MTV3 testasi: Tämä kännykkä muuttaa seinän valkokankaaksi

Teknologiajätti Samsungin Galaxy-mallisto on osoittautunut menestyksekkääksi tuoteperheeksi mobiililaitemarkkinoilla.

Yksi mallisarjan tuoreimmista jäsenistä on Galaxy Beam -älypuhelin. Kyseessä on Googlen Android-käyttöjärjestelmällä toimiva luuri, joka muistuttaa edestäpäin katsottuna selvästi muita Galaxy-sarjan puhelimia. Mieleen tulee etenkin edellisen sukupolven Galaxy SII-malli.

Sivusta katsottuna vaikutelma kuitenkin muuttuu oleellisesti: Galaxy Beam on nimittäin sisaruksiaan selvästi tuhdimman oloinen laite. Paksua olemusta on virtaviivaistettu kirkkaankeltaisella muovireunalla, joka kehystää koko puhelinta.

Samsung Galaxy Beam

Kännykän tanakkaan olemukseen löytyy syy laitteen yläreunasta. Galaxy Beam on varustettu minikokoisella DLP-projektorilla, jonka avulla kännykän sisällön voi heijastaa vaikkapa seinälle.

Kännykkään istutettu videoprojektori on uusia käyttömahdollisuuksia avaava idea, mutta toimiiko se käytännössä? MTV3 otti asiasta selvää.

Keskitason älypuhelimen ominaisuudet

Galaxy Beam on jämäkän oloinen laite kädessä, mutta kokonaisvaikutelma jää kuitenkin turhan muoviseksi. Etenkin laitteen reunoja ympäröivä keltainen "ralliraita" luo hieman halvan oloisen tuntuman.

Mattapintainen takakansi tuntuu mukavalta kämmentä vasten, ja kumimaisen pinnoitteen ansiosta laitteesta saa napakan otteen eikä luuri pääse käsiteltäessä liukumaan kädessä. Kansilevyn saa avattua, ja sen alta pääsee käsiksi myös akkuun.

Videoprojektoria lukuun ottamatta Beam edustaa ominaisuuksiltaan keskitason älypuhelinta: Siinä on 1 GHz:n tuplaydinprosessori ja nelituumainen TFT-näyttö, jonka tarkkuus on 480 x 800 pikseliä.

Kuvanlaadultaan TFT-näyttö kalpenee Super Amoled -näytöille. Beamin näyttö jää etenkin mustien taustojen osalta hieman haaleaksi, mikäli sitä vertaa Amoled-näyttöjä käyttäviin sisaruksiinsa.

Käyttöjärjestelmänä on jo ikääntyvä Android 2.3.6 Gingerbread. Uudet lippulaivapuhelimet ovat jo tovin käyttäneet uusinta Ice Cream Sandwich -versiota, ja uunituore Jelly Bean -versiokin tekee tuloaan. Beamissa on lisäksi käytössä Samsungin oma TouchWiz 4.0 -käyttöliittymä.

Myöskään kameroidensa osalta Beam ei kilpaile uusimpien lippulaivapuhelinten kanssa. Laitteen edessä on 1,3 megapikselin kamera videopuheluille ja takaa löytyy led-salamalla varustettu viiden megapikselin kamera, jolla voi mm. kuvata 720p -videoita.

Sim-korttipaikka on sijoitettu vasempaan reunaan äänenvoimakkuuspainikkeiden alapuolelle ja oikealta reunalta löytyy micro-SD -korttipaikka, jonka avulla laitteen sisäistä 8 Gt:n muistia voi laajentaa 32 Gt:n verran.

Projektori on valttia

Beam ei pyri kilpailemaan kuluttajien sydämistä neliydinprosessorin, huipputarkan näytön tai nopean kameran avulla. Beamin ei tarvitse tehdä niin, sillä siihen ympätty videoprojektori on kaikessa erikoisuudessaan melkoinen valttikortti kännykkämarkkinoilla.

15 lumenin valovoiman tuottavan minikokoisen Led-projektorin ominaisuudet eivät tietenkään yllä lähellekään täysikokoisten videoprojektorien tehoja. Myös projektorin tarjoama 640 x 360 pikselin tarkkuus on melko vaatimaton.

Beamin projektorin luonteva käyttö edellyttää erittäin hämärää katselutilaa. Pimeässä tilassa projektori osoittautuu kuitenkin kokoisekseen yllättävänkin toimivaksi.

Kuvan tarkkuuden saa säädettyä helposti, ja projektorin tuottaman kuvan kirkkaus sekä väritoisto ovat myös mallikkaasti kohdillaan.

Jo pikaisen testailun perusteella huomaa, että laitteen tarjoamat tehot riittävät mainiosti vaikkapa leffojen katsomiseen olohuoneen vaaleata seinää vasten.

Sovelluksia projektorin hyötykäyttöön

Samsung on ympännyt projektorin yhteyteen kevyen ohjelmistopaketin. Sovelluksiin kuuluvat mm. Quick Pad, Ambience mode ja Visual presenter -ohjelmat.

Quick Padin avulla heijastettaviin kuviin voi puhelimen kosketusnäyttöä käyttämällä piirtää omia merkintöjä tai liikuttaa kuvassa nuoliosoitinta esimerkiksi esitelmien yhteydessä.

Visual presenterin avulla Beamin takakameralla otettava kuva voidaan piirtoheittimen tavoin heijastaa suoraan muiden nähtäväksi. Ongelmana tosin on, että kameran optimaalinen hyödyntäminen vaatisi valoisan tilan, kun taas itse projektori edellyttää pimeää tilaa.

Beamin ohjelmistossa ei löytynyt ainakaan esiasennettuna ominaisuutta, jonka avulla takakameran salamavaloa voisi käyttää pimeässä kuvausvalona. Visual presenterin tarjoamat hyödyt ovatkin täten rajalliset.

Ambience moden avulla puhelimessa olevia kuvia ja videoita voi esittää valitsemansa musiikkikappaleen säestämänä.

Torch light -ominaisuudella projektorilamppua voi käyttää myös taskulamppuna, jonka väriä ja kirkkautta voi halutessa vaihtaa.

Kuvaa pystysuorassa vai vaakatasossa? Siinä vasta ongelma

Beamin projektorin suurin ongelma liittyy heijastettavan kuvan asemointiin eli siihen, esitetäänkö kuvaa pystysuuntaisena vai vaakatasossa.

Puhelimen omaa kosketusnäyttöä käytettäessä automaattinen kuvankierto toimii useimpien tarpeisiin loogisesti: Näytön kuva kääntyy sen mukaan, pitääkö laitetta vaakatasossa vai pystysuorassa. Projektoria käytettäessä asiat mutkistuvat.

Beamin projektorin tuottaman kuva-alan saa hyödynnettyä tehokkaimmin vaakatasossa: Tällöin puhelimen kosketusnäyttöä joutuu kuitenkin ohjaamaan sivusta suhteessa projektorin heijastamaan kuvaan.

Kuvan heijastaminen pystysuuntaisena on käytön kannalta luontevampaa, mutta tällöin heijastetun kuvan reunoille jää paksut mustat reunat ja valtaosa kuva-alasta jää hyödyntämättä.

Toinen huomionarvoinen seikka on se, että projektorilla tuotettu kuva on herkkä tärähtelyille.

Jos Beamia pitelee kädessä, niin käden tärähtelyt häiritsevät sitä enemmän, mitä suurempaa kuvaa sen kautta katsotaan. 50-tuumaista kuvaa katsellessa pienetkin tärähtelyt alkavat nopeasti ärsyttää katsojia. Parhaimmillaan projektorin käyttö onkin silloin, kun laitteen saa asetettua tukevalle alustalle.

Lisäksi projektorin käyttö kuluttaa tehokkaasti akkua. Onneksi Beamin mukana toimitetaan vara-akku, joka tuplaa käyttöajan.

Testin aikana havaitsimme lisäksi, että kännykän GPS-paikannus ei toimi projektorin ollessa päällä.

Mihin käyttöön Beam parhaiten soveltuu?

Galaxy Beam soveltuu hyvin käyttäjälle, joka haluaa esimerkiksi reissatessa katsoa puhelimessaan olevia elokuvia isolta näytöltä.

Plussaa:

Miinusta:

Laitetta voi varauksella käyttää myös presentaatiolaitteena työtehtävien yhteydessä paikoissa, joissa ei ole saatavana täysipainoista esityskalustoa.

Parhaimmillaan laite on kuitenkin vapaa-ajan viihdelaitteena. Sen avulla voi helposti katsoa porukalla vaikkapa lomakuvia tai videoita syksyisen mökki-illan aikana.

Aidon videotykin tai suuren televisionäytön korvaajaksi Beamista ei ole, eikä tämä ole tarkoituskaan. Enemmänkin Beamin projektori soveltuu satunnaiseen leffakatseluun tai nettisurffaukseen.

500 euron hintainen luuri ei ole edullisimmasta päästä, varsinkin kun ottaa huomioon, että se kuuluu perusominaisuuksiltaan vain keskiraskaaseen sarjaan. Videoprojektori on kuitenkin kova myyntivaltti, josta Samsung ansaitsee ehdottomasti pisteitä.

Suurta kuvaa katsellessa herää nopeasti myös kysymys siitä, miten puhelimeen saisi liitettyä tehokkaamman, mutta silti mukana kulkevan äänentoistojärjestelmän. Huomenna esittelemme Nokian vastauksen tähän asiaan liittyen.

Lue myös:

    Uusimmat