MTV3 testasi: Kymmenen keinoa käskyttää televisiota

Miten ihmiset ovat koskaan pärjänneet ilman kauko-ohjaimia?

Televisiokanavien selailu oli ennen muinoin todellista kanavarallia sanan urheilullisessa merkityksessä, kun katsojan oli käveltävä kiltisti töllön luo vaihtamaan kanavaa.

Nyt, kun televisiot ovat viime aikoina kehittyneet monipuolisiksi tietokoneiksi, niin samalla myös eri keinot ohjata näyttöä ovat lisääntyneet valtavin harppauksin.

Testasimme kymmenen eri tapaa ohjata nykyaikaista älytelevisiota. Testilaitteenamme oli Samsungin uusi 55-tuumainen 7-sarjan älytelevisio (UE55F7005ST). Kyseinen Full HD 3D -led-televisio tarjoaa viimeisimmät älyominaisuudet kapeisiin kehyksiin pakattuna.

1. Perinteinen kaukosäädin

Samsungin tapauksessa älytelevision mukana toimitetaan kaksi erillistä kaukosäädintä. Toinen näistä säätimistä on kaikille tuttu ja turvallinen peruskaukosäädin.

Perinteinen kaukosäädin puolustaa edelleen paikkaansa älytelevisioidenkin aikakaudella. Se tarjoaa yksinkertaisimman, suoraviivaisimman ja kaikkien ikäluokkien omaksuman tavan television perustoimintojen käyttämiseen.

Television älytoimintojen ja eri sovellusten käytössä perinteinen kaukosäädin on kuitenkin melko kankea. Esimerkiksi television nettiselainta käytettäessä ja tekstiä kirjoitettaessa se on auttamattoman hankala käyttää.

2. Kaukosäädin kosketusalustalla

Perinteisen kaukosäätimen rajoitteiden takia Samsungin älytelevision mukana toimitetaan myös toinen kaukosäädin.

Kyseessä on kosketusalustalla varustettu kapula, jonka tarkoitus on tuoda helpotusta television älytoimintojen käyttämiseen.

Kosketusalustan avulla television valikoita pystyy selailemaan vaivattomasti kevyillä pyyhkäisyeleillä. Se toimii myös tarvittaessa kätevänä hiiren korvikkeena vaikkapa nettiselainta käytettäessä.

3. Kaukosäädin täysikokoisella näppäimistöllä

Täysimittaisen tietokonenäppäimistön, hiirialustan ja kaukosäätimen toiminnot yhdistävä Smart Wireless Keyboard on loistava hankinta, mikäli älytelevision ominaisuuksia haluaa hyödyntää täysipainoisesti sohvalta käsin.

Kyseisellä lisälaitteella pystyy helposti ohjaamaan television sovelluksia ja toimintoja sekä kirjoittamaan pitempiäkin tekstejä.

Haittapuolena on luonnollisesti, että täysikokoinen näppäimistö ei istu yhtä huomaamattomasti käsissä kuin pienikokoiset kaukosäätimet. Näppäimistö kaipaakin lähettyville pientä sivupöytää, johon sen voi laskea, kun näppäimistöä ei tarvitse. Lisäksi hämärässä valaistuksessa käytettynä olisi hyvä, jos näppäimistö olisi taustavalaistu.

4. Äänikomennot

Älytelevisiot ovat tuoneet mukanaan myös mahdollisuuden ohjata televisiota puheen avulla. Samsungin uutuustelevisiossa äänikomennot toimivat jo melko monipuolisesti ja täsmällisesti.

Televisio ymmärtää useita komentoja, kunhan käyttäjä muistaa puhua riittävän voimakkaalla äänellä ja selkeästi.

Äänikomennot ovat hauska lisä etenkin television peruskäyttöön tilanteissa, jossa kaukosäätimet ovat hukassa.

Parhaimmillaan television käskyttäminen puhumalla on todella hienon tuntuista, mutta ihmisen ja koneen yhteistyö ei aina suju kitkattomasti. Televisiolle huutava käyttäjä saattaa välillä turhautua, kun televisio tekee jotain aivan muuta kuin mitä on ollut tarkoitus.

5. Elekomennot

Älytelevisiota voi myös ohjata eleillä.

Samsung on saanut paranneltua käsin tapahtuvan eleohjauksen täsmällisyyttä aiemman sukupolven malleistaan, mutta pientä tökkimistä eleiden tunnistuksessa esiintyy edelleen. Lisäksi eletunnistuksen käyttöön vaaditaan riittävä valaistus, jotta television kamera tunnistaa liikkeet.

Elekomentojen käytössä on vastaavanlainen tilanne kuin puhekomentojenkin tapauksessa: joskus ominaisuus tuntuu toimivan kuin ajatuksen voimalla ja joskus huomaat heiluttavasi ja riuhtovasi epätoivoisesti näytön edessä ilman, että eletoiminto aktivoituisi

Niin puhe- kuin eleohjauksessa on kuitenkin omaa viehätystään, sillä ne tuovat television käyttöön scifi-sarjoista tuttua syvyyttä koneen ja käyttäjän välille.

Käytännössä kaukosäätimien käyttö on kuitenkin ele- tai puheohjausta monipuolisempi, tehokkaampi ja nopeampi keino ohjata televisiota.

6. Kännykkä kaukosäätimenä Wi-Fi-verkon kautta

Kännykkään voi ladata sovelluskaupasta älytelevision ohjaukseen tarvittavia kaukosäädinohjelmia.

Tällöin television ohjaus onnistuu kännykän kosketusnäyttöä käyttämällä. Ohjaukseen käytettävän kännykän ja television on oltava samassa Wi-Fi -verkossa.

Esimerkiksi Samsung Remote -sovelluksen tapauksessa kännykän käyttö kaukosäätimenä on hyvin vaivatonta, ja kännykän kosketusnäppäimistöä voi käyttää myös tarvittaessa tekstin syöttämiseen television sovelluksissa.

7. Kännykkä infrapunakaukosäätimenä

Muutamista uusista kännyköistä löytyy myös perinteisten kaukosäätimien käyttämä infrapunaominaisuus. Viime kuussa testasimme HTC One -kännykkää, jolle pystyi opettamaan monitoimikaukosäätimen tavoin kotiteatterin laitteiden ohjaustoimintoja. Infrapunatoiminto löytyy myös Samsungin Galaxy S4 -luurista.

Ohjattava laite voi siis tässä tapauksessa olla vaikkapa vanha digiboksi eikä mitään erillisiä verkkoyhteyksiä tarvita.

Infrapunatoiminnon soisi yleistyvän kännyköissä, sillä kyseessä on samalla yksinkertainen ja toimiva tapa muuttaa luuri todelliseksi monitoimikaukosäätimeksi kodin vanhemmillekin viihdelaitteille.

8. Kännykkäruudun jakaminen televisiolle

Pysytäänpä vielä kännykällä tapahtuvassa televisionäytön ohjauksessa. Kännykän näytön voi nimittäin myös lähettää langattomasti televisionäytölle.

Samsungin älytelevisiossa tätä ominaisuutta kutsutaan Screen Mirroring -toiminnoksi. Kokeilimme ominaisuutta Galaxy S4 -älypuhelimella.

Puhelimen langaton liittäminen televisionäyttöön on nopeaa. Etuna on, että puhelimen sisältöjä voi katsoa tällä tavalla kätevästi suurelta näytöltä isommallakin porukalla.

Videot, kuvat, nettisivut ja pelit toistuvat suurelta näytöltä terävinä. Haittapuolena on, että kännykän kuva päivittyy näytölle noin puolen sekunnin viiveellä.

9. Tietokone television kaveriksi

Tavallinenkin televisio muuttuu älytelevisioksi, jos siihen liittää kiinni tv-kortilla varustetun mediatietokoneen. Tällöin televisio toimii siis vain tietokoneen näyttönä.

Tietokonetta voi puolestaan kauko-ohjata langattomalla näppäimistöllä tai vaikkapa tabletin kautta ja näin ohjaaminen onnistuu kätevästi sohvan perukoilta.

Kokeilimme 7-tuumaisella Android-tabletilla Unified Remote -sovellusta, jonka avulla televisioon kytkettyä tietokonetta voi ohjata erittäin monipuolisesti ja jouheasti.

Unified Remoten voi ladata Googlen Play-kaupasta ilmaiseksi. Lisäksi ohjattavalle mediatietokoneelle on asennettava Unified Remote Server -palvelinohjelmisto.

Unified Remote tarjoaa yhdessä paketissa useita kaukosäätimiä eri sovellusten ohjaamiseen, kuten vaikkapa Windows Media Centerin, YouTuben ja Spotifyn kontrollointiin.

Lisäksi tabletin kosketusnäyttöä voi käyttää hiirenä ja näppäimistönä. Hiiren kursori liikkuu tabletin ohjaamana täsmällisesti ja ilman viivettä.

Käytännössä tabletkoneen kaukosäädinohjelmistolla voi helposti hallita kaikkia kohdetietokoneen toimintoja nettisurffauksesta vaikka televisio-ohjelmien katseluun, mikäli tietokoneessa on kiinni televisiokortti.

10. Televisio Windows 8 -kosketusohjaukseen yhdistettynä

Lopuksi päätimme kokeilla televisionäytön kytkemistä kosketusnäytölliseen Windows 8 -kannettavaan tietokoneeseen niin, että kummassakin näytössä näkyi sama kuva.

Kannettavan tietokoneen kosketusnäyttöä käytettiin tässä tapauksessa vain eräänlaisena kosketustoiminnot mahdollistavana ohjausalustana. Varsinainen katselu taas tapahtui lähinnä televisionäytöltä.

Windows 8:n tapahtumaruudut ja kosketustoiminnot vierityksineen ja zoomauksineen näyttävät hulppeilta suurelta näytöltä katsottuna. Kannettava tietokone puolestaan toimi yllättävän hyvin television apunäyttönä ja kosketusohjaimena.

Paras vaihtoehto television ohjaamiseen?

Kaikilla kokeilemillamme television ohjausvaihtoehdoilla on omat etunsa, mutta älytelevision ohjauksessa nousi yksi ohjain ylitse muiden:

Smart Wireless Keyboard -lisälaite (kohta 3) tarjosi kokeilussamme parhaimman kokonaisratkaisun älytelevision ohjaamiseen. Sen käyttöönotto on yksinkertaista omaksua, mutta silti sillä voi ohjata älytelevision ominaisuuksia täysipainoisesti ja nopeasti.

Minkälaisia ratkaisuja olet itse käyttänyt televisiosi ohjaamiseen? Voit kommentoida alapuolella olevaan kommenttiosioon.

Lue myös:

    Uusimmat