Muhoksen murhasta epäiltyjä esitetään vangittaviksi

Poliisi esittää Muhoksen murhasta epäiltyjä vangittaviksi tiistaina iltapäivällä Oulun käräjäoikeudessa.

Kahden vuonna 1998 syntyneen pojan epäillään syyllistyneen viikonloppuna perhekodin ohjaajan surmaamiseen. Epäiltyjä kuulusteltiin maanantaina. He ovat poliisin mukaan olleet yhteistyökykyisiä ja kertoneet tapahtumista. Tekoa tutkitaan edelleen murhana.

– Murhaepäilyä puoltaa kokonaisarvio, jossa on otettu huomioon teon raakuus ja vakaa harkinta. Asiasta on keskusteltu syyttäjän kanssa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Petri Savela.

Savela ei vielä maanantaina halunnut tarkentaa teon motiivia. Surma tapahtui yhden epäillyn huoneessa.

Tekovälineitä poliisi ei vielä kerro, mutta niitä on ollut useita. Teossa ei kuitenkaan käytetty ampuma- eikä teräaseita. Surmansa saanut 58-vuotias mies oli jäämässä eläkkeelle.

Perhekodilla oli tapahtuman aikaan ohjaajan lisäksi neljä nuorta poikaa. Kaksi epäiltyä saatiin kiinni varsin pian teon jälkeen Kuopiossa.

Kahta muuta poikaa kuullaan todistajina. Poliisi ei toistaiseksi kerro, olivatko he surman silminnäkijöinä.

Murhan lisäksi asiassa tutkitaan törkeää ryöstöä ja törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista.

Avi pyytää selvityksen perhekodin pitäjältä

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto aikoo pyytää tällä viikolla kirjallisen selvityksen Metsolan perhekodin henkilömitoituksesta ja rakenteesta.

– Siinä kysytään, onko toiminta ollut Valviran luvan mukaista kesäaikaan ja tapahtumahetkellä. Ei ole kuitenkaan syytä olettaa siellä olleen mitään luvanvastaisuutta. Pyyntö kohdistuu yksikköön, ei tapahtumiin, sanoo avin ylitarkastaja Pirjo Mäkeläinen.

Metsolan viisipaikkaisessa perhekodissa on avin tietojen mukaan yhdeksän työntekijää. Heistä yksi eli uhri oli yövuorossa.

– Yövuoron mitoitusta ei ole erikseen määritelty, mutta yksi on minimi, Mäkeläinen sanoo.

Perhekotia pyörittävän Nuorten Ystävät -palvelut Oy:n lastensuojelupalveluiden johtaja Kati Lehtola kertoo tapahtuman järkyttäneen nuoria ja henkilökuntaa. Kaikki ovat olleet kriisiavun piirissä.

– Perhekodissa on aina vähintään viisi ohjaajaa ja parhaimmillaan 8-9. Tällä hetkellä asiakkaita on ollut neljä eli ohjaajia on ollut enemmän kuin vaaditaan.

Lue myös:

    Uusimmat