Näillä eväillä onnistut ylioppilaskirjoituksissa

Mitä ottaa evääksi ylioppilaskirjoituksiin on kysymys, jota 36 448 ylioppilaskokelasta miettii tänä syksynä. Olet mitä syöt -ohjelman ravitsemusterapeutti Hanna Partanen paljastaa suoritusta parantavat eväsvinkit.

Tärkeään päivään kannattaa ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan valmistautua pakkaamalla eväsrasiaan jotain tuttua ja turvallista. Kirjoituksia ei kannata riskeerata kokeilemalla uusia makuelämyksiä, ettei maha mene sekaisin ja päivä piloille.

– Kirjoituksissa kannattaa panostaa suorituskykyyn eikä lähteä sooloilemaan eväiden kanssa, Partanen painottaa.

Eväitä tulisi myös pakata mukaan riittävästi, että jaksaa puurtaa koko pitkän päivän.

Kunnon aamupalaa ei myöskään sovi unohtaa, sillä on tärkeää, että aivot saavat energiaa heti aamusta alkaen. Monipuolinen aamiainen sisältää esimerkiksi täysjyväviljaa sekä hedelmiä tai marjoja.

Suosi hitaita hiilihydraatteja

Ylioppilaskirjoituksissa vaaditaan aivoilta pitkäaikaista aivotyöskentelyä ja siksi on tärkeää, että energiaa vapautuu tasaisesti pitkin päivää. Kannattaa siis suosia hiilihydraatteja ja hedelmäsokereita, jotka auttavat pitämään verensokerin ylhäällä.

– Esimerkiksi ruisleipä ja banaani ovat hyviä eväsvaihtoehtoja. Ne vapauttavat tasaisesti energiaa, Partanen vinkkaa.

Kokeile vaikka näitä herkullisia kolmiovoileipiä, jotka valmistuvat kotona hetkessä.

BLT

BTL on lyhenne sanoista bacon, lettuce ja tomato – pekoni, lehtisalaatti ja tomaatti.

8 siivua paahtoleipää
8 siivua pekonia
tomaattia
lehtisalaattia
majoneesia

Paista pekonisiivut rapeiksi. Sivele paahtoleiville majoneesia ja täytä leivät pekonilla, tomaattisiivuilla ja salaatinlehdillä. Leikkaa kolmioiksi.

Kanaleipä

4 broilerin rintafileepihviä
1 lime
1 tl currya
0,5 dl öljyä
suolaa
8 siivua paahtoleipää
oliiviöljyä
2 persikkaa
lehtisalaattia

Marinoi broilerin rintafileitä vähintään tunti. Laita pussiin tai kulhoon yhden limen raastettu kuori ja puristettu mehu, curry, öljy ja hieman suolaa. Lisää broileri, sekoita ja laita jääkaappiin.

Paista marinoidut rintafileet pannulla kypsiksi.

Pirskottele leipäviipaleille öljyä. Poista persikoista kivet ja siivuta. Laita leivällä salaattia, broileri ja persikat ja laita toinen leipä kanneksi. Leikkaa kolmioiksi.

Tonnikalaleipä

8 siivua paahtoleipää
1 dl majoneesia
1 tlk tonnikalaa
1 rkl tuoretta oreganoa silputtuna
valkopippuria
salaattia

Sekoita majoneesiin tonnikala ja oregano. Mausta seos valkopippurilla.

Levitä seosta leivälle salaatinlehden päälle. Laita päälle vielä toinen salaatinlehti ja kanneksi leipäsiivu. Leikkaa kolmioiksi.

Toki mukaan evääksi voi ottaa piristykseksi jonkin pienen makean herkun, jonka nauttii suorituksen loppumetreillä. Muuten energiapiikki iskee ja verensokeri ensin nouse ja sitten laske nopeasti, jolloin keskittymiskyky heikentyy.

Syö hyvin, mutta kevyesti

Tuhdin aterioinnin sijaan kannattaa ylioppilaskirjoituksissa syödä kevyesti.

– Tuhdista ateriasta energiataso vain laskee ja päiväunet alkavat tuntua puurtamista houkuttelevammalta vaihtoehdolta, Partanen muistuttaa.

Valmista evääksi esimerkiksi kevyt ja hedelmäinen broileri-pastasalaatti.

Keventäjien hedelmäinen broileri-pastasalaatti

100 g broilerinfileesuikaleita maustamattomia
0.5 tl rypsiöljyä
0.5 dl Torino täysjyvä capelli pasta
100 g jäävuorisalaattia
100 g tomaattia
50 g kelt. tai pun. vesimelonia
50 g tuoretta nektariinia tai persikkaa
0.25 dl appelsiinitäysmehua
2 tl rypsiöljyälimepepperiä, chiliä tai muita maustesekoituksia myllystä
persiljaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, jäähdytä ja valuta.

Paista broilerinfileesuikaleet tilkassa öljyä ja mausta hyvin. Anna jäähtyä.

Sekoita joukkoon pasta, appelsiinimehu ja öljy. Mausta tarvittaessa

Revi lautaselle salaatti, lisää broileripastasekoitus, kuutioidut hedelmät ja tomaatti. Mausta vielä halutessasi ja ripottele päälle persiljaa ja appelsiinin raastettua kuorta.

Vinkki:Keitä kerralla enemmän pastaa ja käytä se muutaman päivän sisällä lämmitettyn kastikkeen kanssa tai lisää esim. keittoon.

Paista koko paketti esim 250 g broilerinfileesuikaleita. Valmista tänään siitä vokkiruokaa ja huomenna tai ylihuomenna salaatti yllä olevan ohjeen mukaan.

Pyhitä eväshetki

Partanen suosittelee jatkuvan napostelun sijaan abiturientteja pitämään kunnon eväshetken pitkän koitoksena aikana.

– On parempi laittaa paperit sivuun ja nauttia eväät rauhassa. Näin saavat aivot hetkeksi muuta ajateltavaa, eivätkä koepaperitkaan suttaannu. Jos haluaa, voi evääksi kuitenkin ottaa myös pientä naposteltavaa, esimerkiksi pähkinöitä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat