MTV Uutiset vieraili ensikodissa: "Vauvat ovat oppineet, että on parempi nukkua”

Uupuneita vanhempia käännytetään ensikodeista 1:48

Helsingin ensikodissa on tällä hetkellä yhdeksän vauvaa. Paikalla käydessämme sitä oli vaikea uskoa.

Ohjaajat Sanna Vuorela ja Pipsa Tamminen esittelevät Helsingin ensikodin tiloja. Käytävillä kävellessä mietin, että jotain on vialla. Sitten tajuan, että täällä on hiljaista. Hirveän hiljaista. Yleensä pelkästään yhden vauvan kuulee kauas. Täällä vauvoja on yhdeksän. Nämä vauvat ovat oppineet olemaan hiljaa.

– He ovat oppineet, että itkemällä ei saa reaktiota. On parempi nukkua, ohjaajat kertovat.

Ensikodissa vanhemmat saavat apua ympärivuorokautisesti. Vanhemmalle nimetyn työntekijän kanssa pohditaan, mitä vauvan itku saattaa merkitä.

Yöllä suurin hätä

Apu on konkreettista. Yhdessä ruokailua ja palaverissa käydään läpi päivän ohjelma. Esimerkiksi neuvolakäynnille lähtee työntekijä mukaan. Suurinta avuntarve on yöllä.

– Perheitä auttaa, että täällä on ympärivuorokautinen tuki ja työntekijä myös yöaikaan. Vauvaperheiden ongelmat syntyvät usein öiseen aikaan. On suuri apu, että siinä on toinen aikuinen ratkaisemassa tilannetta vanhemman kanssa. Jos monelta yöltä jää uni väliin, niin siinä alkaa ongelmat kasaantumaan, Sanna Vuorela kertoo.

Uupunutta perhettä auttaa esimerkiksi se, että ruoka tulee valmiina. Näin vanhempi vapautuu arjen pyörittämisestä, mikä voi olla vaativaa, jos on syvä uupumus.

– Meillä on moniammatillinen tiimi eli meiltä löytyy kätilöitä, terveydenhoitajia, psykiatrisia sairaanhoitajia, sosionomeja eli monen alan osaajia. Se on kyllä voimavara tässä talossa.

Empatiaa myös isälle

Eikä ensikodissa ole vain äitejä tai pariskuntia vauvojen kanssa. Viime vuosina yhä useammin apua on hakenut isä ja vauva. 
 
– Ihminen otetaan täällä vastaan sellaisena kuin hän on uupuneena ja väsyneenä. Me annetaan empatiaa. Tulee turva siitä, että täällä on muita ihmisiä koko ajan. Ehkä se isoin on, että meille ei ole häpeä sanoa, että olen uupunut, että on vihan tunteita lasta kohtaan ja olen käyttäytynyt heitä kohtaan huonosti. Se on arkipäivää meille ja me osataan työskennellä sen asian kanssa eikä se ole millään tavalla hävettävää, Pipsa Tamminen sanoo.

– Jotenkin minusta tuntuu, että se lämmin vastaanotto ja hoiva on ihan ykkösasia. Aina luodaan myös toivoa, että meillä on pitkä kokemus ja perheitä voidaan auttaa.

Lue myös:

    Uusimmat