Mainos

Mullistava tutkimus: Lapsi voi pian syntyä kahden miehen soluista, naisen munasoluja ei tarvita

Tulevaisuudessa lasten tekemiseen ei enää välttämättä tarvita naisen sukusoluja.

Näin spekuloivat tutkijat, jotka saivat hiiret lisääntymään ilman tavalliseen tapaan siittiöillä hedelmöitettyjä munasoluja. Tuore tutkimus vihjaa, että munasolut eivät välttämättä ole ainoita alkioiksi kehittyviä soluja.

Britannialaisen Bathin yliopiston tutkijat huomasivat, että munasolu muuttuu alkion kaltaiseksi ilman siittiöitä, kun sitä "huijataan" kemikaalien avulla. 

Nämä "valealkiot" muistuttavat pitkälti tavallisia soluja, kuten ihosoluja siinä, miten ne jakautuvat ja hallitsevat DNA:taan. 

Tutkijat päättelivät, että mikäli siittiöiden saattaminen hiirien valealkioihin tuottaisi terveitä jälkeläisiä, tulevaisuudessa voi olla mahdollista päästä samanlaisiin lopputuloksiin ihmisissä käyttämällä soluja, jotka eivät ole munasoluja.

Yksi tutkijoista, Tony Perry, on kertonut brittilehdistölle, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun muun kuin munasolun ja siittiön yhdistämisen on huomattu johtavan jälkeläisien kehittymiseen.

– Työmme haastaa dogmin, jota on pidetty yllä siitä lähtien kuin tutkijat löysivät nisäkkäiden munasolut vuoden 1827 tiimoilla ja hedelmöittymisprosessin 50 vuotta myöhemmin. Aiempien uskomusten mukaan ainoastaan siittiön hedelmöittämä munasolu saattaa johtaa nisäkkäiden jälkeläisten syntymiseen, hän sanoi The Guardianin haastattelussa.

Bathin yliopiston tutkijoiden kokeen myötä syntyneet hiiret olivat terveitä, elivät yhtä pitkään kuin perinteisin menetelmin lisääntyneet hiiret ja saivat itse terveitä jälkeläisiä.

Voiko mies saada lapsen itsensä kanssa? 

Munasolun tarpeen poistumisella saattaa olla laajempia yhteiskunnallisia vaikutuksia.

– Yksi kaukaisen tulevaisuuden mahdollisuuksista on, että ihmisvartalon tavallisten solujen yhdistäminen siittiöiden kanssa alkioiden muodostamiseksi saattaa tulla mahdolliseksi, Perry kertoi BBC:lle.

Kyse on siis esimerkiksi siitä, että kaksi miestä saattaisivat saada lapsen keskenään, kun toinen miehistä luovuttaisi alkion muodostamiseen tarvittavan solun ja toinen siittiön. Toinen mahdollisuus on, että mies voisi saada lapsen itsensä kanssa käyttämällä omia solujaan ja siittiöitään.

Perry kuitenkin painottaa, että kuvaillun kaltaiset skenaariot ovat toistaiseksi vain spekulaatiota ja kuvitteellisia. Lisäksi lapsen kehittymiseen tarvitaan yhä kohtua, joka kehittyy vain naisille.

Tutkijat julkaisivat löydöksensä Nature Communications -tiedejulkaisussa.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja