MTV Uutisten tiedot: Tässä ovat pääministeri Petteri Orpon avustajat

Pääministeri Petteri Orpolla on viisi erityisavustajaa sekä valtiosihteeri.

Hallitus on nimennyt ja nimeämässä uusia erityisavustajia tehtäviinsä.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksen kenties tärkeimmäksi erityisavustajaksi, kokoomuksen ministeriryhmän sihteeriksi nousee Henrik Vuornos.

Vuornos on toiminut muun muassa kokoomuslaisten ministerien erityisavustajana, kokoomusnuorten puheenjohtajana ja vuodesta 2021 alkaen Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Vuornoksen rooli on keskeinen, sillä hän tullee vetämään ministeriryhmien sihteerien kokouksia, joissa erityisavustajat neuvottelevat esimerkiksi lakiesityksistä ennen kuin ne tulevat itse ministerien pöytään.

Orpo erityisavustajat 220623
Petteri Orpon erityisavustajat. Kuvat: Kokoomus.

Pääministeri Orpon EU-asioista vastaavaksi erityisavustajaksi nousee Tuomas Tikkanen.

Tikkanen on toiminut aiemmin muun muassa kokoomuksen puoluejohdon avustajana, europarlamentaarikko Petri Sarvamaan avustajana Brysselissä sekä viestintätoimisto Ellun Kanoissa.

Pääministerin talouspoliittiseksi avustajaksi nousee Mikko Martikkala, joka on toiminut kokoomuksen eduskuntaryhmän talouspoliittisena asiantuntijana ja tätä ennen OP-pankkikonsernin tehtävissä.

Lehdistöavustajan tehtävään nousee Katri Manninen, joka on toiminut puoluejohdon avustajana sekä Insinööriliitossa.

Vuornos, Tikkanen, Martikkala ja Manninen ovat kaikki noin kolmekymppisiä, jo kuluneina oppositiovuosina kokoomuksen johtoa tiiviisti avustaneita taustavaikuttajia.

Kvartetin lisäksi Orpon erityisavustajaksi tullaan MTV Uutisten tietojen mukaan nimittämään nykyinen kokoomuksen viestintäpäällikkö Kirsi Hölttä. Höltän rooli on vastata kokoomuksen ministeriryhmän viestinnästä.

Luottomies valtiosihteeriksi

Hallitus on jo tiedottanut, että Orpon valtiosihteeriksi on nimitetty Risto Artjoki.

Pääministerin valtiosihteeri on hallitustyössä todella keskeisessä roolissa. Artjoki tullee johtamaan valtioneuvoston kanslian toimintaa ja esimerkiksi ministeriöiden kansliapäälliköiden kokouksia.

Artjoki on Orpon luottomies, joka toimi silloisen maa- ja metsätalousministeri Orpon valtiosihteerinä jo vuonna 2014 ja kokoomuksen ministeriryhmän valtiosihteerinä 2016–2018.

Viime vuosina maatalous- ja metsätieteiden maisteri Artjoki on työskennellyt EU-komissiossa maatalousosastolla.

Eduskunnan keskustelukulttuuri sai kansanedustajan kyyneliin – näin Jussi Halla-aho ja varapuhemiehet ottivat kantaa tapaukseen 5:59
Katso myös: Eduskunnan keskustelukulttuuri sai kansanedustajan kyyneliin – näin Jussi Halla-aho ja varapuhemiehet ottivat kantaa tapaukseen.

Lue myös:

    Uusimmat