosteluohjeita. C ja D-vitamiinilisät Sassi-Pyykkö kehottaa syömään ruoan yhteydessä, kun taas esimerkiksi kalsiumlisä toimii paremmin tyhjään vatsaan nautittuna. Sassi-Pyykkö muistuttaa myös että esimerkiksi tietyt päälleekkäisesti syödyt lääkkeet ja luontaistuotteet saattavat joskus haitata vitamiinien imeytymistä.

Lähteet: medicina.fi, kiloklubi.fi

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat