Mainos

Näin arvioidaan nelinkertaisen henkirikollisen vaarallisuus

Autokaista-ampuja Esa Åkerlundin vaarallisuuden arviointi kesti kolme kuukautta.

Vaarallisuusarvio on oikeuspsykiatrinen tutkimus, jossa arvioidaan vangin todennäköisyyttä syyllistyä uudelleen väkivaltarikoksiin.

Oikeus tuomitsi tänään Porvoon autokaista-ampuja Esa Åkerlundin maksimirangaistukseen kolmesta taposta, koska hänet oli tutkimuksessa arvioitu "erittäin vaaralliseksi". Hänen on istuttava 15 vuoden tuomio "päivästä päivään" ilman mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen.

Vaarallisuusarviota varten käytiin läpi Åkerlundin elämän kaikki vaiheet. Tulosten saaminen oikeuden päätöksenteon tueksi kesti yli kolme kuukautta.

Vangin koko elämä syynissä

- Henkilön koko elämänhistorian selvittäminen on ensimmäinen vaihe, joka ennakoi parhaiten myös tulevaa vaarallisuutta, kertoo tutkimusprofessori, psykiatrisen sairaalan ylilääkäri Hannu Lauerma tutkimuksen vaiheista.

Åkerlundin henkilöhistoriasta löytyy muun muassa nuoren vaimon murha ja tämän lähisukulaisten murhan yritys. Vaarallisuusarvion ensimmäisessä vaiheessa käydään aiempien rikosten lisäksi myös tutkittavan lapsuutta.

Toisessa vaiheessa keskitytään vangin nykyisen käyttäytymisen arviointiin.

- Tämä kuitenkin ennakoi vähemmän tulevaa käyttäytymistä, huomauttaa Lauerma. Vanki voi osoittaa katumusta, mikä ei välttämättä kerro vaarallisuudesta mitään.

Kolmannessa osiossa arvioidaan edellisten kohtien tuloksia ja esitetään arvio siitä, mitä tulee tapahtumaan, kun vanki pääsee vapauteen.

Porvoon tapaus toi kaivatun lakimuutoksen

Vaarallisuusarvion allekirjoittaa aina psykiatrian erikoislääkäri. Arvion laatimiseen osallistuu myös kliininen psykologi, sosiaalityöntekijä ja joukko hoitajia, jotka seuraavat vangin käyttäytymistä hoitojakson aikana.

Åkerlundin vaarallisuutta ei joulukuussa 2009 arvioitu, mutta nyt käytäntö vapautettavien elinkautisvankien suhteen on muuttumassa tässä kuussa hyväksytyn lakiesityksen myötä.

Vaarallisuuden arvioinnin puutteellisuuteen kiinnitettiin viime kesänä Porvoon tapahtumien jälkeen. Kolme sivullista ampunut Åkerlund ehti olla vapaalla jalalla vain puoli vuotta ennen uusia henkirikoksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.