MTV Urheilun tiedot: SM-liigan kulisseissa käyty hurjaa vääntöä kokovisiiripakosta – kapinoiva Pelaajayhdistys vaati pelaajia sitoutumaan visiirien riisumiseen

SM-liigan kulisseissa on käyty kovaa vääntöä pelaajien kokovisiirien käytöstä sen jälkeen, kun SaiPan ja KooKoon joukkueet joutuivat karanteeniin HIFK-otteluissa tulleiden koronavirusaltistumisien vuoksi. Ihmetystä on herättänyt se, ettei kokovisiiri säästänytkään joukkueita karanteenilta vastustajajoukkueessa todetun koronatapauksen osuessa kohdalle.

Suomen Jääkiekkoilijat ry eli kotoisammin Pelaajayhdistys on ollut varsin aktiivisesti ajamassa kokovisiirien poistamista pelaajien kypäristä viime aikaisten käänteiden jälkeen. Pelaajayhdistyksestä on muun muassa lähetetty pelaajille viestejä, joissa on luotu suunnitelmaa kokovisiirien riisumisesta.

MTV Urheilu sai haltuunsa Pelaajayhdistyksestä joukkueiden yhteyspelaajille keskiviikkona lähetetyn viestin. Viesti lähetettiin kaksi päivää SaiPan karanteenin ja päivää KooKoon karanteenin alkamisen jälkeen. Siinä Pelaajayhdistys luo askelmerkkejä kokovisiireistä luopumiselle.

– Kollektiivinen päätös on selkeä. Kokovisiirit otetaan pois. Kuitenkin aikataulu ja viestintä huomioiden niillä pelataan vielä ainakin tänään mahdollisesti myös huomenna, otamme kokovisiirit pois viimeistään perjantain kierrokselle, viestissä lukee.

Pelaajille lähetetystä viestistä huokuu kapinahenki SM-liigan päätöstä vastaan. Pelaajayhdistys viestittää keskustelevansa kokovisiirien käytöstä SM-liigan kanssa. Jos keskustelut eivät etene toivotulla tavalla, aikoo yhdistys olla itse aktiivinen. Pelaajien vaaditaan toimivan yhteisessä rintamassa.

– Lähdemme tänään keskustelemaan Liigan kanssa yhteisestä ulostulosta. Mikäli Liiga ei siihen suostu niin teemme sen omissa nimissä jolloin kaikkien pelaajien on sitouduttava laittamaan itse normivisiiri peliin. Kukaan ei saa luistaa tai kaikki näyttää hölmöiltä, viestin jatkuu.

Pelaajayhdistyksen suunnitelmat eivät kuitenkaan toteutuneet. Perjantain ja lauantain otteluissa pelaajien kypärissä nähtiin tutut kokovisiirit.

”Hyvässä hengessä”

Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt myöntää, että SM-liigan kanssa on käyty keskustelua kokovisiirien käytöstä siitä lähtien, kun niiden käyttöönotosta päätettiin joulukuussa. Karanteenipäätösten jälkeen keskustelu on jatkunut.

– Nyt uusien päätösten jälkeen toki käyty keskustelua, mihin päätökset pohjautuvat ja tuleeko samanlaisia päätöksiä jatkossa eteen. Tätä keskustelua on käyty jatkuvasti ja ihan hyvässä hengessä, Ramstedt sanoo MTV Urheilulle.

Ramstedtin mukaan keskustelua on käyty myös pelaajien kanssa. Siihen hän ei ota kantaa, miksei päätös kokovisiirien riisumisesta toteutunut, vaikka Pelaajayhdistyksen viestissä näin määrättiin. Ramstedtin mukaan moni pelaaja olisi halunnut kokovisiireistä luopua.

– Kun viikko sitten tuli päätöksiä, että vastustajajoukkueet menivät karanteeniin kokovisiiristä huolimatta, sen jälkeen kuluneen viikon aikana arvioitiin pelaajien kanssa uudelleen tilannetta. Lopulta on yhdessä pelaajien kanssa päätetty, että ainakin toistaiseksi pelataan kokovisiirit päässä.

Suurta vastakkainasettelua SM-liigan ja Pelaajayhdistyksen välillä Ramstedt ei asiassa myönnä olevan. Sen hän sanoo, että kokovisiiriasiaa tullaan vielä arvioimaan monia kertoja tämän kauden aikana.

– Kyllä me totta kai käytiin kiivasta keskustelua Liigan kanssa, mutta varmaan aika monesta muustakin asiasta on käyty viime kuukausina, siksi en nostaisi tätä isommin tikun nokkaan.

SM-liiga vastaa

SM-liiga ei halua ottaa yksittäistapaukseen kantaa, mutta SM-liigan toimitusjohtaja Riku Kallioniemi on tyytyväinen siitä, että SM-liigaseurat ovat noudattaneet kuuliaisesti yhdessä lääkäreiden kanssa sovittuja turvatoimia vaikeasta tilanteesta huolimatta.

Kallioniemen mukaan turvatoimista ei ole syytä joustaa, kun kausi on kääntymässä kohti loppusuoraa.

– Tietysti meidän on järkevää jaksaa edelleen jatkaa niitä toimia, jotka parantavat lääkärien mukaan pelaajien terveysturvallisuutta ja pienentävät koronariskiä, Kallioniemi sanoo.

– Kaikki toimet, joita olemme lääkäreiden kanssa yhdessä suunnitelleet, seurojen kanssa sovittu ja seurojen toimesta erinomaisesti toteutettu, tähtäävät siihen, että pelaamisen osalta terveysturvallisuus olisi mahdollisimman korkealla tasolla ja kaikki koronariskit vaikeassa tilanteessa painettu minimiin, Kallioniemi jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat