Mainos

Murmanskin ilotytöt vallanneet Lapin

Murmanskin ilotytöt ovat vallanneet Pohjois-Norjan kylät. Kauppaa käydään kaduilla ja myös muutamissa rajan pinnan matkailuyrityksissä, jotka ovat muuttuneet osa-aikaisiksi ilotaloiksi. Tarjonta imee asiakkaiksi sekä norjalaisia että suomalaisia. Seuraukset näkyvät jo sukupuolitautien lisääntymisenä.

Elämä vilkastuu torstaisin, kun naisia säännöllisesti rahtaavat bussit ylittävät Venäjän ja Norjan rajan. Tulijoilla on taskussaan muutaman päivän viisumi, mikä lupaa vilkkauden jatkuvan seuraavaan viikonloppuun.

Suomen ja Norjan rajalla Inarin Näätämössä kerrotaan, että Murmanskin naiset levittäytyvät tehokkaasti itäisen Finnmarkin pienimpiinkin kyliin. Tavaraa tarjotaan kaduilla ja toreilla, mutta pysyviäkin tukikohtia on löydetty.

Näätämön kohdalla Neidenissä sijaitseva lomakylä on nykyisin suosittu kohde niinäkin aikoina, jolloin monet muut turistikohteet ovat hiljaisia. Skippagurran kylän majataloa lähellä Tanaa kutsutaan puolestaan tavarataloksi. Yksi pisteistä löytyy vielä ylempää Tenojoen varresta, vain vajaan kymmenen kilometrin päästä Utsjoen keskustasta.

Kahden maan asiakkaat

Ilotytöt keräävät asiakkaita norjalaisten lisäksi Utsjoelta ja Inarista. Sekä Utsjoen että Näätämön raja-asemilta vahvistetaan, että liikenne rajan yli on "tietystä syystä" ajoittain kiivasta. Kaikkea kulkua on mahdoton edes havaita, sillä matka ilotaloon taittuu talvisin helposti moottorikelkalla.

Rajalla tiedetään myös, että paikalliset kuskaavat silloin tällöin ilotyttöjä Suomen puolelle autoissaan. Luvattomien ylitysten valvonta on vaikeaa, sillä paikallisten autojen liikkuminen rajan yli on perinteisesti varsin vapaata ja tarkastuksia tehdään vain satunnaisesti.

Tullivartija Heikki Äärelä Utsjoen tullista sanoo, että muutamia käännytyksiä on tehty. Viisumittomia rajan yli yrittäjiä on kuitenkin ollut varsin vähän verrattuna siihen, kuinka voimakkaasti ilotyttöjen käynnit Norjassa ovat lisääntyneet.
Ilmeisesti pelko siitä, että käry vie pitkäksi aikaa mahdollisuudet Suomen viisumiin, karsii suurimmat ylityshalut, arvelee Äärelä.

Järjestetyt retket

Ilotyttöturismi alkoi Norjassa Kaakkois-Suomen tapaan punaisilla toreilla. Rahaa kerättiin myymällä rihkamaa sekä tietysti viinaa ja tupakkaa. Kun samovaarien kysyntä loppui, siirryttiin muuhun tarjontaan.

Artikkelin vaihto lienee lisännyt tyttöjen tuloja. Kerta-annin pohjahinta on 300 kruunua ja siitä kivutaan enimmillään jopa liki tuhanteen kruunuun. Lisätuottoja revitään viinan ja etenkin samppanjan myynnistä. Pullo on ostajalleen yleensä todella kallis. Äärelän mukaan toiminnan täytyy olla hyvin organisoitua, vaikka naiset sen itse sitkeästi kiistävät.

Vaikeaa olisikin kuvitella, että lähtijät oma-aloitteisesti ja hetken johdatuksesta löytäisivät itsensä Murmanskista lähteville Pohjois-Norjan ilovuoroille. Oman osansa tuotoista ottavat varmasti myös norjalaiset majapaikkojen pitäjät. Bisnes on kuulemma erittäin tuottoisaa.

Tauteihin varaudutaan

Ilotyttöjen huonoista terveysvaikutuksista ei ole selkeää näyttöä, mutta vahvan viitteen siitä antaa klamydia-tartuntojen selkeä nousu sekä Pohjois-Suomessa että -Norjassa, kertoo Utsjoen terveyskeskuslääkäri Aino Snellman.

Tippuri- ja kuppaepidemioilta on toistaiseksi vältytty, mutta kokonaisuus antaa aiheen vakavaan huoleen, korostaa Snellman. Lähipäivinä Tanaan lääkäriksi siirtyvän Snellmanin mukaan Norjassa varaudutaan vahvasti sukupuolitautien kasvuun. Finnmarkin lääni on muun muassa antanut alueen lääkäreille infektiotautikoulutusta, jossa keskeisenä aiheena ovat olleet juuri sukupuolitaudit.

Mielenosoituksia ja nimet julki

Ilotyttöjen tulo on suivaannuttanut pahoin lukuisat pohjoisen naiset, jotka ovat jo järjestäneet useita mielenosoituksia. Snellman sanoo itse osallistuneensa yhteen niistä Norjan puolella.

Esillä on ollut jopa ilotalojen palveluita käyttävien miesten nimien julkaiseminen ilmoitustauluilla. Naisliike on pettynyt myös Norjan poliisin toimintaan, jota se pitää saamattomana.

Täysin saamattomaksi poliisi ei kuitenkaan ole jäänyt. Se on tehostanut tarkastuksia ilotaloissa. Majapaikoista pyritään poistamaan ainakin ne tytöt, joiden nimet eivät löydy asukaskorteista.

Ammattilaisia ja amatöörejä

Suuri osa ilotytöistä on alan ammattilaisia, jotka töiden niukkuus on pakottanut liikkeelle, huomauttaa Snellman. Hän muistuttaa, että naisten paikallinen asiakaskunta Murmanskissa on kaventunut muun muassa maksamattomien palkkojen takia.

Osa tulijoista on kuitenkin ensikertalaisia. Onnettominta on, että busseihin astuu paljon naisia, myös äitejä, joille myyntimatkat ovat viimeinen yritys saada rahaa elämiseen. Taustalla oleva järjestäytynyt toiminta käyttää tilaisuutta kylmästi hyväkseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.