MTV3 testasi: Tältä tuntuu uuden Windows 8:n kosketuskäyttö

Microsoftin uusi Windows 8 -käyttöjärjestelmä on herättänyt runsaasti mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Mielipiteiden jakautuminen ei ole mitenkään yllättävää, sillä "kasiversion" myötä Windowsin käyttötuntuma ja ilme ovat muuttuneet merkittävästi.

MTV3:n testissä oli sunnuntaina Asuksen VivoBook X202E -kannettava. Kosketusnäytöllä varustetulla kannettavalla uuden Windowsin ominaisuuksia voi käyttää monipuolisesti sormen hipaisuilla tai perinteisesti hiiren ja näppäimistön avulla.

Ensituntuma Windows 8:sta - Kuin lekalla päähän

Mikäli olet tottunut selkäytimiäsi myöten käyttämään Windowsia, niin uuden Windows 8:n käynnistäminen ensimmäisellä kerralla on kuin mäjäytys lekalla päähän: Mikään ei tunnu olevan enää ennallaan.

Käyttöjärjestelmää hallitsee nyt reaaliaikaisesti päivittyvistä tapahtumaruuduista koostuva aloitusvalikko, joka tosin on monille sangen tutun oloinen Windows Phone -käyttöjärjestelmää käyttävistä älypuhelimista.

Käyttäjästä riippuen uuteen aloitusvalikkoon joko ihastuu tai sitten sitä karsastaa kaikin tavoin.

Uusi käyttöliittymä on pyritty luomaan virtaviivaiseksi, ja suunnittelussa on otettu vahvasti huomioon kosketusnäytölliset mobiililaitteet.

Edellisistä versioista tuttu työpöytänäkymä löytyy nyt valikosta vain eräänlaisena erillisenä sovelluksena. Perinteistä käynnistä-valikkoa ei työpöydän alapalkista löydy - pääosaan noussut uusi aloitusvalikko hoitaa nyt tämän virkaa.

Windows 8:n vahvuus näkyy mobiililaitekäytössä

Windowsin uuden käyttöliittymän vahvuudet painottuvat selvästi kosketusnäytöllä varustettuihin mobiililaitteisiin. Selkeät ja suurikokoiset tapahtumaruudut saa ryhmiteltyä esimerkiksi aihealueittain, ja ne näyttävät ajankohtaista tietoa yhdellä silmäyksellä esimerkiksi säätiedoista, uutisista, sosiaalisen median päivityksistä, kalenterimerkinnöistä ja saapuneista sähköposteista.

Aloitusvalikon kosketuskäyttö oli testissämme olleella VivoBook-kannettavalla erittäin sujuvaa, mutta perinteisen työpöytänäkymän puolelle hypätessä monet kuvakkeet ovat sen verran pieniä, että virhepainalluksia saattaa tulla.

Käyttöjärjestelmä vaikuttaa kokonaisuudessaan mukavan ripeältä toiminnassaan eikä nykimistä tai omituisia virheilmoituksia testimme aikana esiintynyt.

Käyttäjä saa uuden Windows 8:n myötä saman käyttökokemuksen laitteesta riippumatta. Windows 8 -järjestelmää käyttävissä laitteissa omien sovellusten käyttöä voi saumattomasti jatkaa riippumatta siitä, istuuko toimistonsa työkoneella vai makaileeko rantahietikolla tabletkone käsissään.

Uudenaikainen ja virtaviivainen aloitusvalikko saa perinteisen työpöytänäkymän näyttämään kieltämättä hieman vanhanaikaiselta.

Uuden järjestelmän heikkous - alkukankeutta ja turhaa sekavuutta

Ensituntuman perusteella Windows 8:n suurin ongelma tuntuu olevan sen sekavuus.

Tapahtumaruuduista koostuva aloitusnäkymä reunasta avautuvine asetusvalikkoineen on kehitetty selvästi kosketusnäyttöjä varten ja pienikokoisten mobiililaitteiden ehdoilla.

Perinteisen pöytä-pc:n käyttöä ajatellen aloitusnäkymä on eräänlainen kompromissiratkaisu. Esimerkiksi työkäytössä moni saattaa kaivata nopeasti monipuolisempia säätöjä mahdollistavaa työpöytänäkymää sekä perinteistä hiiri/näppäimistö -yhdistelmää.

Uutta aloitusvalikkoa voi toki käyttää myös hiirellä, mutta toimintojen ohjaaminen on kuitenkin huomattavasti luontevampaa kosketusnäytön kautta.

Windows 8 sisältää siis yhdessä ja samassa paketissa sekä mobiilikäyttöliittymän että perinteisen työpöytäkäyttöliittymän. Valitettavasti järjestelmä myös tuntuu siltä, että siinä kilpailee päällekkäin kaksi erillistä käyttöliittymää, jotka pelaavat ristiin joskus hieman epäjohdonmukaisella tavalla.

Tuloksena on hieman sekava vaikutelma, jossa käyttäjän on välillä vaikea mieltää, missä parhaillaan liikkuu ja mistä eri toiminnot löytyvät.

Pelkistetyn ilmeen haittapuolena on myös se, että sovellusten tarjoamat asetusvaihtoehdot tuntuvat usein liian suppeilta.

Työkäyttöä ajatellen uusi aloitusvalikko näyttää aavistuksen turhan viihteelliseltä ja joidenkin mielestä ehkä jopa lelumaiselta.

Windowsin logiikka on tullut monille vuosien mittaan niin tutuksi, että uudistettu käyttöliittymä saattaa saada käyttäjän ensin lukkoon. Uuden ilmeen omaksumiseen tarvitaankin jonkin verran aikaa.

Kosketusnäytöllinen kannettava hyödyntää Windows 8:n vahvuudet tehokkaasti

VivoBookin kaltaisella kosketusnäyttökannettavalla voi hyödyntää uuden Windowsin tarjoamia ominaisuuksia tehokkaasti.

Aloitusnäytön käyttö on helpompaa kannettavan kosketusnäyttöä hipaisemalla, mutta perinteisessä työpöytäosiossa tulee puolestaan käytettyä mielellään hiirialustaa ja näppäimistöä.

Ensivaikutelma Windows 8:n käyttötuntumasta on ristiriitainen: Microsoftilla on jouduttu tekemään kompromisseja käyttökokemuksen kustannuksella kun samaan pakettiin on pyritty lisäämään vahvasti uutta otetta vanhan päälle.

Parhaimmassa tapauksessa käyttö kulkee kuin ajatuksen voimalla, mutta paikoitellen käyttäjä tuntee operoivansa kahta eri käyttöjärjestelmää ristiin rastiin ilman tarkkaa suuntaa. Microsoft tuleekin varmasti hiomaan käyttötuntumaa tulevissa päivityksissään.

Perinteiseen Windowsiin tottuneena uuden järjestelmän omaksuminen vie enemmän aikaa kuin muutaman päivän, joten mitään lopullista puolesta tai vastaan ei voi vielä todeta. Yhden nukutun yön jälkeen uuden järjestelmän käyttö tuntui jo selvästi luontevammalta verrattuna ensimmäisen päivän hapuiluun.

Microsoftin siirto lähteä tukemaan käyttöjärjestelmällään vahvemmin mobiililaitteita on joka tapauksessa johdonmukainen askel. Yhtiö ei voinut jäädä tuleen makaamaan, kun samaan aikaan Apple ja Google loistavat mobiililaitemarkkinoilla.

Lue myös:

    Uusimmat