MTV3:n kysely: Venäjän ja ruotsin kieli samalle viivalle Itä-Suomessa

Mahdollisuus opiskella venäjää ruotsin sijaan Itä-Suomen kouluissa saa vahvaa kannatusta MTV3 Uutisten kyselyyn vastanneiden keskuudessa.

MTV3 Uutisten tuoreessa kyselyssä kysyttiin mielipiteitä Itä-Suomen koulujen venäjän kielen opettamisesta.

Vastaajista liki 90 prosenttia on sitä mieltä, että venäjää pitäisi halutessaan saada opiskella ruotsin sijaan Itä-Suomen kouluissa. Kymmenen prosenttia vastaajista on taasen eri mieltä.

Näistä 90 prosentista 20 prosenttia on sitä mieltä, että ruotsin kielen asema pakollisena opetuskielenä pitäisi poistaa.

Etenkin vapaaehtoisuus sai kyselyssä kannatusta. Vastaajista lähes 70 prosenttia on sitä mieltä, että itäsuomalaisissa kouluissa venäjän kielen opiskelu tulee sallia, mutta niin että oppilaalla olisi mahdollisuus myös ruotsinkielen opiskeluun.

Pakkoruotsi ei suomalaisia kiinnosta

Enemmistö suomalaisista haluaa ruotsin kielen vapaaehtoiseksi peruskouluopetuksessa. Tällä hetkellä ruotsia ei voi vaihtaa venäjään, koska toista kotimaista on pakko opiskella.

Ruotsinkielen pakollisuuden poistamista peruskouluopetuksessa kannatti enemmistö, 57 prosenttia, MTV3 Uutisten tuoreessa kyselyssä.

Etenkin miehet ovat ruotsin kielen pakollisuuden poistamisen puolella. Miehistä 66 prosenttia on sitä mieltä, että pakkoruotsi pitäisi poistaa peruskouluopetuksesta.

Jako ruotsin kielen opetuksen vapaaehtoisuuden ja pakollisuuden välillä on miesten puolella selkeä. Naisten mielipiteet jakaantuvat tasaisemmin. Naisista 46 prosenttia on ruotsin kielen opetuksen vapaaehtoisuuden puolella ja 44 prosenttia naisvastaajista pitää pakkoruotsia hyvänä asiana.

Kaikista vastaajista 35 prosenttia on sitä mieltä, että ruotsin kielen opetus pitäisi olla pakollista.

Myös vastaajan koulutustausta vaikutti vastauksiin. Kyselyssä ilmeni, että vain kansakoulun tai peruskoulun käynyt on valmiimpi poistamaan ruotsin kielen pakollisuuden peruskouluopetuksesta. Yliopistotutkinnon suorittaneista 46 prosenttia on pakollisen ruotsin kielen opetuksen puolella.

MTV3:n kyselyyn vastasi 1778 henkilöä. Sen toteutti Think If Laboratories Oy viime vuoden marraskuussa verkkopaneelin kautta. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

(MTV3)

Katso Saara Rantasen juttu (Seitsemän uutiset 13.1.2013)

Lue myös:

    Uusimmat