Myytävien mökkien keskihinta on noussut selvästi – tämä sijainti on asiantuntijan mukaan täysin yliarvostettu

Myytävien mökkien keskihinta on noussut selvästi - tämä sijainti on asiantuntijan mukaan täysin yliarvostettu 1:50
Myytävien mökkien keskihinta on noussut selvästi - tämä sijainti on asiantuntijan mukaan täysin yliarvostettu

Kuumin mökkibuumi on ohi koronavuosien jälkeen, mutta kauppahinnat ovat silti nousseet. Kauppojen määrä on tänä vuonna pudonnut koronaa edeltävälle tasolle. 

Suositulla mökkipaikkakunnalla Savonlinnassa kesämökkikauppoja on tehty kolmanneksen vähemmän kuin kahtena koronavuotena eli nyt määrissä on palattu normaalille tasolle.

– Kauppa on käynyt kohtalaisen hyvin tänä kesänä. Määrissä on palattu sille normaalille tasolle. Tyypillinen ostaja on keski-ikäinen pariskunta, kertoo kiinteistönvälittäjä Ville Nuopponen Savonlinnan Kiinteistömaailmasta.

Nuopposen mukaan korkojen nousu mietityttää monia ostajia, mutta eniten pohdituttaa alueen kiinteistöveron korkea hinta.

– Arvioni mukaan myös myynnissä on määrällisesti vähemmän mökkikiinteistöjä kuin aiempina vuosina. Mökeistä luovutaan tavallisesti vasta elämäntilanteen muuttumisen myötä, kuvailee tilannetta kaupanvahvistaja, laillistettu kiinteistövälittäjä Reijo Rautiainen Kotisi Oy LKV:stä. 

"Sähköt eivät riitä"

Rautiaisen mukaan myytävien mökkien keskihinnassa on Savonlinnassa tapahtunut tänä vuonna vastaava kauppasummien nousu, mikä koko maan tasolla tapahtui jo viime vuonna.

– Hinnoissa on tapahtunut suorastaan pompsahdus eli se kertoo siitä, että ihmiset hakevat entistä enemmän hyvinvarusteltuja kohteita: Sähköt eivät riitä, vaan veden pitää juosta myös suihkusta ja vessasta. Puolet mökeistä myydään alueella paikkakuntalaisille.

Kaupaksi käyvät vuosi vuodelta yhä uudemmat veden äärellä sijaitsevat mökit, minkä vuoksi mökkien keskihinta on noussut jo 140 000 euron tuntumaan.

– Myytyjen mökkien rakentamisvuosi liikkuu keskimäärin vuosissa 1985-1990, vaikka suurin osa Suomen mökkikannasta on rakennettu 1970-luvulla. Meilläkin Savonlinnassa on kaikkiaan myynnissä lähes sata mökkiä ja niistä on myyty vasta parikymmentä. 

Sijainti on tärkeä

Rautiaisen mukaan oikean kohteen hinnan lisäksi sijainti on tärkeä tekijä mökkikaupassakin.

– Saimaan ranta on yksi, joka on ainakin omasta mielestäni yliarvostettu ja se näkyy myös kohteiden hintalapussa. 

Kiinteistömaailman Nuopposen mukaan Savonlinnan valtteihin kuuluvat juuri Saimaa sekä puhdas luonto ja laajat harrastusmahdollisuudet.

Lue myös:

    Uusimmat