Mustikka kypsyy ennätysaikaisin

Mustikka kypsyy tänä kesänä noin viikkoa keskimääräistä aikasemmin ja Etelä-Suomessa mustikkaan päästään parin viikon kuluessa. Valtakunnallisesti sato jää todennäköisesti huonoksi tai keskinkertaiseksi. Toukokuun puoliväliin ajoittuneet ankarat pakkaset sekä huhti-kesäkuun kuivuus ovat pienentäneet mustikkasatoja. Parhaat mustikkasadot kasvavat esimerkiksi järvien saarissa ja rantametsissä, jotka ovat välttyneet hallalta ja joissa kosteutta on ollut raakilevaiheessa riittävästi.

Etelä-Suomessa mustikkaan ensi viikolla

Etelä-Suomessa avoimilla metsäkuvioilla ja metsien reunoissa mustikka on kypsää heinäkuun alussa ja laajemminkin heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Jos kesäsäät ovat normaalit, pääsato kypsyy Etelä- ja Keski-Suomen metsissä heinäkuun toisella viikolla ja Kainuussa, Peräpohjolassa ja Metsä-Lapissa heinäkuun puolivälissä.

Mustikan aikainen kypsyminen johtuu aikaisesta kukinnasta sekä raakilevaiheen kannalta edullisista kesäkuun säistä. Mustikan laatu säilynee hyvänä, ja kuluneen viikon aikana saadut sadekuurot ovat olleet tervetulleita mustikan kypsymisen loppuvaiheessa.

Puolukka keskinkertaisesti, hillaa pohjoisessa jopa runsaasti

Puolukkasadosta odotetaan Etelä- ja Länsi-Suomessa sekä Oulun ja Lapin lääneissä keskinkertaista, Järvi-Suomen alueella sekä paikoin Satakunnassa ja Pohjois-Karjalassa runsasta.

Hilla eli suomuurain kukki lähes koko Suomessa Lappia myöten kesäkuun alussa, noin puolitoista viikkoa keskimääräistä aikaisemmin. Ainoastaan Peräpohjolan itäosissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalan pohjoisosissa hilla kukki tavalliseen aikaan kesäkuun kymmenennen päivän tienoilla. Puustoisilla soilla, korvissa ja rämeillä suomuurain kukki noin viikkoa myöhemmin kuin avosoilla ja siten myös marjat kypsyvät viikkoa myöhemmin.

Hilla kypsyy poimittavaksi heinäkuun toisella viikolla, mikäli heinäkuun säätilat ovat normaalit. Lapissa ja Oulun lääneissä suomuurain on kypsynyt viime vuosina heinäkuun puolivälissä tai viikko sen jälkeen. Kainuussa ja Lapin läänissä hillasadosta ennustetaan kukkien ja raakileitten määrän perusteella keskinkertaista, paikoin runsasta. Muualla maassa hillasato jää pieneksi. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja