Evakuointeja Mariupolista jatketaan perjantaina, lääkärin mukaan ihmisiä kuolee infektioihin Azovstalissa – MTV seuraa sotaa

Suomi haluaa Venäjältä selvityksen ilmatilaloukkauksesta – Pekka Toveri kertoo sodan uusimmat käänteet 8:51
Suomi haluaa Venäjältä selvityksen ilmatilaloukkauksesta – Pekka Toveri kertoo sodan uusimmat tiedot

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 5. toukokuuta 2022. 

  • Ukraina: Venäjä rikkoo tulitaukoa ja on aloittanut hyökkäyksen Azovstalin tehtaalle
  • Pentagon: Venäjä pyrkii pysäyttämään rautatieliikenteen Ukrainassa
  • EU:n komissio esittää venäläisöljylle tuontikieltoa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta

23.35: Azovstalissa kuolee ihmisiä infektioon, sanoo lääkäri

Mariupolin Azovstalin terästehtaalla oleva sotilaslääkäri on pyytänyt Turkkia auttamaan siviilien ja haavoittuneiden ukrainalaisten sotilaiden evakuoinnissa. 

– Ihmiset kuolevat käsiini antibioottien puutteesta, hän sanoi.

23.25: Evakuointeja Mariupolista jatketaan huomenna

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshchuk on kertonut evakuointien Mariupolin satamakaupungista jatkuvan perjantaina kello 12 paikallista aikaa. Vereshchuk ilmoitti asiasta sosiaalisessa mediassa.

Hänen mukaansa ihmiset kokoontuvat Port City -ostoskeskukseen, mutta hän ei kertonut tarkempia tietoja evakuoinneista.

22.38: YK yrittää jälleen evakuoida siviilejä Ukrainan Mariupolista

Kolmas operaatio siviilien evakuoimiseksi Mariupolista on käynnistymässä, kertoo YK:n turvallisuusviranomainen Antonio Guterres.

Guterres kieltäytyi antamasta yksityiskohtia uudesta operaatiosta sen turvaamiseksi.

22.15: Bloomberg: EU pyrkii langettamaan sanktioita Putinin huhutulle rakastajattarelle

Euroopan unioni on ehdottanut sanktioita entiselle voimistelijalle Alina Kabaevalle, joka on tietojen mukaan "läheisessä yhteydessä" Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Asiasta raportoi Bloomberg EU-asiakirjaan viitaten.

Kreml on toistuvasti kiistänyt medioiden tiedot siitä, että Putin olisi ollut romanttisessa suhteessa Kabaevaan tai hänellä olisi lapsia hänen kanssaan.

21.50: EU-maat ovat "melkein" sopineet uusista pakotteista, diplomaatti sanoo

Euroopan unionin maat ovat "melkein valmiita" hyväksymään uuden pakotepaketin Venäjää vastaan. Asiasta uutisoi Reuters.

Paketti pitää sisällään öljypakotteet, kertoo unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell

21.30: Israelin pääministerin mukaan Putin pyysi anteeksi Lavrovin vihjailuja Hitlerin "juutalaisverestä" 

Israelin pääministeri Naftali Bennett kertoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin pyytäneen anteeksi maansa ulkoministerin Sergei Lavrovin taannoista lausuntoa, jossa tämä väitti natsidiktaattori Adolf Hitlerillä olleen "juutalaisverta".

Lavrovin vihjailut Hitlerin juutalaisverestä suututtivat tällä viikolla Israelin. Israelin pääministerin kanslian mukaan Bennet on kuitenkin hyväksynyt anteeksipyynnön.

Lavrovin puheet liittyivät Venäjän väitteeseen siitä, että hyökkäys Ukrainaan tehtiin "Ukrainan puhdistamiseksi natseista". Lavrovin väitteen mukaan se, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen, ei todista, ettei hän olisi natsi.

20.35: Saksan ulkoministeri vierailee Ukrainassa lähiaikoina

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin mukaan maan ulkoministeri Anna Baerbock vierailee Ukrainassa lähiaikoina, uutisoi Reuters. 

Uutistoimiston mukaan Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeierilla ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyilla on ollut torstain aikana "hyviä keskusteluja".

Steinmeier oli aikeissa vierailla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa huhtikuun puolivälissä, mutta Kiova kieltäytyi ottamasta häntä vastaan, sillä Ukraina suhtautui kriittisesti Saksan valtionpäämiehen läheisiin Venäjä-suhteisiin. Hän esimerkiksi tuki Nord Stream 2 -hanketta 

20.23: Putin antoi lupauksen siviilien evakuoimisesta Azovstalin tehtaalta

Israelin pääministeri Naftali Bennett ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat keskustelleet puhelimitse, kertoo uutistoimisto Reuters. 

Sen lisäksi, että kaksikko keskusteli holokaustista, Bennett pyysi Putinia harkitsemaan sitä, että Venäjä sallisi Azovstalin tehtaassa olevien ihmisten evakuoinnin Ukrainan eteläosissa sijaitsevassa Mariupolin satamakaupungissa. 

Reutersin mukaan Putin lupasi rakentaa käytävän siviilien evakuoimiseksi. 

19.45: Tilannekartta paljastaa: "Venäjä perääntyy kylä kylältä"

Venäjän hyökkäyssodasta tilannekarttaa tiiminsä kanssa ylläpitävä Emil Kastehelmen mukaan sota jatkuu itäisessä Ukrainassa edelleen kiivaana. Hänen arvionsa mukaan sekä Venäjä että Ukraina ovat molemmat saavuttaneet paikallisia onnistumisia viimeisen viikon aikana. 

– Venäjä painostaa vahvasti, mutta ei pääse murtoon, Kastehelmi toteaa Twitterissä julkaismeassaan rintamatilannekatsauksessa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Tilannekartan mukaan ukrainalaisjoukkojen suurimmat onnistumiset ovat tapahtuneet Harkovan alueella, missä Venäjällä on tällä hetkellä vain vähän joukkoja. 

– Se (Venäjä) perääntyy kylä kylältä kohti rajaa. Mikäli nykyinen menestys jatkuu, Harkovassa voidaan pian hengittää taas vapaammin, Kastehelmi arvioi. 

Virallisia ilmoituksia kylien vapauttamisesta ei Kastehelmen mukaan kuitenkaan ole vielä tullut. 

– Vaikuttaa kuitenkin kokonaisuudessaan siltä, että Venäjä saattaa nyt taistellen luopua Harkovan alueesta, hän kirjoittaa. 

Siirryttäessä edelleen itään, suurta muutosta ei Kastehelmen mukaan ole tapahtunut. 

– Zaporizzjan ja Donetskin välisellä rintamalla ei ole juuri tapahtunut suuria muutoksia viime viikon jälkeen. Venäjä ampuu epäsuoralla tykistöllä kaikkia rintaman läheisyydessä olevia kaupunkeja, mutta hyökkäykset eivät pienen alkumenestyksen jälkeen ole edenneet.

18.58: Siviilien evakuointia yritetään jälleen Azovstalin tehtaalla Ukrainassa 

YK:n saattue on matkalla evakuoimaan siviilejä Mariupolin Azovstalin terästehtaalta, YK:n hätäavun koordinaattori Martin Griffiths kertoo. Saattueen kerrotaan pääsevän tehtaalle perjantaiaamuun mennessä.

Azovstalin terästehtaalla on käyty raskaita taisteluita Ukrainan ja Venäjän joukkojen välillä.

Siviilejä oli tarkoitus evakuoida alueelta jo tänään, mutta Ukrainan mukaan Venäjän lupaama tulitauko Azovstalissa ei pitänyt. Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan venäläisjoukot ovat yhä valmiit päästämään siviilit poistumaan terästehtaalta.

17.30: Zelenskyi kutsui Saksan johtajia Kiovaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsunut Saksan liittokansleri Olaf Scholzin ja presidentti Frank-Walter Steinmeierin tapaamiseen Kiovaan. Asiasta kertoo Saksan presidentin kanslia, uutisoi BBC.

Zelenskyi esitti kutsun puhelun aikana Steinmeierin kanssa.

16.15: New York Times: Yhdysvallat auttoi Ukrainaa surmaamaan venäläiskenraaleja tarjoamalla tiedustelutietoa 

Yhdysvallat on auttanut Ukrainaa surmaamaan venäläisiä kenraaleja Ukrainan sodan etulinjalla, kertoo New York Times -lehti. Lehti nojaa tietonsa nimettömänä puhuneisiin, korkea-arvoisiin viranomaislähteisiin.

Lähteiden mukaan Yhdysvallat tarjosi Ukrainalle tiedustelutietoa, kuten ajantasaisia paikkatietoja, joiden avulla Ukraina on pystynyt surmaamaan useita venäläiskenraaleja.

Ukrainan mukaan taisteluissa on saanut surmansa yhteensä 12 Venäjän kenraalia. Yhdysvaltalaisviranomaiset eivät ottaneet kantaa siihen, moniko on surmattu Yhdysvaltojen avulla.

16.08: Ukraina aloittanut vastahyökkäykset 

Ukraina on aloittanut vastahyökkäykset Harkovan alueella. Asiasta kertoo Ukrainan asevoimien päällikkö Valeri Zaluzhy.

15.24: EU auttaa Ukrainaa jälleenrakennuksessa

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Lyen vakuuttaa, että Euroopan unioni tukee Ukrainaa maan jälleenrakennuksessa. 

– Oikeanlaiset investoinnit ja uudistukset eivät vain auta rakentamaan maata uudelleen. Ne auttavat Ukrainaa myös eteenpäin sen eurooppalaisella polulla, hän toteaa tviitissään.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

14.42: Suomi lähettää lisää puolustustarvikeapua Ukrainaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö päätti torstaina valtioneuvoston esityksestä, että Suomi lähettää Ukrainalle lisää puolustustarvikeapua.

Voit lukea aiheesta lisää täältä

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

14.32: Venäjä karkottaa seitsemän tanskalaista suurlähetystön työntekijää

Venäjä karkottaa seitsemän tanskalaista suurlähetystön työntekijää, maan ulkoministeriö ilmoitti torstaina.

Heidät on julistettu ei-toivotuiksi henkilöiksi, ja heillä on kaksi viikkoa aikaa lähteä Venäjältä.

Venäjän ulkoministeriön mukaan kyseessä on vastatoimi siitä, että Tanska karkotti 15 venäläistä ja on antanut sota-apua Ukrainalle.

Tanskan ulkoministeri Jeppe Kofod on kutsunut päätöstä perusteettomaksi ja syvästi ongelmalliseksi. Hänen mukaansa Venäjä ei halua enää aitoa dialogia ja diplomatiaa.

14.31: Presidentti Zelenskyi perusti joukkorahoitusalustan Ukrainalle

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on perustanut joukkorahoitusalustan Ukrainalle.

Tarkoituksena on Zelenskyin mukaan auttaa Ukrainaa voittamaan sota Venäjää vastaan ja jälleenrakentaa maan infrastruktuuria.

Zelenskyi lanseerasi United24-nimisen joukkorahoitusalustansa englanninkielisellä videolla Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

14.29: Miten Venäjä käyttää propagandaansa Suomen maineen pilaamiseen?

Katso Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri evp. Pekka Toverin haastattelu alla olevalta videoilta.

Venäjällä tarinoidaan Suomesta, joka haluaa Karjalan takaisin ja olisi rasite Natolle – näin Venäjä käyttää propagandaansa Suomen maineen pilaamiseen 2:49

14.26: Mika Aaltola: Venäjä on siirtymässä omaan versioonsa fasismista, rusismiin

Venäjä on siirtymässä venäläiseen versioon fasismista eli rusismiin, kirjoittaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika AaltolaTwitterissä.

– Venäjä tuhoamissota Ukrainassa on ajuri ja oire maan siirtymiselle rusismiin, venäläiseen versioon fasismista. Mikä tahansa vastarinta tukahdutetaan maan sisällä. Kuvitelluilla valtion vihollisilla kiihotetaan kansaa.

Fasismi tarkoittaa totalitaristista ja kansallismielistä liikettä. Siihen kuuluu yleensä opposition hiljentäminen voimakeinoin ja diktaattorimainen valtionjohto.

Rusismilla puolestaan viitataan ajatukseen fasistisesta Venäjästä, joka pyrkii laajentumaan sotilaallisen voiman avulla. Termiä on käytetty jo 90-luvulla, ja esimerkiksi Krimin valloituksen aikaan vuonna 2014.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

14.23: Venäjä jatkoi Ukrainassa iskuja siviilikohteisiin

Ukrainan Mariupolissa odoteltiin torstaina, pitääkö Venäjän Azovstalin terästehtaan alueelle lupailema tulitauko. Venäjän puolustusministeriö sanoi aiemmin aloittavansa torstaiaamuna kolmipäiväisen tulitauon terästehtaan alueella.

Alueelta oli tulitauon aikana tarkoitus avata humanitaarinen käytävä siviilien evakuoimista varten. Venäjän puolustusministeriön mukaan käytävät oli määrä pitää auki aamukahdeksasta iltakuuteen paikallista aikaa, kertoo muun muassa brittilehti Guardian.

Ukrainan mukaan taistelut Azovstalissa jatkuivat kiivaina läpi torstain vastaisen yön.

Venäjä on jatkanut Ukrainassa iskuja myös ei-sotilaallisiin kohteisiin, kuten kouluihin, sairaaloihin, asuinrakennuksiin ja liikenteen solmukohtiin, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Britannian mukaan iskut siviilikohteisiin kertovat Venäjän pyrkimyksestä heikentää ukrainalaisten taistelutahtoa.

Vaikka Venäjän maahyökkäyksen painopiste on Ukrainan itäosassa, jatkuvat ohjusiskut eri puolilla maata, kun Venäjä yrittää vaikeuttaa Ukrainan huoltotoimia, brittiministeriö sanoo päivityksessään.

11.55 Venäjä väittää surmanneensa 600 ukrainalaissotilasta

Venäjä on väittänyt surmanneensa 600 ukrainalaistaistelijaa yön yli tekemissään ohjusiskuissa ukrainalaiskohteisiin. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian-lehti.

Ohjukset tuhosivat Venäjän mukaan myös ilmailulaitteita Kanatovon lentokentällä sekä suuren ammusvaraston eteläisessä Mykolajivin kaupungissa.

11.53 Venäläisjoukkoja ajettu pois Harkovan kylistä

Ukrainan joukot ovat onnistuneet ajamaan pois venäläisjoukot Harkovan ympäristön kylistä, vaikeuttaen näin Venäjän etenemistä Koillis-Ukrainassa ja Donbassin alueen valtaamista. Asiasta uutisoi Wall Street Journal -lehti.

Venäläisjoukot käyttivät kyliä hyökätäkseen niistä Harkovaan, joka on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki. Harkovassa asuu yli 1,4 miljoonaa ihmistä.

10.15: Kreml kiistää Venäjän suunnittelevan sodanjulistusta

Kreml on kiistänyt spekulaatiot siitä, että presidentti Vladimir Putin aikoisi julistaa sodan Ukrainalle ja asevoimien liikkekannallepanon ensi maanantaina, kun Venäjä viettää vuoden tärkeintä kansallisjuhlaansa eli Voitonpäivää.

Sodanjulistus olisi eskalaation kasvattamista Venäjän puolelta.

– Perusteena sodanjulistukselle käytetäisiin sitä, että vastassa ei ole Ukraina vaan vastassa on koko länsi, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri kommentoi Uutisaamussa torstaina.

Käytännössä sodanjulistus tarkoittaisi liikekannallepanoa Venäjällä. Se vahvistaisi maan sotavoimia, sillä rintamalle voitaisiin määrätä reserviläisiä. Lue lisää mahdollisen sodanjulistuksen seurauksista tästä artikkelista.

Venäjä ei kutsu hyökkäystään Ukrainaan sodaksi, vaan "erikoisoperaatioksi", eikä täten ole myöskään virallisesti julistanut sotaa.

Onko Putinilla syytä voitonjuhliin? Haastattelussa kenraalimajuri evp Pekka Toveri ja entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen.

Onko Putinilla syytä voitonjuhliin? 10:03

9.20: Britannian tiedustelutiedot: Venäjä yrittää liioitella Valko-Venäjän sotaharjoitusten aiheuttamaa uhkaa 

Tavoitteena on, että Ukraina kiinnittäisi enemmän joukkoja pohjoiseen ja keskittyisi vähemmän taisteluihin Donbassin alueella.

Valko-Venäjä on aloittanut sotaharjoitukset, joissa se on siirtänyt sotilasajoneuvoja varuskunnista kentälle. Harjoitukset ovat kuitenkin normaalin vuosikalenterin mukaista toimintaa, eikä ole odotettavissa, että ne aiheuttaisivat uhkaa.

8.37: Siviilejä kuollut Luhanskissa

Viisi siviiliä on kuollut Venäjän tykistötulessa Luhanskin alueella viimeisen vuorokauden aikana. Asiasta kertoo Luhanskin alueen kuvernööri Serhiy Gaidai uutistoimisto Reutersin mukaan.

7.16: Ukraina: Venäjä aloittanut täysimittaisen hyökkäyksen Azovstalin terästehtaalle

Azovin paikallisjoukkojen komentajan mukaan venäläisjoukot ovat edenneet tehdasalueelle.

– Olen ylpeä sotilaistamme, jotka tekevät yli-inhimillisiä ponnisteluja kestääkseen vihollisen painetta... Tilanne on erittäin vaikea, komentaja sanoi lyhyessä Telegramissa julkaistussa videossa. 

Tehdasalueella uskotaan olevan yhä noin 200 siviiliä, mukaan lukien naisia ja lapsia.

Katso MTV Uutisten raportti: Ukraina pyrkii pelastamaan siviilit saarron keskeltä Azovstalista. Nyt Venäjä on aloittanut laajan hyökkäyksen tehdasalueelle.

Zelenskyi: Mariupolista evakuoitu yli 340 ihmistä 1:57

5.45: Pentagon: Venäjä haluaa pysäyttää rautatieliikenteen Ukrainassa

Venäjä on viime päivinä tehnyt lukuisia ohjusiskuja eri puolille Ukrainaa, mukaan lukien läntiseen Lvivin kaupunkiin.Sanomalehti Washington Postin mukaan Pentagon arvioi, että Venäjän iskut läntiseen Ukrainaan vaikuttavat kohdistuvan sähköinfrastruktuuriin ja että iskujen tavoitteena olisi estää rautatieliikennettä toimimasta.

Britannian puolustusministeriön mukaan iskuilla siviilikohteisiin yritetään heikentää Ukrainan taistelutahtoa. Lue lisää täältä.

Keskiviikkoon mennessä Ukrainaan oli saapunut jo yli 80 haupitsi-tykkiä Yhdysvaltojen kaikkiaan lupaamasta 90:stä.

5.15: Zelenskyi: Mariupolista ja sen esikaupunkialueilta evakuoitiin yli 340 ihmistä

Itäukrainalaisesta Mariupolin kaupungista ja sen esikaupunkialueilta on eilen evakuoitu 344 ihmistä, kertoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Evakuoidut on kuljetettu Ukrainan hallinnassa olevaan Zaporizhzhjan kaupunkiin.

Aiemmin tällä viikolla Mariupolissa sijaitsevan Azovstalin terästehtaan alueelta oli evakuoitu 150 ihmistä, jotka oli myös kuljetettu Zaporizhzhjaan.

Zelenskyi kertoi puheessaan Ukrainan käyvän edelleen neuvotteluja, jotta Mariupolissa Azovstalin terästehtaan alueella yhä olevat siviilit saadaan pelastettua. Presidentin mukaan Azovstalin alueella on vielä myös lapsia.

Lähde: STT

Video: Ukraina teki tuhoisan iskun Käärmesaarelle mainetta niittäneellä dronella 0:43
Katso myös video: Ukraina teki tuhoisan iskun Käärmesaarelle mainetta niittäneellä dronella.

Voit lukea keskiviikon tiedot Ukrainan sodasta tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat