Mummosta mittaa – kuka on tämän vuoden Lucia-mummo?

Lucianpäivänä 13. joulukuuta Lapinlahdella kruunataan tämän vuoden Lucia-mummo.


Valoa pimeyteen tuova Lucia-neito on ihailtu hyväntekijä ja esikuva nuorille tytöille. Lapinlahdella ihmisiä ilahduttaa kuitenkin kokemuksen kypsyttämä kaunotar, Lucia-mummo.


Tänä vuonna kynttiläkruunua tavoittelee kuusi viehkeää ikäneitoa. Mukana ovat määrätietoinen ja musikaalinen Else, 90, entinen kansakoulunopettaja Marjatta, 87, ja lapsuuden maisemiinsa palannut Helmi, 82. Vauhdikas Taimi, 90, kannustaa nuoria tanssimaan, lypsytilaa emännöinyt Martta, 79, suosimaan kotimaisia tuotteita ja tyttömäinen Hilkka, 74, löytämään musiikin ilon. Ikä on ollut aiemmin valttia tässä mittelössä: kruunun luovuttaa seuraajalleen viime vuoden Lucia-mummo, 90-vuotias Eeva Sutinen.


Lapinlahden paikallislehti Matti ja Liisa ja vanhusten päiväkeskus Jussinpiha kruunaavat Lucia-mummon tänä vuonna jo neljättä kertaa. Lehden tuottaja Katri Eskelinen kertoo, että alkuperäinen idea on Jussinpihan viriketoiminnanohjaaja Tuula Kuki-Pölläsen keksimä. Toimitus innostui päiväkeskuksen valitsemasta Lucia-mummosta niin, että päätti tehdä Lucia-mummosta vuotuisen perinteen.


– Lucia-mummo valitaan demokraattisella kansanäänestyksellä. Ehdokkaat on valittu Jussinpihan päiväkeskuksen asiakkaiden joukosta vapaaehtoisuuden ja kansalaisrohkeuden perusteella, Eskelinen kertoo. Lehden sivuilla kuka tahansa voi äänestää omaa suosikkimummoaan, ja ehdokkaisiin voi tutustua myös Facebookissa.


Haussa on valoisa ja iloinen persoona, mutta varsinaisia kriteereitä tai edustustehtäviä Lucia-mummolla ei juuri ole. Mummo saa osallistua erilaisiin tapahtumiin oman halunsa ja jaksamisensa mukaan.

 
– Lucia-neito on valontuoja, ja myös Lucia-mummon tehtävä on tuoda valoa ja iloa ympärilleen pimeänä vuodenaikana, Eskelinen kuvailee. Lucianpäivänä vastakruunattu Lucia-mummo ilahduttaa esimerkiksi terveyskeskuksen vuodeosaston potilaita.


Eskelinen kertoo ihmisten olevan Lucia-mummosta todella innoissaan. Positiivisesta palautteesta huolimatta mummo ei kilpaile suosiossa Lucia-neitoa vastaan, vaan on vaihtoehtoinen valontuoja.


– Mummolla on enemmän elämänkokemusta, hän on ehtinyt nähdä myös elämän vähemmän valoisia puolia. Siksi hän voi uskottavasti jakaa iloa ympärilleen, Eskelinen pohtii Lucia-mummon vahvuuksia.

Tutustu ehdokkaisiin täällä ja äänestä suosikkiasi!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja