Näin hallituksen eroaminen tapahtuisi

Jos pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaatuisi, tapahtuisi seuraavaa:

– Presidentti myöntää pyynnöstä eron hallitukselle tai ministerille. Nykytilanteessa koko hallitus eroaisi, jos yksi puolue ei enää jatkaisi hallituksessa. Viime vaalikaudella vasemmistoliitto ja vihreät lähtivät hallituksesta, mutta tämä ei johtanut koko hallituksen eroon, koska se pystyi yhä jatkamaan työtään riittävän parlamentaarisen tuen turvin.

– Jos koko hallitus eroaa, alkavat uudet hallitustunnustelut eduskuntaryhmien välillä. Tässä tapauksessa hallitustunnustelija olisi todennäköisesti suurimman puolueen puheenjohtaja Sipilä. Vanha hallitus jatkaa toimitusministeristönä.

– Jos hallitusneuvotteluissa syntyy sopu, eduskunta valitsee pääministerin, jonka presidentti nimittää. Presidentti nimittää hallituksen presidentin esittelyssä. Samalla vanhalle hallitukselle myönnetään ero.

– Uudet eduskuntavaalit voi määrätä toimitettavaksi presidentti pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan.

– Uudet vaalit pidetään aikaisintaan ensimmäisenä sunnuntaina 50 päivän kuluttua ja viimeistään ensimmäisenä sunnuntaina 75 päivän kuluttua siitä, kun presidentin määräys uusien vaalien toimittamisesta julkaistiin.

– Tulevat eduskuntavaalit pidetään 14. huhtikuuta 2019, joten nykyinen hallitus jatkanee toimitusministeriönä siihen asti.

Lähteet: Perustuslaki, vaalilaki ja valtioneuvoston istuntoyksikön hallitusneuvos Arno Liukko 

Artikkeli on julkaistu alunperin 6.11.2015.


Lue myös:

    Uusimmat