Näihin ammatteihin on tunkua: Tuhannet haluavat lähihoitajiksi ja autonasentajiksi

Viime vuoden yhteishaussa hakijamäärissä mitattuna kärkeen nousivat lähihoitajan, merkonomin, hotellialan sekä autoalan koulutuspaikat.

Suosituilla aloilla oli myös eniten aloituspaikkoja: lähihoitajan koulutuksen lähes 8 000 hakijalle oli aloituspaikkoja 5 700. Autoalan perustutkinnon yli 3 000 hakijalle aloituspaikkoja oli 2 460.

Sosiaali- terveys- ja liikunta-alalla suosittu kohde oli myös kauneudenhoitoala, jonne pyrki yli 3 000 ensisijaisena. Aloituspaikkoja oli reilut 1 500 eli vain noin puolelle hakeneista.

Tekniikan alalla suosittu kohde oli arkkitehtuuri ja rakentaminen, johon haki yli 4 200 hakijaa. Aloituspaikkoja oli myös runsaasti: lähes 4 400.

Hoito- ja terveysalalle ylipäätään haki ensisijaisena yli 12 400 hakijaa, ja tekniikan ja liikenteen alalle lähes 20 000 hakijaa. 

Tanssikoulutus veti, kalatalous ei

Kulttuurikoulutuksen puolella suosittu oli muun muassa musiikin perustutkinto, johon haki 1002 hakijaa. Aloituspaikka löytyi 358:lle. Teatterin ja tanssin koulutukseen oli myös tiukka seula, sillä hakijoita oli 214, mutta vain 61:lle irtosi aloituspaikka.

Sen sijaan vähän ensisijaisia hakijoita oli muun muassa kielitieteen sekä hammaslääketieteen koulutuksiin, joissa oli myös niukasti aloituspaikkoja. Esimerkiksi hammaslääketieteen koulutukseen haki viime vuoden yhteishaussa 60 ensisijaisena, ja aloituspaikkoja oli 18.

Luonnonvara- ja ympäristöalalla oli useita aloja, joissa aloituspaikkoja olisi ollut enemmän kuin hakijoita. Näitä olivat kalatalous, metsätalous ja puutarhatalous. Esimerkiksi kalatalouden koulutukseen haki 39 hakijaa ensisijaisena, kun aloituspaikkoja olisi ollut 80.

Lukioissa suuria eroja

Yhteishaussa haetaan ammattikoulujen lisäksi myös lukioihin. Lukioon haki viime vuonna yli 32 000 hakijaa, kun aloituspaikkoja oli reilu 38 000.  Lukioiden kohdalla näyttäisi, että kaikki halukkaat ovat päässeet lukioon, mutta Opetushallituksesta muistutetaan, että erityisesti lukioiden kohdalla tilastoluvut eivät kerro koko totuutta.

Esimerkiksi Helsingin huippulukioihin voi olla moninkertainen määrä hakijoita paikkoihin verrattuna, kun taas syrjäisen paikkakunnan lukioon voi olla paljon vähemmän hakijoita kuin paikkoja olisi.

Myöskään ammattikoulutuksen puolella hakijamäärät ja aloituspaikat eivät kerro yksi yhteen siitä kuinka helppoa tai vaikeaa tiettyyn koulutukseen on päästä. Saman alan sisällä voi olla suuria paikkakuntakohtaisia ja koulukohtaisia eroja.

Lue myös:

    Uusimmat