MTV Uutisten tiedot: Ruokaravintoloille tulossa lievemmät rajoitukset kuin yökerhoille – alueellisuuden lisäksi huomioidaan ruoan ja alkoholin myynti

1:41
Koronarajoitukset ovat herättäneet pitkään vastustusta ravintola-alalla.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on huomenna kova päivä, kun se yrittää luoda ravintoloille perustuslain mukaiset rajoitukset. Viime viikolla perustuslakivaliokunta kiinnitti huomiota siihen, ettei koko maassa ja kaikilla ravintolatyypeillä voi olla samoja rajoituksia.

MTV Uutisten tietojen mukaan ravintoloita eritellään muun muassa sillä, kuinka paljon ravintolat myyvät ruokaa ja alkoholia.

Ruokaravintoloille on tulossa lievempiä rajoituksia, koska koronaviruksen tartuntariski on viranomaisten mukaan korkeampi ravintoloissa, joissa alkoholijuomien myynti on suuressa osassa.

Valiokuntakäsittelyssä on kuitenkin mietittävä muitakin keinoja erotteluun, koska joillakin ruokaravintoloilla merkittävä osa myynnistä voi koostua kalliista viineistä ja näissä ravintoloissa tartuntariskit ovat todennäköisesti pieniä.

Pelkällä ruoan ja alkoholin myynnin tarkastelulla ei näin saataisi täysin tasa-arvoisia rajoituksia aikaan. Perustuslakivaliokunta on vaatinut, että elinkeinovapaus on taattava.

Alkoholin anniskelua rajoitettu ajallisesti

Valiokuntakäsittelyssä on yhä monia yksityiskohtia auki, mutta pyrkimyksenä on, että perustuslakivaliokunnan edellyttämät korjaukset saataisiin jo tiistaina sovittua sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Muutokset tulisivat voimaan marraskuussa, joten kiire on kova.

Toistaiseksi alkoholin anniskelua on rajoitettu ajallisesti samoin kuin ravintoloiden aukioloa.

Jos tartuntoja on tietyllä alueella paljon, ravintoloiden anniskelu päättyy kello 22 ja ovet suljetaan kello 23. Ravintolaan saa lisäksi tulla vain puolet asiakasmäärästä. Näin on ollut muun muassa Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tehtävillä muutoksilla pyritään varmistamaan myös se, että alueellinen tautitilanne otetaan entistä paremmin huomioon.

Hyvän tartuntatilanteen alueilla ei ravintolarajoituksia todennäköisesti tarvita. Esimerkiksi Kainuussa tartuntoja ei juurikaan ole viime aikoina ollut.

Ravintolarajoituksille etsittävästä uudesta mallista kertoi ensimmäisenä Yle

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja