Myran 23.9.2001

Kaksi herkkupalaa, viileää ja muodokasta: Myran, eli muurahainen ja seitsemän -sarjan tuoli. Nämä modernit klassikot sekoitetaan usein toisiinsa, mutta muoto kyllä kertoo kumpi on kapeauumainen muurahainen ja kumpi siron napakka seiska.

Tuolien takana on Tanskassa 1902 syntynyt arkkitehti Arne Jacobsen, joka oli yksi oman aikansa johtavista teollisista muotoilijoista ja suunnitteli Myran tuolin vuonna 1951 ja Seitsemän sarjan tuolin vuonna 1955.

Suurien rakennushankkeiden lisäksi hän suunnitteli kalusteita, jotka ovat jääneet klassikoiksi. Muurahainen suunniteltiin alun perin kolmijalkaiseksi, mutta myydympi versio on turvallinen nelijalkainen. Seitsemän -sarjan tuoli on suorempi muodoltaan ja sillä on aina ollut neljä jalkaa. Kummatkin mallit ovat pinottavia, ja tästä syystä ne sopivat hyvin myös julkisiin tiloihin.

Minimalistinen puhdaslinjaisuus on ilo silmälle, mutta jos tuolissa olisi huono istua, se ei olisi kestosuosikki. Istuimen ja selkänojan suhde ja kulma on oikea ja kummassakin tuolissa on hyvä istua.

Tyylikkäiden mustien ja valkoisten lisäksi tuoleja saa useina herkullisina pastellisävyinä ja iloisina ja reippaina perusväreinä. Kaikkiaan värivaihtoehtoja on 22 lisänä luonnonvärinen puu. Tuolien materiaali on laminaattia, jalat ja niiden kiinnitys ovat terästä.

Kuvaustuolit Artek, Helsinki

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja