MTV Uutisten tieto: Valmiuslain käyttöönotto lähellä, mutta huomenna ei vielä päätöksiä

Hallitus kokoontuu huomenna viideltä iltapäivällä Helsingin Säätytalossa saamaan katsauksen koronatilanteesta. Hallituslähde sanoo MTV Uutisille, että mitään uusia rajoituspäätöksiä ei ole odotettavissa huomenna.

Sen sijaan hallitus saa tilannekatsauksen uudesta brittiläisestä koronavirusmuunnoksesta. Britanniassa on käynyt ilmi, että virusmuunnos leviää paljon nopeammin kuin aikaisempi virusmuoto, myös lasten ja nuorten keskuudessa. Tällä hetkellä tapauksia on Suomessa alle 50.

Vaikka tilanne tällä hetkellä ei ole kriittinen, se voi kuitenkin muuttua todella nopeasti.

– Täytyy tehdä rajujakin päätöksiä ja hyvin nopeasti, jos virus leviää räjähdysmäisesti, hallituksesta todetaan.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallitus ei keskustele valmiuslain käyttöönotosta huomenna vaan käy sen sijaan läpi muita mahdollisia toimia.

Erään hallituslähteen mukaan hallitus keskustelee huomenna myös leviämisvaiheen toimenpiteiden käyttöönotosta koko maassa riippumatta alueen koronatartuntatilanteesta.

Vaikka hallitus ei vielä huomenna keskustele valmiuslain käyttöönotosta, terveysviranomaiset katsovat MTV Uutisten tietojen mukaan, että Suomessa ollaan lähellä välttämättömyyskriteerin täyttymistä eli käytännössä valmiuslain käyttöönottoa. Viranomaiset arvioivat tällä hetkellä, kuinka monen viikon kuluttua Suomessa julistettaisiin poikkeusolot. Muuntoviruksen uhka on todellinen ja tilanteen oletetaan riistäytyvän käsistä ellei toimenpiteisiin ryhdytä. 

Tartuntatautilakia uudistetaan

Tämän hetkisen tartuntatautilain mukaan alueet voivat tiukentaa esimerkiksi kokoontumisrajoituksia entisestään sekä myös siirtää alakoulut etäopetukseen.

Alakouluja ei ole siirretty etäopetukseen negatiivisten seurausten takia. Riskinä pidetään sitä, että jotkut oppilaat syrjäytyvät entisestään jos etäopetukseen siirrytään.

Tartuntatautilakia uudistetaan parhaillaan, ja esitys on eduskunnan käsittelyssä.

Nykyisin alueet ja kunnat voivat sulkea kuntien tiloja tartuntojen estämiseksi.

Uuden tartuntatautilain mukaan myös yksityisiä laitoksia ja tiloja voitaisiin sulkea. Tämä riippuu kuitenkin siitä, läpäiseekö lakiesitys perustuslakivaliokunnan käsittelyn. Elinkeinon harjoittaminen on laajasti suojattu Suomen perustuslaissa.

Uusi tartuntatautilaki valmistuu aikaisintaan helmikuussa ellei eduskunta kokoonnu ennen kevätistuntokauden alkamista.

Juttua täydennetty kello 21.30 valmiuslain käyttöönoton aikatauluarvioinnilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja