Mainos

Murkkuongelmia?

Lue parhaat vinkit, joilla pääset eroon kodin tai talon ympäristön vallanneista muurahaisista.

Muurahaiset ovat monen pientalo- ja kerrostaloasukkaan ympärivuotinen kiusa. Maassamme asustaa kymmeniä eri muurahaislajeja, mutta kotipiirissä haittaa aiheuttavat pääasiassa kolme lajia: sokerimuurahainen, faaraomuurahainen ja hevosmuurahainen.

Mistä muurahaiset tulevat?

— hävitä pesät (koko taloyhtiössä yhtä aikaa)

— tuki muurahaisten sisääntuloväylät

Mihin ne ovat menossa?!

— pidä ruokatavarat tiiviisti suljetuissa astioissa (faraomuurahaiset pääsevät jopa kierrekantisiin purkkeihin)

— pidä ruokaöljyt ja rasvat jääkaapissa

— pyri pitämään pesualtaat kuivina käyttökertojen välillä

— huuhtele kierrätykseen ja jätteisiin menevät pakkaukset

— pyyhi pöydät ja lattiat säännöllisesti, imuroi

Torju tarvittaessa

Käytä Baygon Muurahaissirotetta talon ulkoseinustalla muurahaisten sisääntuloväylän kohdalla.Käytä sisätiloissa muurahaissyöttejä, -nestettä, -aerosolia, -sirotetta tai niiden yhdistelmiä tilanteesta riippuen.

Faraomuurahaiset ovat haaste

Faraomuurahaisen pesät ovat usein loistavasti piilossa tai luoksepääsemättömissä paikoissa. Jos pesä löytyy, se on helppoa tuhota torjunta-aerosolilla tai vaikka kuumalla vedellä (varo vahingoittamasta materiaaleja).

Yleensä tilanne on hankalampi. Kun faraomuurahaista ryhdytään torjumaan, on tärkeää selvittää ensin yhdyskunnan koko esiintymisalue. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi sijoittamalla "proteiini-syöttejä" (mm. maksasyöttejä) muurahaisten suosimiin paikkoihin kuten pattereiden läheisyyteen ja tiskipöytien alle.

Syöteille kerääntyvät muurahaiset tuhotaan koko saastunta-alueelta yhtäaikaisesti ruiskutteilla, aerosoleilla tai RAID Muurahaissirotteella. Toista sama menettely kerta kerralta supistuvalla esiintymisalueella kolmen kuukauden välein kunnes muurahaiset ovat kokonaan hävinneet. Kaikki muurahaisten kulkureitteinä käyttämät rakoset kannattaa tukkia uuden saastunnan estämiseksi.

Torju syötillä hyvissä ajoin

Jos muurahaisongelma ei ole vielä päässyt muodostumaan ylivoimaiseksi, kokeile päivittäistavarakaupoista saatavia syöttirasioita tai Muurahaisnestettä. Syötit asetetaan muurahaisten kulkureiteille. Ravintoa hakevat työläiset vierailevat syötissä ja kuljettavat massaa ruoaksi myös pesään. Muista siivota ympäristö ja sulkea ruokapakkaukset, jotta muurahaisilla ei ole vaihtoehtoisia herkkuja saatavilla.

Muurahaisia kasvihuoneessa

Kasvihuoneessa kannattaa käyttää RAID Muurahaissirotetta, jota käytetään rakennusten välittömässä läheisyydessä ja sisätiloissa. Muurahaissirote tappaa heti kosketuksesta ja se tehoaa muurahaisten lisäksi sokeritoukkiin, torakoihin ja kaikkiin muihin käsitellyllä pinnalla liikkuviin hyönteisiin. Aine säilyttää tehonsa niin kauan kuin sitä on näkyvissä, sadevesi huuhtoo aineen mukanaan.

Sirottele ohut kerros muurahaisten kulkureiteille ja erityisesti kohtiin, joista muurahaiset pääsevät sisään rakennukseen, kuten talon kivijalkaan ja terassin ympäristöön.

Jos pystyt paikallistamaan muurahaispesän maassa, avaa se ja sirottele suoraan pesään. Pesä suljetaan polkemalla. Ellet pääse käsiksi pesään, käsittele pesän sisälle johtava kulkureitti. Älä sekoita sirotetta veteen, sillä se ei liukene vaan jää kellumaan ja pölisemään veden pinnalle.Pääasialliset lähteet

Kirjat: Ekbom, P. ym. (1993). Sisätilojen tuhoeläimet ja niiden torjunta. Kasvinsuojeluseuran julkaisuja N:o 87.

Internet-sivustot:

www.raid.fi

www.killsbugsdead.com
www.insects-information.com
www.uku.fi/~holopain/
www.rakentaja.fi/Suorakanava/
www.hel.fi/ymk/
www.tampere.fi/ytoteto/

Haastattelu: Bengt Lindqvist, MTT

Kuva: Morguefile

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.