Näin Avi selittää 500 hengen kokoontumisrajoituksen typistymistä 50:ksi: "Asiallinen ero ei ole iso"

Aluehallintovirasto kertoo odottavansa Sosiaali- ja terveysministeriöltä uutta ohjeistusta virheellisen tilalle. Sen jälkeen koronamääräykset yleisötilaisuuksista arvioidaan uudelleen.

Tänään nähtiin hämmentävä tapahtumasarja, kun aluehallintovirasto määräsi muutoksia yleisötilaisuuksia koskeviin rajoituksiin syyskuussa. Sosiaali- ja terveysministeriön virhe ohjekirjeessa Aville luku 500 oli vahingossa muuttunut 50:ksi, minkä Avi kopioi uuteen koronamääräykseensä.

“Aluehallintovirastot ovat tehneet 24.8.2020 tartuntatautilain mukaiset päätökset, joilla kielletään kaikki yli 50 hengen sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 1.–30.9.2020 välisenä aikana.

Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sillä edellytyksellä, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön 14.5.2020 antaman koronavirustartuntojen ehkäisemisohjeen mukaisesti. “

Vaikka Avi myöntää tehneensä päätöksen virheellisen luvun perusteella, astui se iltapäivällä puolustamaan päätöstään.

– Asiallinen ero tämän päivän päätöksen ja STM:n ilmoittaman virheen välillä ei ole iso. Kyseessä on suositusten oikeudellinen luonne – eli edellytetäänkö vai suositellaanko koronaviruksen torjuntaan liittyviä ohjeita 51-500 henkilön yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa.

– Epidemian leviämisen estämiseksi hygieniasta on joka tapauksessa tärkeää huolehtia ja turvavälit pitää säilyttää, vaikka se olisi pakollista vain yli 500 hengen tilaisuuksissa.

Avin päätös saattaa silti muuttua, sillä se arvioi määräyksensä uudelleen saatuaan tietää ministeriön virheestä. Tapahtumajärjestäjien odottamaa tietoa luvataan pikaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat