Mainos

Murharyhmä-lehti: Jammu-sedän kumisaappaat jäivät askarruttamaan poliisia

- Sitä en enää muista, kuka oli se dekkari, jolle ilmoitus kadonneista pikkutytöistä tehtiin, mutta jollekin väkivallan dekkarille se tehtiin, rikosylikonstaapeli Jaakko Ridanpää muistelee. Ridanpää työskenteli aiemmin Helsingin murharyhmässä, mutta nykyisin keskusrikospoliisissa.

Ridanpää kertoo tuoreessa Murharyhmä-lehdessä Jammu-jutun tutkinnasta. Lehteä julkaisee Helsingin väkivaltarikostutkijat ry.

Jammu-setä eli Antti Veikko Siltavuori kidnappasi ja tappoi kaksi pikkutyttöä Helsingissä 1989. Siltavuori kuoli viime maaliskuussa mielisairaalassa.

Tausta:

Antti Veikko Siltavuori tuomittiin vuonna 1989 kahdesta murhasta 15 vuoden vankeuteen. Hänet oli jo aiemmin tuomittu lukuisista alaikäisten tyttöjen raiskauksista.

Hän istui tuomiosta 11 vuotta, jonka jälkeen hänet määrättiin pakkohoitoon mielisairaalaan. Siltavuori valitti hallinto-oikeuteen tahdonvastaisesta hoidostaa lukuisia kertoja, mutta aina turhaan.

Katoamisilmoitus aiheutti melko pian ison asukaspuhutusoperaation eli kaikki kynnelle kykenevät poliisit saivat tehtäväkseen jututtaa asunto-asunnolta asukkaita ja kerätä tiedonmurusia.

- Tiedottamisesta ja aktiivisesta kyselemisestä ei kuitenkaan ollut mitään hyötyä. Kukaan ei ollut nähnyt tai kuullut mitään. Tytöt olivat vain kadonneet kerrostalon pihasta jonnekin, Ridanpää kertoo.

Murharyhmä perusti projektiryhmän, joka keskittyi vain tähän juttuun. Tutkintalinjoja oli useita ja yhtenä oli poliisin tuntemien pedofiilien kartoittaminen ja selvittely heidän olinpaikoistaan. Poliisit perkasivat myös vanhoja selvittämättömiä vihjeitä. Listassa oli myös Jammu Siltavuori.

- Lista ei kuitenkaan päässyt koskaan valmistumaan lopulliseen muotoon, Ridanpää kertoo. Poliisilla ei ollut tietoa siitä, olivatko Jammu tai muut rikolliset linnassa, kun poliisit olivat jo Jammun oven takana.

Epäilyt kohdistuvat Jammuun

- Kolmantena tutkintapäivänä olimme Myllypurossa asukaspuhutuksen uusintakierroksella, kun saimme varmistamattoman tiedon, että Jammu on päässyt siviiliin kärsittyään tuomionsa lapsijuttujensa jälkeen, Ridanpää kirjoittaa.

Aiempia juttuja:

30.9.1999:

27.1.2000:

31.1.2000:

27.3.2000:

12.3.2012:

Poliiseilla oli tiedossa myös se, että Siltavuoren autosta oli tehty jokin havainto, muttei tarkkaan mikä. Ridanpää ja kumppanit keskeyttivät puhutukset ja palasivat Pasilan poliisitalolle, jossa tehtiin suunnitelma.

Ridanpää ja kaksi muuta poliisia lähtivät Kauppakartanonkadulle Jammun asunnolle.

- Kelit olivat kurjat ja kosteat. Juttelimme autossa vielä operaation taktiikasta ja muistan erityisesti keskustelun siitä, että meidän on saatava Jammun autot hanskaan ja niihin on tehtävä kuitututkimukset.

Jammu löytyy asunnosta - kumisaappaat jalassa

Poliisit menivät Jammun asuntoon huoltomiehen avaimilla.

- Asunto oli pieni kerrostaloyksikö ja Jammu istui rauhallisena huoneen sohvalla kumisaappaat jalassa. Ahti Eränen oli ryhmän ykköstykki ja veti puhutusta. Minä tein Jammulle turvatarkastuksen – itse asiassa kahteen kertaan ja vasta toisella kerralla löysin vyön alle sen suuntaisesti piilotetun puukon.

Poliisit tutkivat asunnon ja jääkaapista löytyi suuri määrä suklaata. Asunnossa oli myös paljon lapsille tarkoitettuja videoita.

Puhutuksen aikana Jammu oli hyvin vaitonainen. – Kun tiedustelimme hänen autojensa avaimia, tarjosi hän ainoastaan kuorma-auton ja traktorin avaimia, mutta unohti Ford-henkilöauton avaimet.

Poliisit tiesivät Jammun kulkupeleistä ja osasivat pyytää myös Fordin avaimia.

Puhuttaminen eteni huonosti ja rikoskomisario Pauli Mattila käski tuomaan Jammun Pasilaan kuulusteltavaksi.

- Projekti eteni parkkipaikalle ihan rauhallisesti. Jammu laitettiin meidän Golfiin.

- Minun piti lähteä Fordilla Pasilaan, koska ne kuitututkimukset piti tehdä siellä. Avasin kuitenkin ensin auton takakontin ja näin ison muovikäärön. Takakontissa oli voimakas savun haju ja aivan kuin nuortion pohja olisi nostettu muovin päälle.

- Ymmärsin heti, että tässä paketissa on tämän jutun ratkaisu.

Ridanpää vinkkasi kollegoilleen ja Golf tuli Fordin viereen.

- Ahti nousi autosta ja tuli katsomaan mitä löysin. Jammun ikkuna avattiin ja Ahti kysyi ”Mitä tämä on?”. Jammu sanoi: ”Lihaa se on – itse ne sitä halusivat.”

- Minun on erittäin vaikea kuvailla sen hetkisiä tuntemuksia. Kuitenkin koko kuvio selvisi siinä alle sekunnissa.

Jammu Pasilaan

Siltavuori vietiin Pasilaan, pidätettiin saman tien ja laitettiin talon haalareihin.

- Minä jäin odottamaan märkään pimenevään iltaan tekniikkaa Kauppakartanonkadulle.

Auto kuvattiin ja etupenkki suojattiin. Lopulta Ridanpää ajoi auton oikeuslääketieteenlaitokselle. Muovikäärö nostettiin takaluukusta ja vietiin suoraan ruumiinavaussaliin.

Poltettujen torsojen tutkinta tässä tapauksessa oli erilaista kuin ns. tavallinen ruumiinavaus. Nuotionpohjasta etsittiin luunsiruja, nappeja, vetoketjuja ja muita merkkejä tytöistä.

Laajan selvittelytyön jälkeen poliisi sai selville toisen tytön kuolleen unilääkkeisiin. Toisen tytön vaatteiden kuituja löytyi Jammun alushousuista.

Poliisi etsi ja löysi Jammun pikkulapsille suunnitteleman vankilan Kainuussa. Vihdin mökin pihassa olevan nuotion pohja pengottiin erityisen hyvin.

Omaisten hätä jäi mieleen

- Tästä keissistä on jäänyt mieleen erityisesti omaisten hätä ja tuska sekä pieni yksityiskohta. Miksi Jammu istui kumisaappaat jalassa kiinniottohetkellä? Ridanpää kirjoittaa lehdessä.

- Ehkä hän odotti iltaa, että voisi palauttaa lapsivainajat omaisille haudattavaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.