Muuntohuumeet yhä rajumpia - keinotekoiseen kannabikseen yhdistellään nyt psykedeelejä

Suomen huumemarkkinoilla liikkuu tällä hetkellä erittäin rajuja aineita, kerrotaan huumeidenkäyttäjien kanssa työtä tekevistä järjestöistä.

Karmivin tavattu huume on Venäjältä lähtöisin oleva krokodil, joka aiheuttaa käyttäjilleen muun muassa kuolioita. Suurempi huoli järjestöissä on kuitenkin Suomeen jo vakiintuneen muuntohuume mdpv:n ikävämmästä johdannaisesta alfa-pvp:stä.

MUUNTOHUUMEET:

Muuntohuumeet ovat nimensä mukaisesti muunnelmia niin sanotuista perinteisistä huumeista.

Suomessa yleisimpiä ovat amfetamiinin tapaiset stimulantit. Myös kannabista jäljittelevät kannabinoidit ovat yleistyneet. Synteettiset psykedeelit taas jäljittelevät lsd:n vaikutuksia. 

Uusia muuntohuumeita tulee markkinoille kymmeniä vuosittain.

Aineet ovat lähtökohtaisesti laillisia ennen kuin ne luokitellaan laissa huumeiksi. Luokittelu vie aikaa.

Ennen huumeiksi luokittelua, suuri osa aineista luokitellaan lääkkeiksi. Lääkkeiden tilaaminen postitse ulkomailta on laitonta, mutta rangaistukset ovat lievempiä kuin huumausainerikoksista.

Muuntohuumeet tilataan yleensä netistä ja Tulli törmää niihin vuosittain yli tuhat kertaa.

Muuntohuumeiden vaikutukset ovat usein arvaamattomia ja ne ovat Suomessakin aiheuttaneet useita kuolemia.

Tunnetuimpia muuntohuumeita Suomessa ovat olleet jehova, daisy, mdpv ja spice.

–  Sen on kuvattu olevan "nasty version of mdvp". Viimeksi viime viikolla se aiheutti kaksi uutta yliannostuskuolemaa Helsingissä. Selkeästi alfa-pvp alkaa Suomessakin niittää satoa, sanoo johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki A-klinikkasäätiöstä. 

Helsingin yliopiston Hjelt-instituutin oikeuslääketieteelliseltä osastolta kerrotaan, että alfa-pvp on yleisin muuntohuume, jota vainajista löydetään ruumiinavausten yhteydessä. Kaikkiaan muuntohuumeita löydetään vuosittain 20-30 vainajasta, mutta yleensä löydös ei ole tärkein syy kuolemaan.

Yliannostusten lisäksi alfa-pvp saaattaa aiheuttaa esimerkiksi psykooseja sekä itsetuhoista tai aggressiivista käytöstä, sillä aineella on paitsi amfetamiinin kaltaisia stimuloivia myös lsd:n kaltaisia psykedeelisiä vaikutuksia. Viime vuodenvaihteessa alfa-pvp luokiteltiin Suomessa huumeeksi.

– Nyt aineesta onkin löytynyt jälleen uusi versio, alfa-pvt, jota ei toistaiseksi ole määritelty laittomaksi aineeksi. Se on aineena samantyyppinen kuin edeltäjänsä, mutta tarkkaa tietoa sen vaikutuksista ei vielä ole, Simojoki sanoo.

Pää sekaisin psykoosiin asti

Huolta aiheuttavat myös synteettiset kannabinoidit, jotka saattavat olla voimakkuudeltaan 2000-kertaisia tavalliseen kannabikseen verrattuna. Esimerkiksi Ruotsissa on raportoitu yliannostuskuolemista ja pysyvistä psykooseista.

– Synteettiset kannabinoidit ovat olleet tuloillaan Suomeen jo jonkin aikaa ja nyt näyttää siltä, että se hetki on tullut. Ne ovat rynnineet markkinoille, koska ne ovat kohtuullisen halpoja, niitä markkinoidaan laillisina ja niitä on helppo tilata verkkokaupasta, Simojoki kertoo.

Uusin ilmiö kannabinoideissa on se, että niihin sekoitetaan myös stimulantteja tai psykedeelejä.

– Tulevaisuuden haasteina ovat tällaiset sekoitteet. Voi olla, että pääaineena on synteettinen kannabinoidi, mutta siihen saatetaan lisätä montaakin muuntohuumetta tehostamaan vaikutusta. Niillä saadaan aikaan aikamoinen cocktail, jonka vaikutusta kukaan ei voi tietää.

Kannabinoideista aiheutuneita yliannostuskuolemia ei viime aikoina ole Suomessa tapahtunut, mutta esimerkiksi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä kerrotaan, että jotkut käyttäjät ovat joutuneet myrkytyksen takia sairaalahoitoon.

Lappeenrannan seudulla ongelmia on aiheuttanut myös psykedeeli 251-NBOMe.

– Se on aiheuttanut käyttäjille voimakasta harhaisuutta ja johtanut pahimmillaan psykiatriseen osastohoitoon, piiristä sanotaan.

Psykedeeleistä myös bromo dragonfly -niminen muuntohuume on aiheuttanut käyttäjilleen vakavia psyykkisiä ongelmia. Sitä on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla myyty lsd:nä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja