Naimaonnea hupsuilla suomalaisilla saunataioilla? Testaa näitä juhannuksena!

Vanhat suomalaiset saunataiat ja uskomukset on hyvä muistutella mieleen juhannuksen aatonaattona.

Suomen kansan kalenteriin on kerätty tukku vanhoja saunataikoja ja -uskomuksia, joista kannattaa ottaa vinkkiä juhannussaunaan. Viljakkalasta löytyy liuta toinen toistaan mielenkiintoisempia vanhan kansan saunatapoja.

”Kun vihtoja sidotaan, on sitominen toimitettava myötäpäivään. Vihtominen on silloin terveellisempää kuin muuten.”

”Suorista puista tulee parempi löyly kuin vääristä. Sekapuista tulee sekava löyly.”

”Sadevesi on terveellisintä saunavettä. Huonointa on kaivovesi.”

Parkanossa vinkataan jättämään kiuaskuppiin vettä, jotta saunan haltija varjelisi saunaa tulipalolta.

Sulhasonnea saunavihdoista

Tervossa uskotaan, että kun uuden vastan nakkaa saunan katolle kylpemisen jälkeen, tyvipuoli näyttää suunnan, mistä päin tuleva elämänkumppani on. Liperissä puolestaan neuvotaan noutamaan juhannusvastaa varten oksat maalta, jonka omistajaa ei tiedetä. Sitten tytöt saunomaan ja vihtomaan ja vasta katolle, niin sulhasia tulee paremmin.

”Kylpiessään ensi kerran kesällä uudisvastalla lukevat tytöt vastan varvut saadakseen tietää seuraavan vuoden naimaonnensa. Jos vastassa oli varpuja pariluku, pääsee tyttö ensi kesään mennessä miehelään, mutta jos vastassa on varpuja pariton luku, jää hän vielä yksin”, kertoo juukalainen sanonta.

Kauhajoella kehotetaan laittamaan sitomaton saunavihta tyynyn alle juhannusaattona, niin näkee tulevan puolisonsa yöllä sitovan sen.

”Juhannussaunan jälkeen kylpijä ottaa vihdan mukaansa ja kiipeää alastonna saunan katolle, istuutuu täällä katonharjalle, vihta kainalossa selkä aurinkoon päin. Nyt pitäisi kylpijän nähdä tulevan puolisonsa saapuvan tietä myöten”, kertoo porilainen sanonta.

Lähde: Suomen kansan kalenteri 2012 (Otava)

Tiedätkö sinä muita suomalaisia saunauskomuksia tai taikoja?Jaa kertomuksesi Kodin Facebook-ryhmässä!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat