Myötäjäiset kelpaavat, vaimo ei

Intian nykytaide on voimakkaasti kantaaottavaa ja omaperäistä, mutta silti kaunista katsella. Tänään Helsingin taidemuseossa Tennispalatsissa avataan Samaan aikaan Intiassa -näyttely, joka tuo muun muassa esille muuttuvan Intian kaupungistumisen ongelmat ja naisen aseman vaikeudet. Teokset näyttävät usein hauskoilta, vaikka ne kertovat vakavista asioista.

Itsemurhia korvauksen takia

Taiteilija Valay Shende Mumbaista on tuonut museoon ylellisen pöydän, jonka koristeellisella pinnalla näyttäisi olevan suola- ja pippurisirotin. Näyttelyteksteistä paljastuu, että toisessa onkin multaa ja toisessa "itsemurhan tehneen maanviljelijän tuhkaa".

Shenden mielestä yläluokkaa ei hetkauta se, että Intiassa kymmenettuhannet köyhät viljelijät ovat tehneet itsemurhan, koska perhe pärjää leskenkorvauksella paremmin kuin viljelyllä. Epätoivoiset miehet haluavat turvata lapsilleen edes jonkinlaisen tulevaisuuden.

Länsimaista etsitään parempaa elämää

Taiteilijapari Tuhkral & Tagran teos Häipyi, kun olin laittamassa ruokaa on ulkoapäin kuin suuri lentokone, jonka ikkunoihin on maalattu intialaismiesten profiileja. Se kommentoi ulkointialaisia miehiä, jotka käyvät hakemassa Intiasta vaimon ja myötäjäiset, jotka ovat joskus niin suuria, että ne vastaisivat suomalaisittain kelpo asunnon hintaa. Kymmenentuhannet miehet palaavat länteen kuitenkin yksin. Nuorikko jää odottamaan viisumia -turhaan.

-Perheet ottavat riskin, koska tyttärellä olisi mahdollisuus parempaan elämään, jos hän pääsisi länsimaihin muuttaneen miehen mukana rikkaampaan yhteiskuntaan. Usein käy niin, että miehet palaavat kuitenkin yksin länsimaahan. Naiset jäävät hylättyinä ikään kuin tyhjän päälle. He eivät tiedä, onko mies tulossa koskaan takaisin. Tämä on ilmeisesti hyvin yleinen ongelma muun muassa Punjabissa, josta nämä taiteilijat Tuhkral ja Tagra ovat kotoisin, näyttelypäällikkö Erja Pusa kertoo.

Intian nykytaide on kuumaa kamaa

Intian nykytaide kiinnostaa nyt valtavasti joka puolella maailmaa. Maan talous kohenee ja vanhaa raivataan tieltä pois. Silti köyhiä on vielä 600-700 miljoonaa. Taiteilijat kommentoivat muutoksia terävästi ja se kiinnostaa ulkomailla. Pusa kertoo, että monilla näyttelyn taiteilijoilla on näyttelyitä parhaillaan esimerkiksi New Yorkissa, Washingtonissa, Lyonissa ja Oslossa.

-He osaavat todella jännittävällä tavalla yhdistää uutta länsimaista trendikästä taidetta ja omaa perinnettään, joka on meille hyvin monella tasolla tuttua. Se on tuttua historiasta tai se on meille ikään kuin inhimillisesti tuttua. Tämä yhdistelmä on pettämätön, arvioi Pusa.

Katso Terhi Hyvärisen juttu (Seitsemän uutiset 3.3.2011)

Lue myös:

    Uusimmat