MTV Uutisten tiedot: Suomi aikoo mahdollistaa järeän raja-aidan rajavartiolain muutoksella – turvapaikanhaku voidaan keskittää

Uutiskanava CNN vieraili Itä-Suomessa – toimittaja ihmettelee Suomen ja Venäjän välistä rajaa:"Muutama puupylväs ja rautalankaa" 4:33
CNN vieraili Itä-Suomessa – toimittaja ihmettelee Suomen ja Venäjän välistä rajaa: "Muutama puupylväs ja rautalankaa"

Rajavartiolakia uudistava esitys on lähdössä lähiaikoina lausuntokierrokselle. MTV Uutisten tietojen mukaan yksi muutos olisi, että laki varmistaisi järeän aidan rakentamisen mahdollisuuden esimerkiksi itärajalle. Aidan rakentamista selvitetään yhä.

Siirtolaisia käytettiin viime vuonna hybridioperaatiossa, kun Valko-Venäjä järjesti ja usutti siirtolaisia Puolan, Liettuan ja Latvian rajoille.

Suomessa on tämän seurauksena reilun puolen vuoden ajan mietitty parannuksia eri lakeihin, jotta vastaavia hybridioperaatioita voisi paremmin ehkäistä ja hoitaa.

Huolena on se, että myös Venäjä voisi käyttää siirtolaisia hybridioperaatiossa.

MTV Uutisten tietojen mukaan esitys rajavartiolain muutoksista on piakkoin lähdössä lausunnoille ja lakiin ollaan kirjaamassa aiempaa täsmällisemmin esimerkiksi se, että rajalle voidaan rakentaa järeä aita.

Esimerkkiä on hieman katsottu Virosta, joka on rakentanut Venäjän vastaiselle rajalleen aitaa, jonka vieressä kulkee vielä autolle sopiva ajoura.

Suomessa itärajalla on paikoitellen ”kotieläinaidoiksi” taustakeskusteluissa luonnehdittuja esteitä ja monin paikoin ennemmin polkuja kuin ajouria.

Jo nykyinenkin laki todennäköisesti mahdollistaisi järeiden aitojen rakentamisen, mutta uudistuksella halutaan se varmistaa.

Hallitus ei ole vielä tehnyt päätöstä aidan rakentamisesta, mutta sellaista kuitenkin harkitaan ja Rajavartiolaitos selvittää osaltaan, minne aitaa erityisesti tarvittaisiin.

Turvapaikanhaku keskitetään

Yksi kuumimmista kysymyksistä lakimuutoksissa on ollut se, miten turvapaikanhakuoikeudelle kävisi hybridioperaation aikana.

Jo aiemmin on uutisoitu EU:n komission kanta, jonka mukaan turvapaikanhakuoikeutta ei voisi rajoittaa edes poikkeusoloissa. Tämä on ollut myös Suomessa oikeusministeriön kanta kansainvälisten sopimusten velvoittavuudesta.

Näin turvapaikanhaun keskeyttämistä ei ole Suomessa viety edes valmiuslain uudistukseen.

Suomessa on jo aiemmin selvitetty sitä, miten lainsäädäntö muissa Euroopan maissa toimii.

– Yhdenkään kyselyyn vastanneen 17 valtion kansallinen lainsäädäntö ei mahdollista sitä, että turvapaikkahakemusta ei otettaisi lainkaan vastaan tai, että hakemusten määrää rajoitettaisiin, kerrotaan sisäministeriön muuttoliikettä käsittelevässä selvityksessä.

Rajavartiolain muutoksessa aiotaan täsmällisemmin mahdollistaa se, että raja-asemia voidaan sulkea, jos esimerkiksi hybridioperaatio tekee sen aiheelliseksi.

Samalla turvapaikanhaku keskitettäisiin yhteen paikkaan ja jo rajan läheisyydessä selvitettäisiin perusteita turvapaikanhaulle.

Aiemmissa selvityksissä on pohdittu sitä, että perusteettomien hakemusten tekijät eivät voisi vapaasti liikkua Suomessa ja pyrkimyksenä olisi heidän nopea palauttamisensa.

Valko-Venäjän rajalle syntyi viime vuonna ongelmallinen tilanne, kun siirtolaisia jäi rajavyöhykkeelle jumiin eivätkä ihmiset ainakaan aluksi saaneet apua edes avustusjärjestöiltä. Valko-Venäjä ei päästänyt järjestöjä ihmisten luokse.

Omaisuuden haltuunotto mahdollista

Uudistuksessa aiotaan mahdollistaa viranomaisille myös ottaa yksityistä omaisuutta haltuun, jos se on esimerkiksi ihmishenkien pelastamiseksi tarpeen.

Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että kuljetusyritysten linja-autoja otettaisiin viranomaisten käyttöön kuljettamaan siirtolaisia ja tämä käyttö korvattaisiin yrityksille.

Myös majoitukseen sopivia tiloja saatettaisiin tarvita hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Lue myös:

    Uusimmat