Murhattu kansanedustaja haudattiin Pietarissa

Tuhannet tavalliset pietarilaiset yhdessä Venäjän politiikan ja kulttuurin vaikuttajien kanssa saattelivat murhattua kansanedustajaa Galina Starovoitovaa viimeiselle matkalle Pietarissa tänään. Mm. kolme entistä Venäjän pääministeriä Jegor Gaidar, Viktor Tshernomyrdin ja Sergei Kirijenko olivat läsnä Starovoitovan muistotilaisuudessa, joka järjestettiin Etnografisen museon Marmorisalissa ennen hautajaisia. Starovoitova laskettiin illansuussa haudanlepoon Aleksanteri Nevskin luostarin hautausmaalle.

-He tappavat tovereitamme. Haluavatko he pysäyttää meidät. Haluavatko he pelotella meitä. Siinä he eivät koskaan onnistu, Venäjän talousuudistuksen arkkitehteihin kuulunut Anatoli Tshubais vannoi Starovoitovan avoimen arkun äärellä.

Entinen ensimmäinen varapääministeri Boris Nemtsov vaati järjestystä maahan, jossa on salamurhista on tullut arkipäivää.
-Emme tarvitse vuoden 1937 järjestystä, vaan demokraattista järjestystä, hän sanoi viitaten Stalinin aikaisiin vainoihin. Venäjän hallitusta edustanut varapääministeri Valentina Matvijenko pyysi väräjävällä äänellä anteeksi Galinalta sitä, etteivät valtaapitävät kyenneet häntä suojelemaan.

Presidentti Boris Jeltsinin apulaiskansliapäällikkö Oleg Sysujev uskoi demokratian voittavan Venäjällä, vaikka salamurha jätti näkyvän aukon demokraattien riveihin.
-Demokratian tulevaisuus on vaikea, mutta valoisa. Mutta tästä tulee paljon vaikeampaa, kuin Galina kuvitteli vuonna 1989. Meidän on taisteltava, jotta lapsillamme olisi parempi tulevaisuus, hän sanoi tilaisuuden jälkeen.

"Hautaamme demokratiaa"

Satojen metrien jono pietarilaisia värjötteli tuntikausia pakkasessa päästäkseen hyvästelemään naispoliitikon, joka tuli tunnetuksi tulisena demokratian ja ihmisoikeuksien puolestapuhujana. Hän oli duumassa äänekäs kommunistien ja äärinationalististen voimien vastustaja.

-Olen kolme päivää kulkenut shokissa kuultuani murhasta. Hautaamme täällä demokratiaa, suri sanomalehteen käärittyjä neilikoita kädessään puristanut Tatjana Poljakova.
-Hän oli rohkea, älykäs, rehellinen ja kunnollinen. Venäjältä ei löydy toista samankaltaista poliittista vaikuttajaa sen jälkeen, kun Saharov kuoli, hän sanoi.
Poljakova uskoi, että Starovoitova murhan takana ovat fasistiset piirit.

Viranomaisten arvion mukaan 20 000-30 000 pietarilaista pyrki Marmorisaliin päästäkseen jättämään kukkaset ja hipaisemaan surmatun arkkua. Muistotilaisuuden venymisen takia hautauspalvelus myöhästyi tuntikausia. Myös Aleksanteri Nevskin luostariin oli koontunut satoja ihmisiä, vaikka itse hataustilaisuus oli suljettu ulkopuolisilta.

Joukko selvittämättömiä murhia

Starovoitovan murha liittyy ketjuun Pietarissa ja muualla Venäjällä viime vuosina sattuneita palkkamurhia, joiden uhriksi on joutunut poliitikkoja, virkamiehiä, toimittajia ja liikemiehiä. Yhteistä murhille on se, että niiden tekijöitä ei ole saatu kiinni harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Ensimmäistä kertaa luoteihin menehtyi naispoliitikko.

Starovoitovan murhan jälkeen Venäjän valtaapitävät vannoivat presidentti Boris Jeltsiniä myöten, että Starovoitojan surmaajat otetaan kiinni. Starovoitova ammuttiin kuoliaaksi Pietarin-asuntonsa rappukäytävässä lauantain vastaisena yönä. Hänen avustajansa Ruslan Linkov loukkaantui tulituksessa vaikeasti.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat