Mainos

Kiky syntymässä – Metalliliiton hallitus hyväksyi sopimuksen

Metalliliiton hallitus hyväksyi kiky-sopimuksen yhdeksän jälkeen. MTV Uutiset seuraa neuvottelujen etenemistä hetki hetkeltä.

Hallitus hyväksyi neuvottelutuloksen äänin 12-8.

– Lopullinen varmuus kilpailukykysopimuksesta saatanee vasta 10. kesäkuuta Metalliliiton valtuuston kokouksen jälkeen, toteaa neuvotteluita seuraava MTV:n politiikantoimittaja Raimo Pitkänen.

STTK ja Akava ovat hyväksyneet kilpailukykysopimuksen sillä ehdolla, että Metalliliitto on mukana.  

Myös palkansaajakeskusjärjestö SAK ja Palvelualojen ammattiliitto PAM ovat hyväksyneet sopimuksen, mikäli Metalliliitto lähtee mukaan.  
  
Teknologiateollisuus ja Metalliliitto saivat neuvottelutuloksen aikaan kello 17 jälkeen, ja Metalliliiton hallitus aloitti sen käsittelyn. 

Puheenjohtaja Riku Aalto ei osannut arvioida, kuinka myöhään hallitus tulosta pui.  

– Nämä työmarkkina-asiat saattavat joskus viedä vähän aikaa, saattaa olla, että mekin joudumme hetken aikaa vielä istumaan oman hallituksen kanssa, Aalto sanoi.  

Teknologiateollisuuden työvaliokunta on jo hyväksynyt neuvottelutuloksen.

6:46

20:19

19:16 Sivistystyönantajat mukana kilpailukykysopimuksessa. EK:n mukaan kattavuus nousee yli 85 prosentin, jos Metallin hallitus hyväksyy tuloksen. 

19:01 – Puolitoista tuntia on nyt asiaa käsitelty, odotamme tiedon tulevan pian, MTV Uutisten toimittaja Raimo Pitkänen kertoi Metalliliiton talon edustalta.

18:52  EK:n Häkämies: EK:n hallitus hyväksyi yksimielisesti kilpailukykysopimuksen sillä edellytyksellä, että Metalliliitto mukana. 

17:11  Metalliliito ja Teknologiateollisuus ovat saaneet aikaan neuvottelutuloksen. Metalliliiton hallitus käsittelee tulosta vielä tänään. Teknologiateollisuuden hallinto on hyväksynyt tuloksen. 

16:39 Metsäteollisuus on hyväksynyt kilpailukykysopimuksen. Sopimus koskee Metsäteollisuuden kaikkia sopimusaloja. 

16:12 Akavan hallitus on hyväksynyt kilpailukykysopimuksen sillä ehdolla, että Metalli on mukana. Akavalaisilla sopimusaloilla kattavuus on noin 90 %. 

16:08 STTK:n hallitus hyväksyi kilpailukykysopimuksen ehdollisena. STTK muun muassa edellyttää, että Metalliliitto tulee mukaan. STTK:n aloilla kattavuus on nyt hieman yli 80 prosenttia. 

14:35 Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin sanoi tiedotustilaisuudessa, että sopimuksen kaatuminen on todennäköistä, jos Metalliliitto jättäytyy sen ulkopuolelle.  
14:26 PAM on mukana kilpailukykysopimuksessa jos myös Metalliliitto on mukana. Veronkevennykset vaikuttivat päätökseen.

14:25 Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo, että Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluissa riittää yhä vääntöä. Sipilä sanoo, että kilpailukykysopimus on hallituksen puolelta kuitattu silloin, kun keskusjärjestöt ovat hyväksyneet sen keskenään.  

Sipilä toivoo, että kilpailukykysopimuksessa päästäisiin yli 90 prosentin kattavuuteen. 

14:12 Pamin hallituksen päätöstä odotetaan noin vartin kulutta.

3:30

13:15 Pamin hallituksen kokuksen arvioidaan kestävän arviolta kaksi tuntia. Metallin neuvottelujen tilanteesta odotetaan tietoa Pamissa, kertoo toimittajamme Juha Kaija kokouspaikalta.

13.14

Tviitti 

12.25 Metalliliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut kilpailukykysopimuksen soveltamisesta jatkuvat edelleen Etelärannassa. Aiemmin tavoitteena oli löytää ratkaisu puoleen päivään mennessä.  

12.15 Kilpailukykysopimuksen kattavuus Akavan sopimusaloilla on nyt vajaat 84 prosenttia, järjestö kertoo Twitterissä.  Akavan hallituksen on tarkoitus käsitellä osallistumista kiky-sopimukseen yhdeltä alkavassa kokouksessa.  

11.20 Kuntatyönantajien valtuuskunta on hyväksynyt kilpailukykysopimuksen yksimielisesti. Kunta-alalla sopimuksen kattavuus on 100 prosenttia ja sen piirissä on 422 000 palkansaajaa. 

11.00 Lauri Lyly sai SAK:n hallituksen kokouksen päätteeksi raikuvat aplodit, sillä kyseessä oli hänen viimeinen kokouksensa. Hän jää eläkkeelle ensi viikon tiistaina.

10.30 SAK kertoo olevansa mukana kikyssä jos PAM ja Metalli saadaan mukaan. SAK:n hallituksen päätös oli yksimielinen.

10.00 Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtajan Ann Selinin mukaan liiton on vaikeaa tehdä päätöstä kilpailukykysopimuksesta, jos Metalliliiton kantaa ei tiedetä. Selinin mukaan liiton hallitus joutuu hyvin todennäköisesti odottamaan Teknologiateollisuuden ja Metalliliiton ratkaisua.  Selin toivoo, että Metalliliitto ja Teknologiateollisuus pääsisivät ratkaisuun tämän päivän aikana.  

9.35 SAK:n Lauri Lylyn mukaan järjestön hallituksen on tarkoitus tehdä päätös kilpailukykysopimuksesta aamun kokouksessa.

9.30 Metalliliiton Aalto: Neuvottelut Teknologiateollisuuden kanssa pyritään saamaan valmiiksi kello 12 mennessä. Liiton hallitus on silloin koolla. Viime yönä päästiin jo pitkälle. 

8.00 Valtakunnansovittelija Minna Helle totesi Huomenta Suomessa pitävänsä tärkeänä, että sopimus saadaan tehtyä.

2:11

---

Keskusjärjestöjen hallitukset ovat tänään koolla 9.30 alkaen, paitsi Akava, joka aloittaa kello 13.

Kilpailukykysopimus on yksi hallituksen kärkihankkeista, joka on jo kariutunut alkuperäisessä muodossaan. Nykymuotoisena sen on tarkoitus parantaa kilpailukykyä alentamalla työvoimakustannuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.