MTV3.fi seuraa: Verovapaat tulot auttavat sentinvenyttäjää

Rahan puute pakottaa kekseliäisyyteen. Tulojaan voi kartuttaa verottomasti muun muassa keräämällä käpyjä tai myymällä marjoja. Radio Novan aamujuontajien Fiksua taloutta -tempauksen ideana on ollut selvittää, elääkö pienten lisätienestien avulla kolme viikkoa 150 eurolla. MTV3.fi:n seuraama taloushanke päättyy perjantaina.

Oletko tuore äiti tai olisiko sinusta presidentiksi?

Verohallinnon ylitarkastaja Merja Hartikka-Simula keksii pyynnöstä monia keinoja hankkia verovapaata tuloa. Jotkin konstit ovat tosin mahdollisia vain harvoille ja valituille: Esimerkiksi lisätienestejä kaipaava tuore äiti voi ansaita ekstraa myymällä äidinmaitoa. Myöskään tasavallan presidentin palkkaa ja eläkettä ei veroteta.

Lisäksi erilaisten luonnontuotteiden, kuten marjojen, sienten ja käpyjen sekä ihmisravinnoksi ja lääkkeiksi valmistettavien kasvien keräämisestä saadut tulot ovat verovapaita.

- Juuri nyt marjat ja sienet ovat poissa laskuista, mutta mihinkähän aikaan käpyjen siemeniä kerätään? Sitä voi varmaankin tehdä nyt, jos saa jostain lainaksi tolppakengät ja lähtee kiipeilemään, Hartikka-Simula naurahtaa.

Syntyisikö leipä petusta?

Suomalaiset ovat sinnitelleet niukkoina aikoina paitsi marjoilla ja sienillä, myös esimerkiksi männyn kuoresta saatavan petun avulla. Pettua on käytetty leivän valmistamiseen.

Hartikka-Simula muistuttaa, että myös muiden puiden ja pensaiden kuorta keräämällä voi saada verovapaata tuloa.

– Koivun mahlan keräämistä ei ole sen sijaan testattu oikeuskäytännössä, vaikka mahlaintoilijat väittävätkin, että sillä on terveysvaikutuksia.

Kirpparille vai kerjäämään?

Verovapaa kaupankäynti on tietyissä rajoissa sallittua. Hartikka-Simulan mukaan esimerkiksi kirpputoritulot ovat verovapaita.

- Kun myy omassa käytössä olevaa tavanomaista koti-irtaimistoa, kuten vaatteita, astioita ja kirjoja, se on viiteen tuhanteen euroon asti vuodessa verovapaata. Itse kukin voi siis siivota nurkkansa ja mennä kirppikselle. Ihan kaikki kotoa löytyvä, kuten isoäidiltä peritty timanttitiara, ei ole kuitenkaan verovapaasti myytävissä. Myös pullojen kerääminen on veronalaista tuloa.

Hartikka-Simula innostuu pohtimaan myös kerjuun verovapautta ja päättelee, että se on periaatteessa verovapaata toimintaa.

- Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu löytyy siitäkin, että prostituutiolla saatu tulo on veronalaista tuloa, eli sitä en suosittele. Mietimme vielä työkaverini kanssa, että katusoittajankin tulot menevät verolle, koska siinä korvataan tehtyä työtä. Se on näitä aikapommeja, että saa rahat käteen sellaisenaan, samoin kuin vaikkapa lumenluonnista, mutta kun ilmoittaa tulonsa rehellisesti, joutuu myöhemmin maksamaan verot.

”Senttien laskeminen väsyttää jo”

Radio Novan juontajat Kimmo Vehviläinen ja Minna Kuukka panivat pari viikkoa sitten talousosaamisensa testiin Fiksua taloutta -tempauksessa. He pyrkivät selvittämään, pystyvätkö he elämään kolme viikkoa 150 eurolla.

Kuukka on taiteillut verottajan näkökulmasta vaarallisilla vesillä investoimalla leivontatarvikkeisiin ja myymällä leipomuksiaan työpaikallaan

Sen ansiosta hän pystyy kuitenkin aloittamaan kolmannen köyhäilyviikkonsa 80 euroa plussalla.

Tempaus on tuonut kaiken kaikkiaan jännitystä elämään, mutta jatkuva senttien laskeminen alkaa Kuukkaa jo väsyttää.

- Kokeilun jännitys on kadonnut. Nyt se on vain suorittamista. Viikonloppu vielä alleviivaa sitä. Viikon jälkeen palkitsee itseään helposti niin, että laittaa ruokaa paremmin ja ostaa mielellään jotain herkkua. Siitä on joutunut luopumaan.

Sijoittaisitko viimeiset rahasi osakkeisiin?

Viime viikot ovat panneet Kuukan ajattelemaan paitsi ruokaostoja myös muita hankintoja.

- Esimerkiksi elokuvateatterissa käyminen tekisi aikamoisen loven budjettiin. Edellisenä viikonloppuna vuokrasin elokuvan ja selvisin niin halvemmalla. Muuten olen oppinut, että suunnitelmallisuus on kaiken a ja o. Pitäisi esimerkiksi järkeistää kaupassa käynti, ettei vain haahuile hyllyjen väissä ja keräile mukaansa mitä sattuu.

- Harry Harkimon neuvo oli ostaa 50 eurolla Nokian osakkeita! Niitä olisi tosiaan saanut sillä rahalla muutaman, kun ne maksoivat päälle yhdeksän euroa. Voittoa niillä olisi saanut kymmenen prosenttia. Tuskin kukaan kuitenkaan lähtee pörssiin viisikymppisen kanssa Nokian osakkeita hankkimaan, Kuukka nauraa.

”Älkää tehkö tästä liian suurta seikkailua.”

Radio Novan Kuulijat ovat suhtautuneet Aamun radion hankkeeseen innokkaasti, ja palautetta on sadellut.

Muutamaa kuulijaa idea on myös tuohduttanut.

- Saimme ihan alussa sellaisia viestejä, että kivahan se on vain kokeilla köyhäilyä, mutta moni joutuu elättämään samalla summalla, joka meillä on käytössä itseämme varten, myös perhettään. Yhden kuulijan pyyntö oli, että emme tekisi hankkeestamme liian suurta seikkailua. Ymmärränkin hyvin, että voi herättää närkästystä, kun tehdään viihteen nimissä ohjelmaa aiheesta, joka on monille kipeää arkipäivää.

Radio Novan Fiksua taloutta -kampanja päättyy perjantaina. Aamujuontajien saamasta 300 euron käyttörahasta ylijäävä summa annetaan hyväntekeväisyyteen.

Lue myös:

    Uusimmat