Mainos

Myrsky katkaisi sähköt tuhansilta kotitalouksilta

Voimakas syysmyrsky Panu on riepotellut tänään Suomea.

Panu-myrsky alkoi Ilmatieteen laitoksen mukaan eilen iltapäivällä Perämerellä ja levisi yön aikana lähes kaikille merialueille.

Tuulennopeus kohosi merellä puuskissa yli myrskyrajan. Tuuli kaatoi puita sähkölinjoille ja aiheutti paikoin myös rakennuksille vaurioita.

Myrskytuulen nopeus kohosi Hangon merialueella jopa yli 25 metriin sekunnissa ja Helsingin-Porvoon merialueella ajoittain yli 23 metriin sekunnissa.

Ilman sähköä 15 000 taloutta

Sähkönsiirtojohtojen päälle kaatuneet puut estivät aamun aikana sähkönsiirron enimmillään noin 15 000 taloudelle Länsi-Uudellamaalla, lounaisessa Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla, mutta myös Kuusamossa. Aamupäivällä valtaosa uurjänniteverkkovioista saatiin korjattua, mutta Lounais-Suomessa niitä ilmeni vielä muutama sata.

Sähkönjakelu saatiin Fortumin sähkönsiirron verkossa kuntoon iltapäivään kello 15 mennessä. Sähkönsiirtovikoja todettiin valvomosta Lounais-Suomessa etenkin Aurassa, Halikossa ja Kiskossa. Lisäksi lounaissaaristossa esiintyi muutamia erillisiä vikoja.

Edelleen niitä oli Uudellamaalla ja Etelä-Hämeessä: Hausjärvellä, Loppella, Tuusulassa, Järvenpäässä, Inkoossa, Siuntiossa, Tammisaaressa, Lohjalla, Karjaalla, Nummi-Pusulassa, Vihdissä ja Saukkolassa.

Etelä-Pohjanmaalla oli Peräseinäjoella ja Alavudella ilman sähköä alueverkossa ilmenneen vian vuoksi perjantain vastaisena vajaat 7000 taloutta. Katkos kesti noin tunnin. Lisäksi Kuusamon pohjoisosassa oli yöllä ilman sähköä muutama sata taloutta.

Rakennuksille myrskyn aiheuttamat vauriot jäivät vähäisemmiksi. Helsingissä tuuli repi auki yön ja aamun aikana kahden kerrostalon kattoa. Muissa pääkaupunkiseudun kunnissa vauriot jäivät vähäisemmiksi.

Virtaa odotettiin Päijät- ja Kanta-Hämeessä

Suurjännitelinjoille kaatuneet puut katkoivat sähköjä myös Päijät- ja Kanta-Hämeessä. Hetkelliset häiriöt koskivat tuhansia asukkaita ja yrityksiä. Tietyin paikoin virtaa odoteltiin pari kolme tuntia.

Vattenfallin käyttöpäällikön Markku Vänskän mukaan sähkönjakelu keskeytyi paikoin kahdeksi kolmeksi tunniksi. Yksi häiriöistä sattui Heinolan keskustan itäosissa teollisuusalueella. Sähköttömyydestä kärsittiin tunteja myös Asikkalassa, Kuhmoisissa, Lammilla ja Hattulassa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 12.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.