MTV Taiteiden yössä: Vesa-Matti Loirin poismenoa muistettiin klassikkoelokuvalla ulkoilmassa

3:56
MTV Taiteiden yössä: Näin suomalaiset kerääntyvät katsomaan Loirin klassikkoelokuvan

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa tänään Helsingissä vietettävää Taiteiden yötä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Kafé Koma järjesti ulkoilmaelokuvanäytöksen viime keskiviikkona menehtyneen taiteilija Vesa-Matti Loirin muistolle.

Elokuva, joka Tokoinrannassa nähdään, on kiistatta eräitä suomalaisen elokuvahistorian katsotuimpia, Uuno Turhapuro armeijan leivissä.

Uuno Turhapuro armeijan leivissä sai ensi-iltansa vuonna 1984. Elokuvan on ohjannut Ere Kokkonen.

MTV Uutiset jututti paikalla olleita elokuvataiteen ja varsinkin Vesa-Matti Loirin taiteen ystäviä.

– Kämppisten kanssa aikoinaan katsottiin… ne Turhapuro-elokuvat olivat periaatteessa ihan jatkuvalla pyörityksellä. Tuntui Loirin kuoleman jälkeen siltä, että oli tultava vielä katsomaan isolta ruudulta tänne Taiteiden yöhön, sanoi Janne Vasarainen.

Osalle katsojista Turhapuron elokuvat eivät olleet yhtä lailla tuttuja kuin Vasaraiselle, mutta Loirin musiikki sitäkin enemmän.

– Uuno Turhapuroja ei ole tullut nuorempana katsottua, mutta Vesku Loirin musiikkia on sitäkin enemmän kuunneltu lapsuudessa. Hänen muistokseen on ihana nyt nähdä täällä…, sanoi Aino Kökkö.

Kökön vieressä istunut Emma Palin kertoi, että he olivat käyneet jo baaritietovisassa ja tanssiesityksessä ennen elokuvaan tuloa. Kaksikolta tuli myös kannatusta laajemminkin Taiteiden yölle.

– Kyllä se (Taiteiden yö) tuo todellakin kulttuuria helpommin lähestyttäväksi, Palin sanoi.

– Aivan ihanaa, että taidetta tuodaan arkiseen miljööseen, ja nimenomaan helposti lähestyttäväksi ja matalalla kynnyksellä ilmennettäväksi. Se on todella kaunista, totesi Kökkö.

Lähes 15-metrinen installaatio muistuttaa sukupuuttoon kuolleista lajeista Kansalaistorilla 

Kansalaistorille kohonnut 15-metrinen installaatio Comrades Against Extinction muistuttaa sukupuuttoon kuolleista lajeista.

Installaation takana ovat hollantilaistaiteilija Jonas Staal ja srilankalainen kirjailija ja juristi Radha D’Souza.

3:27
Installaatio Kansalaistorilla muistuttaa sukupuuttoon kuolleista lajeista.

Staalille ja D’Souzalle installaatiossa kuvatut eläimet ovat erilajisia tovereitamme, ilmastokatastrofin marttyyreita ja edeltäjiämme olemassaolon taistelussa.

Taiteilijaparivaljakko on käsitellyt myös ilmastokysymyksiä aiemmassa The Court for Intergenerational Climate Crimes -installaatiossa. Teoksessa esitettiin todistusaineistoa yritysten ja valtioiden ilmastorikoksista.

Näin musisoi Jukka Takalon kajakkiorkesteri Tokoinrannassa 

Aknestik-yhtyeestä tuttu Jukka Takalo esiintyi kajakkiorkesterinsa kanssa Tokoinrannassa vetten päällä kanooteista käsin. 

Yhteen kanoottiin koko orkesteri ei suinkaan mahdu, vaan rannan tuntumassa oli ankkuroituna yhteensä seitsemän kanoottia. 

10:04
Jukka Takalon kajakkiorkesteri esiintyi Tokoinrannassa. Yhtyeen nimenmukaisesti orkesteri ei kuitenkaan esiintynyt kajakeissa, vaan kanooteissa.

Takalon Kajakkiorkesterissa soittavat Takalon lisäksi Onni Björnholm (pasuuna), Valle Forsman (kitara), Eeli Rautio (basso), Markus Lampela (taustalaulaja ja pillit), Kyösti Salmijärvi (taustalaulu). Kanoottikuoronjohtajana toimi Jaakko Mäkikylä.

Erikoinen esiintymistapa ei ole Takalon orkesterille ensimmäinen, vaan orkesteri esiintyi jo vuonna 2018 kanooteissa istuen.

Katso myös, mitä Helsingin Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari ajattelee taiteen ja ihmisten kohtaamisesta.

4:25
Taiteiden yö palaa koronavuosien jälkeen - näin taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari iloitsee.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja