Muistatko vielä tillilihan? Näitä klassikkoruokia ei enää kouluissa tarjota!

Koululaisille maistuvat edelleen samat vanhat suosikkiruoat. Osa takavuosien klassikoista on kuitenkin kadonnut ruokalistoilta kokonaan.

Helsingin opetusviraston ruokapalvelupäällikö Airi Rintamäki kertoo, että lapset arvostavat nykypäivänäkin kouluissa tavallista kotiruokaa.

Kärkipaikka erilaisissa äänestyksissä ja tutkimuksissa menee vuodesta toiseen joko pinaattiletuille tai kalapuikoille. Kolmannelle sijalle suosikkiruoissa yltää makaronilaatikko ja neljännelle ohrapuuro.

– Kyllä se on se kotiruoka, jota arvostetaan. Oppilaat pitävät yllättäen yleensä ihan tavallisesta maitopohjaisesta kalakeitosta tai jauhelihakastikkeesta, Rintamäki kertoo

Nykypäivän koululaiset eivät ole Rintamäen mukaan erityisen nirsoja. Ruokakulttuuri on toki muuttunut, mutta kouluruokailu on pyrkinyt vastaamaan muutoksiin. Jos ruoka ei maistu normaalin ruokailun aikaan, voivat koululaiset ostaa myös välipalaa.

– Joka päivä ei tietenkään voi olla sitä lemppariruokaa. Sitten on mahdollisuus ostaa välipalaksi vaikkapa sämpylöitä, jogurttia, hedelmiä tai jotakin muuta ravitsevaa.

Maksa- ja kaaliruoat katosivat ruokalistoilta

Moni vanhempi nimeää tänä päivänä kouluaikojensa suosikki-inhokkiruoakseen tillilihan, ja tämä klassikkoannos onkin Rintamäen mukaan poistunut jo kokonaan koulujen ruokalistoilta - ainakin Helsingissä. Saman kohtalon ovat joutuneet kokemaan myös muun muassa piparjuuriliha sekä erilaiset sianlihakastikkeet.

– Sianlihakastikkeita voi vielä olla muualla Suomessa, mutta Helsingin listoilla niitä ei enää ole. Myöskään omia suosikkejani jauhemaksaohukaisia ei enää kouluista saa.

Myös muut maksaruoat ovat kouluissa katoavaa kansanperinnettä.

– Maksalaatikko jakoi niin vahvasti mielipiteet, että sitä ei enää tarjoilla. Kaalilaatikkoa ja kaalikääryleitäkin tarjotaan nykyään vain erityistapauksessa, esimerkiksi teemaviikkoina, Rintamäki kertoo

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja