Mustikan poimintaan päästään heinäkuun puolivälissä

Valtakunnallisesta mustikkasadosta on tulossa keskinkertainen, Itä-Suomessa ja Kainuussa paikoin runsas, Länsi-Suomessa keskinkertainen. Marjat kypsyvät Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälissä, mutta paikoin avoimilla ja aurinkoisilla paikoilla marjoja voi etsiä jo heinäkuun alkupuolella. Keski-Suomessa ja Oulun läänissä mustikka kypsyy 21.-27. heinäkuuta. Nämä tiedot selviävät Metsäntutkimuslaitos Metlan valtakunnallisen luonnonmarjojen satotutkimuksen maastomittauksista.

Mustikan satoennusteet vaihtelevat alueittain. Etelä-Suomessa satotaso muodostuu keskinkertaiseksi, paikoin runsaaksi. Alavimmilla mailla Itä-Suomessa ja Suomenselän alueella Länsi-Suomessa halla vahingoitti paikoin mustikan kukkia kesäkuun alussa, ja näillä alueilla raakileita on osalla koeruuduista laskettu vain 25 prosenttia kukkien määrästä. Sato jäänee siis melko heikoksi. Tunturi-Lapissa sadosta muodostunee keskinkertainen.

Halla kiusannut suomuurainta avosoilla

Suomuuraimen kukinta on tänä vuonna normaalissa aikataulussa, ja suomuuraimet kypsynevät heinäkuun jälkipuoliskolla. Puustoisilla soilla, korvissa ja rämeillä suomuurain kukki noin kymmenen päivää myöhemmin kuin avosoilla. Pohjanmaan, Kainuun ja Pohjois-Karjalan avosoilla halla vikuutti kukkia, mutta korvissa ja mäntyvaltaisilla rämetyypeillä hallaa ei esiintynyt, joten näillä kasvupaikoilla sadosta muodostuu avosoita tasaisempi ja parempi. Lapin läänissä halla ei kovin pahoin vahingoittanut kukkia ja suomuurainsadosta tulee keskinkertainen.

Puolukka kypsyy normaalin kesäsään vallitessa elokuun loppupuolella Etelä-Suomessa ja elo-syyskuun vaihteessa Keski-Suomessa. Puolukkasadosta odotetaan keskinkertaista tai runsasta suurimmassa osassa maata.

(MTV3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja