MM-ensikertalainen hurjasteli hattutempun – Leijonilta mieletön ralli: MTV seurasi

8-0! Oliver Kapaselle hattutemppu täyteen 1:26
Katso: Oliver Kapaselle hattutemppu täyteen tällä ohjausosumalla.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue Leijonat murskasi sunnuntaina Ison-Britannian jääkiekon MM-kisoissa lukemin 8–0. MTV seurasi Tshekin Prahassa tahkotun ottelun tapahtumia tässä artikkelissa.

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Suomi–Iso-Britannia 8–0 (1–0, 5–0, 2–0)

Klo 15.44: Suomi on askissa seuraavan kerran jo huomenna maanantaina. Tuolloin kello 17.20 Suomen aikaa käynnistyvässä taistossa vastaan asettuu Norja.

Klo 15.43: Leijonien pistelinkoja tänään olivat Mikael Granlund (0+4), Oliver Kapanen (3+0), Jesse Puljujärvi (1+2) ja Ahti Oksanen (0+3). Olli Määttä (1+1) ja Oliwer Kaski napsivat lisäksi kaksi pinnaa mieheen.

3. erä:

Klo 15.35: PELI PÄÄTTYNYT! Homma on taputeltu. Tämä oli toisesta erästä lähtien selvää lihaa. Leijonat ottaa murskaavasti MM-turnauksen ensimmäisen voittonsa, Iso-Britannia sai kyytiä luvuin 8–0.

Leijonilla on näistä kisoista saldona voiton lisäksi yksi tappio voittomaalikilpailusta. Iso-Britannia on hävinnyt molemmat kaksi peliään.

60. min: JÄÄHY! Viimeisellä minuutilla vielä "penalttia". Juha Jääskä ja Nathanael Halbert ovat nujakoimassa brittien maalilla, ja kummallekin lävähtää kahden minuutin kakku.

59. min: Ottelun viimeiset kaksi minuuttia tulille. Peli on ollut pitkään melko lailla täysin Suomen hallinnassa.

54. min: JÄÄHY! Leijonille seuraava ylivoima. Ben Lake ottelun kolmannelle kaksiminuuttiselleen, nyt laitataklauksesta.

53. min: MAALI! Ja kun edellisen pääsee sanomaan, kiekko on jälleen brittien häkissä. Oliver Kapanen iskee hattutempun: hyökkääjä ohjaa maila pitkänä Olli Määtän laukauksen rysään! 8–0!

Ahti Oksanen on samalla kuin varkain naputtanut tehopinnat 0+3. Kaikki ovat kakkossyöttöjä.

53. min: Viime minuutteina tahti on rauhoittunut, mutta onhan tässä Suomella sellainen johto, että sen hurjempaa höökiä ei tarvitse enää tähän taistoon iskeä.

50. min: Brittien Cole Shudra taklaa Arttu Hyryä, mutta Hyryn maila heilahtaa hänen kasvoihinsa ja Shudran nenä vuotaa verta.

Mikko Lehtonen vie Leijonat jo 7–0-johtoon – Konsta Heleniukselle MM-uran avauspiste 1:10
Mikael Granlundille neljäs syöttöpiste, Konsta Heleniukselle ensimmäinen miesten MM-kisoissa. Näin Mikko Lehtonen osui tolpan kautta.

47. min: MAALI! Granlund passaa, Konsta Helenius ottaa väliosuman kiekkoon ja Mikko Lehtonen pöllyttää tolpan kautta yläpeltiä. Granlundilla jo 0+4 koossa tältä illalta, Heleniukselle puolestaan ensimmäinen miesten MM-kisapinna. Suomi 7–0-johtoon.

47. min: Brittien Brett Perliniltä rystyveto b-pisteiden välistä. Larmilla ei vaikeuksia torjuntatöissä.

47. min: Leijonien ylivoima ei tuottanut maalia, vaikka lähellä se olikin. Nyt ampuu tasaviisikoin melko läheltä maalia Oliwer Kaski, mutta Bowns torjuu.

45. min: Valtteri Puustinen pääsee napsauttamaan ylivoimalla, mutta laukaus ei tuota maalia. Hetki tämän jälkeen osuma on lähempänä: Ahti Oksanen kilauttaa ylärimaa.

44. min: JÄÄHY! Leijonille ylivoimaa, Ben Lake lähtee illan toiselle kakkoselleen. Hän runttaa Konsta Heleniuksen rujosti poikittaisella mailalla kumoon.

41. min: Kolmas erä vauhtiin, briteille ensimmäinen aloitusvoitto.

Klo 14.55: Valmentajalegenda Hannu Jortikka naulaa painavia näkemyksiä Sami Kapasen erätaukohaastattelussa. Hänestä joukkueen kiinni lyöminen aikaisessa vaiheessa oli hyvä asia, eikä olisi kannattanutkaan jäädä vatvomaan mahdollisia uusia NHL-apuja.

Klo 14.48: Jesse Puljujärvi näkee Suomen pelin rullanneen kaikilla neljällä kentällä, ja samalla vastustaja väsyi.

– Päästiin vähän pelin päälle ja saatiin siinä parit maalit. Jatketaan vain ja nautitaan, "Pulju" sanoo MTV Urheilun erätaukohaastattelussa.

2. erä:

Mikael Granlund tuskissaan vaihtoaitioon toisen erän lopussa 0:46
Kovia kokenut Mikael Granlund nilkutti tuskaisena vaihtoaitioon toisen erän lopussa.

Klo 14.43: Kaksi erää takana. Hyökkäyspäässä kolhittu leijonakapteeni Granlund nilkutti tuskaisena vaihtoaitioon, kun toista erää oli sekunti pelaamatta.

Mikael Granlund tarjoilee jälleen – Olli Määttä sivaltaa vastustamattoman osuman 1:03
Mikael Granlund tarjoili jälleen – Olli Määttä iskee vuorenvarman maalin.

39. min: MAALI! Meno on hurjaa. Granlund tarjoaa, ja Olli Määtän kuti painuu vastustamattomasti brittiuuniin. 6–0.

Granlundin tehotehtailu on ollut lujaa Puljujärven tavoin. "MG:llä" kasassa tänään 0+3.

Puljujärvelle jälleen syöttöpiste – Kapanen nostaa Leijonat 5-0-johtoon 1:08
Katso, miten Jesse Puljujärvi tarjoili maalin takaa ja Oliver Kapanen iski lopulta illan toisen osumansa.

37. min: MAALI! "Nyt tulee tulta sinne legendaariselle paikalle, MTV Urheilun selostaja Antero Mertaranta sanoittaa. Puljujärvi tarjoilee maalin takaa luukulle Oliver Kapaselle, joka pääsee yrittämään pariin kertaan ennen kuin kolmas sanoo toden: Suomi johtaa 5–0.

Osuma on Kapaselle pelin toinen. Puljujärvi on hurjastellut jo tehopisteet 1+2=3.

Myös Juuso Riikolalle uran ensimmäinen MM-maali – Leijonat naulasi tilanteeksi jo 4–0 1:00
Näin syntyi puolustaja Juuso Riikolan ensimmäinen A-maajoukkuemaali.

33. min: MAALI! Ei mene kauaa Granlundin kiekonmenetyksestä, kun brittien repussa soi seuraavan kerran. Juuso Riikolan siniviivaranteella musta pussiin maskin takaa, ja Leijonat 4–0-johtoon. Osuma on puolustajalle A-maajoukkueuran ensimmäinen.

32. min: Mikael Granlundille sattuu karmaiseva kiekonmenetys hyökkäyssinisellä. Iso-Britannian Brett Perlini
karkaa läpiajoon, mutta Emil Larmi torjuu.

29. min: Suomi rummuttaa vastaansanomattomalla tavalla, eikä Iso-Britannia ole päästä omasta päästään pois. Granlundilta väkevä kuti, mutta ei maalia.

27. min: Suomen peli on alkanut vapautua ja rullata huomattavasti. Vyöry brittien päädyssä on hurjaa.

Jere Innala takoi suoraan syötöstä – Suomi ensimmäisestä ylivoimasta 3–0-johtoon 1:00
Katso: Mikael Granlundilta upea lätty, ja Jere Innala lataa Suomen ylivoimalla 3–0-johtoon.

25. min: MAALI! Sieltä helähtää Leijonien turnauksen ensimmäinen ylivoimakihaus. "Mikke" Granlund tarjoaa komean lätyn, ja Jere Innala paukauttaa laatan pömpeliin.

25. min: JÄÄHY! Suomelle tarjolla ylivoimaa. Evan Mosey koukkaamisesta istunnolle.

24. min: Granlund tarjoilee kiekon namupassilla maalin eteen Valtteri Puustiselle ja kiekko lipuu lähelle maaliviivaa, mutta kolmatta osumaa ei aivan synny.

23. min: Leijonilla seuraava vaarallinen paikka. Juha Jääskä syöttää vastahyökkäyksestä maalin kulmalle Iiro Pakariselle, mutta brittiveskari Bowns peittää.

Jesse Puljujärvelle ensimmäinen MM-maali – tulikuuma kakkosketju vei Leijonat jo 2–0-johtoon 1:04
Katso: Jesse Puljujärvi ohjasi Suomen näyttävästi 2–0-johtoon. Oliwer Kaski jälleen ampujana.

22. min: MAALI! Oliwer Kaski antaa viivalta tulisen kudin, ja jälleen peliväline ohjataan maaliin. Nyt sen iskee ilmasta maalin edustalta komeasti sisään Jesse Puljujärvi. 2–0.

21. min: Toinen erä saatu käyntiin. Helenius voittaa Suomelle ensialoituksen.

Klo 14.06: Tästä ottelusta sivussa oleva Leijonien Saku Mäenalanen kommentoi Prahassa Sami Kapasen haastattelussa Tshekin Radko Gudaksen kyykistymistä MM-kisojen avauspäivän matsissa. Taklausta hakenut Mäenalanen lensi Gudaksen sivulta vaarallisesti laitaan ja poistui vaihtoaitioon. Tilanne oli suomalaishyökkääjälle "tosi iso" yllätys.

– 10 vuotta ammatikseen pelannut, niin ei ole varmaan ikinä ennen tullut tuollaista, Mäenalanen sanoo.

Mäenalanen sanoo, että säikähdyksellä selvittiin.

– Käytiin ottamassa kuvat. Kaikki on kunnossa nyt, ja olen ihan valmiina pelaamaan

Klo 13.57: Oliver Kapanen kommentoi maaliaan MTV Urheilun erätaukohaastattelussa. Hän vakuuttelee pilke silmäkulmassa, ettei osumassa ollut onnea mukana.

– Kyllä ihan taidolla mentiin. Näkyi, että tulee kiekko. Sovittiin ennen peliä, että miestä maalille ja mailaa väliin, niin kyllä se uppoaa, Kapanen sanailee.

1. erä:

Klo 13.53: Nahkea avauserä takana. Leijonat erätauolle 1–0-johdossa.

18. min. JÄÄHYT! Juha Jääskä kiinnipitämisestä ja brittien Ben Lake kampituksesta kahden minuutin istunnoille.

Oliver Kapanen ohjasi Suomen MM-turnauksen avausmaalin 1:25
Katso tästä, miten Oliver Kapanen ohjasi ensimmäisellä MM-kisamaalillaan Suomen johtoon.

17. min: MAALI! Oliwer Kaski ampuu rannekudin b-pisteen kaaren takaa ja sankassa maskissa oleva Oliver Kapanen ohjaa limpun rysään. 1–0 Suomelle.

Osuma on Kapaselle ensimmäinen miesten MM-kisoissa. Hän pelaa ensimmäistä aikuisten arvoturnaustaan.

16. min: Sanalla sanoen nihkeää on leijonamiehistöllä altavastaajapoppoota vastaan. Vastahyökkäyksestä Robert Lachowicz iskee sähäkästi, mutta Larmi torjuu miehen laukauksen.

14. min: Vaikka peli nyt paikoin pyörii tiuhempaan brittien päädyssä, huippuvaarallisia tilanteita Leijonat ei ole oikein onnistunut luomaan.

12. min: MTV Urheilun asiantuntija Sami Kapanen huomioi brittien olevan kamppailuvahvoja. Hän mainitsee varsinkin Kirkin kentän pystyvän luomaan terävästi ja nopeasti maalipaikkoja.

10. min: Suomi on saanut kiekollisesta pelistä huomattavasti vahvemman otteen. Kontrollilähtöjäkin otetaan ja keräillään joukkoja hyökkäyksiin. Briteillä nyt hankalampaa.

7. min: Nyt saa Suomi pienoista hyökkäyspään pyöritystä. Sitä seuraa brittien puolivaarallinen vastahyökkäys, mutta Liam Kirkin kuti painuu yli. Sitten yrittää heti vastakkaiseen päähän Oliwer Kaski, mutta Bowns torjuu vahvasti.

6. min: Brittimaalivahti Bowns on tehtäviensä tasalla. Helpohkoilla ei miestä ohiteta.

5. min: Jesse Puljujärvi virittää laukauksensa oikealta laidalta, mutta kuti painuu selvästi ohi.

5. min: Katkonaista peliä. Pelikatkoja nyt vähän väliä.

4. min: Nyt pyörii brittien pitkä hyökkäys Suomen päädyssä. Kiekko viuhuu Emil Larmin vartioimalla maalilla kahteen kertaan varsin vaarallisesti, mutta peli pysyy maalittomassa tilanteessa.

3. min: Vili Saarijärveltä ensimmäinen oiva laukaus tähän otteluun. Brittimaalivahti Ben Bownsin räpylä heilahtaa kuitenkin terävästi.

2. min: Ottelun alku on ollut tunnusteleva. Kummaltakaan ei ole nähty mainittavaa hyökkäyspelaamista.

1. min: Kiekko on jäässä ja peli käynnissä. Leijonien aloitusvoitolla liikkeelle.

Klo 13.14: Karri Kivi haluaa nähdä Leijonilta "malttia, jota joukkueella on ollut viimeiset 10 peliä".

– Ei ole kiire ekaan viiteen minuuttiin jokaisen tehdä tulosta, vaan luottaa siihen, että kyllä ne tulevat sitä kautta, että meidän kollektiivi, viisikko, toimii, Kivi sanoo.

Olli Jokinen puolestaan odottaa energiaa, sitä, että Suomi lähtee ensimmäisestä vaihdosta lähtien määräämään pelin tempon kiekolla ja ilman kiekkoa.

– Positiivista starttia. Se antaa myös energiaa joukkueelle, Jokinen linjaa.

Klo 13.09: Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen sanoo MTV Urheilulle, että Ison-Britannian peli Kanadaa vastaan näytti hyvältä.

– Hyvin haastoivat Kanadan eilen. Kyllä nämä ns. pienemmät maat ovat menneet koko ajan tässä lajissa eteenpäin. Kyllä tänään pitää ihan täyttä vetää ja onnistua, että voitetaan, Jalonen paaluttaa.

Klo 13.07: Olli Jokinen alleviivaa, että kamppailuvaadetta Leijonilla piisaa tänäänkin.

– Tuolla on yli kolmekymppisiä brittejä vastassa. Kyllä tänäänkin saa painia ja kamppailla aika kovaa, jos maaleja meinaa tehdä maalin edestä, Jokinen naulaa.

Klo 13.05: MTV Urheilun asiantuntija Karri Kivi sanoo, että Tshekkiä vastaan Leijonilta "loppui vähän papu".

– Kun päästiin hyökkäysalueelle, ei päästy lähellekään maalia. Kun päästiin yleensä alueelle, oli pari kolme sekkaa ja kiekko menetettiin. Sen takia nämä kolme seuraavaa peliä alkaen tästä ovat aika tärkeitä. Sitä kautta tulisi myös itseluottamusta, että se kiekko pysyy meillä hallussa, Kivi pui.

Klo 12.59: MM-debytantti Konsta Helenius on MTV Urheilun haastattelussa rennoin tunnelmin juuri ennen peliä. Hän sanoo, ettei ainakaan vielä ole perhosia vatsassa.

– Ehkä tulee sitten kun peli alkaa. Hyvät fiilikset, Helenius kommentoi.

Ketjukaverien Granlundin ja Puustisen kanssa harjoituksissa löytyi "hyvä sävel".

– Meni ihan hyvin mitä oli 5–5-juttuja. Taitavia äijiä molemmat, niin kyllä minä uskon, että menee hyvin.

Helenius odottaa tuovansa leijonapaidassa vahvaa kiekollista peliä molempiin suuntiin ja maalipaikkojen luomista.

Iso-Britannia vakiinnuttaa paikkaansa jääkiekkokartalla – "Liiga kehittyy joka vuosi paremmaksi" 6:08
Iso-Britannia vakiinnuttaa paikkaansa jääkiekkokartalla – "Liiga kehittyy joka vuosi paremmaksi."

Klo 12.55: Ison-Britannian tähtiä on vuoden 2019 MM-turnauksen piste- ja syöttöpörssin voittaja Liam Kirk, joka oli kaudella 2022–23 pelaamassa Jukureissa Jokisen valmennuksessa.

– Erittäin hyvä pelaaja. Isoimmat ongelmat olivat fysiikkaharjoittelun puute ja urheilullisuus. Kuitenkin tullaan vähän eri taustoista. Arizona (Coyotes) lähetti hänet meille kasvamaan urheilijana paremmaksi. Huippupelaaja, erittäin maalinälkäinen, erittäin hyvä maila, pystyy tuottamaan riistoja, ja erittäin pidetty persoona myös pukukopissa, Jokinen luonnehtii.

Kirk avasi eilen MM-turnauksen Kanadaa vastaan tehoilla 1+1. Lisäksi yksi hänen tekemänsä maali hylättiin.

Leijonan iholla: Arttu Hyry joutui nuorena hakemaan paikkaansa – pelaa nyt MM-kisoissa 2:59
Leijonan iholla: Arttu Hyry joutui nuorena hakemaan paikkaansa– pelaa nyt MM-kisoissa.

Klo 12.46: Mikkelin Jukureissa Konsta Heleniusta valmentanut MTV Urheilun asiantuntija Olli Jokinen luonnehtii miesten MM-debytanttia "peluriksi, joka on erittäin kova kilpailemaan, pystyy rytmittämään peliä ja mukautumaan pelin tasolle".

Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Jokinen ei ollut "hirmutyytyväinen" Heleniukseen.

– Kun taas näki viimeisen EHT-pelin, niin hän meni sen pelin tasolle. Huikea pelaaja, jonka yksi syöttö peli edellä pelaaminen ja pelin luku on jo maailmanluokkaa, Jokinen kehuu.

Klo 12.25: Leijonien maalille hyppää tänään Emil Larmi. Avauspelissä Tshekkiä vastaan tolppien välissä loisti Harri Säteri, mutta hän ei ole tänään lainkaan kokoonpanossa, kun luukulla on Lassi Lehtinen.

Juuri 18 vuotta täyttänyt Konsta Helenius puolestaan debytoi miesten MM-kisoissa, eikä vastuussa ole arasteltu. Mikkelin Jukurien nuori pelimies on lyöty ykkössentteriksi, vierellä NHL-hyökkääjät Mikael Granlund ja Valtteri Puustinen

Klo 12.20: Kummallakin joukkueella on edessään MM-turnauksen toinen matsi.

Onko Isosta-Britanniasta piinaamaan myös Leijonia vai onko peli tänään Suomelle selvää viljaa?

Klo 12.20: Hyvää äitienpäiväsunnuntaita ja tervetuloa seurannan pariin! Suomen ja Ison-Britannian välinen ottelu käynnistyy kello 13.20. MM-kisastudio käynnistyy MTV Katsomossa ja MTV Urheilu 1 -kanavalla jo kello 12.30. MTV3-kanavalla kisastudion pariin hypätään kello 13.