Ruotsi aiheutti Leijonille MM-kisojen avaustappion – näin jännittävä huippuottelu eteni

Kisaisäntä Leijonat pelasi MM-turnauksen neljännen ottelunsa, kun se kohtasi länsinaapuri Ruotsin B-lohkon huippukamppailussa. MTV Urheilu seurasi ottelua hetki hetkeltä.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Suomi-Ruotsi 2-3 vl. (0-1, 2-0, 0-1, 0-0)

Voittomaalikilpailu

5) Magnus Hellberg nappaa Toni Rajalan yrityksen räpyläänsä ja Ruotsi voittaa tämän ottelun voittomaalikilpailun jälkeen lopulta 3-2-lukemin.

5) Harri Säteri torjuu Joel Kellmanin vedon! Nyt on pakko tehdä!

4) Mikael Granlundkin suosii suoraa laukausta. Granlund ei kuitenkaan onnistu!

4) Rasmus Asplund laukoo yllättävästi, mutta Säteri torjuu kilvellään!

3) Hannes Björninen yrittää myös ujuttaa kiekkoa längistä rysään, mutta Hellberg torjuu.

3) Henrik Tömmernes yrittää uittaa Säterin jalkovälistä sisään, mutta ei onnistu!

2) Sami Vatanen tulee vauhdilla omaan yritykseensä, mutta viimeistely karkaa yli. Ei maalia. Ruotsi johtaa kahden laukojan jälkeen 1-0.

2) Emil Bemström laukoo kiekon tarkasti Harri Säterin selän taakse.

1) Sakari Manninen yrittää nopeaa laukausta, mutta bleksihin paukkuu.

1) Oliver Ekman-Larsson ajautuu pieneen kulmaan, eikä tee maalia!

Ruotsi aloittaa.

Jatkoaika

65.00: Jatkoaikakaan ei tuo ratkaisua. Voittomaalikilpailu kutsuu! Viisi laukojaa molemmilta.

64. min: Suomelta pitkä myllytys Ruotsin alueella, mutta laidoissa pyörimiseksi menee. Lopulta Hartikainen pääsee vetopaikkaan, mutta Hellberg kaappaa kiekon syliinsä.

61. min: Ruotsi on toistaiseksi hallinnut pelivälinettä jatkoajalla. Maalipaikkoja Ruotsi ei kuitenkaan ole pystynyt luomaan.

Jatkoaika on käynnissä!

3. erä

60.00: Kolme täyttä erää ei riitä tällä kertaa ratkaisuun ja ottelu venyy jatkoajalle. Ruotsin 2-2-tasoitusmaalista vastasi Joel Kellman.

58. min: Rasmus Asplundin vuoro kokeilla omaa tarkkuuttaan. Ruotsalaisen veto suuntautuu kuitenkin suoraan Säterin syliin.

57. min: Erik Gustafsson laukoo tulisesti ja kiekko kilahtaa ylärimaan! Huh, se oli lähellä! Maaliraudat kuitenkin jälleen Suomen puolella.

54. min: Granlund laukoo ovelasti ruotsalaispakin jaloista ja Hellberg torjuu eteensä. Ruotsalaispuolustus selvittää kuitenkin tilanteen lopulta kunnialla.

52:27: JÄÄHY! Marko Anttila pistää painiksi vaihtoaitioiden edessä Joel Kellmanin kanssa ja molemmat lähteävät kahdeksi minuutiksi jäähylle.

48. min: Juho Lammikko laukoo napakasti, mutta Hellberg torjuu.

46.38: MAALI! RUOTSI 2-2! Nyt nukahtaa Leijonat-puolustus: Joel Kellman jää täysin vartioimatta maalin edustalle ja ohjaa kiekon ohi Harri Säterin. Syöttöpisteet Oliver Ekman-Larssonille ja Erik Gustafssonille.

46. min: Sami Vatanen tällää suoraan Gralundin syötöstä, mutta painava laukaus osuu kuitenkin maalin edustalla päivystäneeseen Manniseen.

45. min: Anton Bengtsson pääsee laukomaan vaaralliselta etäisyydeltä, mutta veto kilpistyy kuitenkin Säterin patjoihin.

42. min: Valtteri Filppula osoittaa peliälyään tarjoilemalla upean syötön toiseen aaltoon Atte Ohtamaalle, joka saa ladata kaikessa rauhassa laukaustaan. Magnus Hellbergin räpylä rävähtää kuitenkin salamannopeasti kiekon tielle. Hieno torjunta!

41. min: Jälleen Mikael Granlundin tähdittämä ykkösvitja aloittaa erän erinomaisesti ja luo laadukkaan maalipaikan Ruotsin maalille.

Kolmas erä on käynnissä!

2. erä

40:00: Vauhdikas toinen erä on takana! Suomi otti ohjat käsiinsä Mikko Lehtosen ja Sami Vatasen osumien turvin. Suomi johtaa 2-1!

39. min: Ruotsin ylivoimaviisikko pyörittää hyvin kiekkoa Suomen alueella, mutta Leijonat pitää Ruotsin vaarallisilta maalipaikoilta. Armia on jälleen jäällä.

37:28: JÄÄHY! Ruotsille illan ensimmäinen ylivoima. Joel Armia nappaa ruotsalaisen mailasta kiinni ja joutuu miettimään tekosiaan kahdeksi minuutiksi.

37. min: Friman laukoo ja Hellberg antaa jälleen vaarallisen irtokiekon eteensä.

36. min: Ruotsi luo lupaavan tilanteen, kun Grundström petaa Dahlinille maalipaikan takatolpalle. Syöttö ei kuitenkaan aivan napsahda Dahlinin lapaan.

35. min: Lehtosen napakka rannekuti aiheuttaa jälleen vaikeuksia Hellbergille. Kiekko jää pomppimaan aivan maalin kulmalle. Hellberg venyy irtokiekosta upeaan torjuntaan ja Ruotsin maalin ympärille syntyy valtava kaaos. Lopulta tuomari viheltää pelin poikki!

32. min: Nyt on vauhtia pelissä! Suomi pääsee Mikael Granlundin johdolla ylivoimahyökkäykseen. Granlund päättää laukoa itse, mutta ohi viuhuu. Hetki tästä ja toisessa päässä Bromen vuoro kokeilla, mutta osoite on sama kuin Granlundilla: päätybleksit paukkuvat.

31. min: Suomi on saanut nyt huomattavasti paremman otteen pelistä kahden maalinsa myötä. Ruotsi ei ole hetkeen saanut kunnollista painetta Suomen päätyyn.

30. min: Filppula tarjoilee hienon poikittaissyötön Frimanille, joka laukoo napakasti. Hellberg torjuu kuitenkin laukauksen.

25:39: MAALI! SUOMI 2-1! Mikko Lehtonen tarjoilee herkullisen syötön takatolpalle hiipineelle Sami Vataselle, jolla on helppo työ lyödä kiekko tyhjänä ammottavaan rysään. Upea maali!

25. min: Jere Innala laukoo tulisesti, mutta hänen napakka kutinsa painuu ylärimaa nuollen yli maalin.

23:38: MAALI! SUOMI 1-1! Sinne livahtaa! Mikko Lehtonen toimittaa kiekon maalille ja Magnus Hellberg hörppää kiekon rysään! Syöttöpisteet Hannes Björniselle ja Marko Anttilalle.

23. min: Ruotsi on erittäin lähellä toista osumaansa, kun Oskar Lang pääsee kuin varkain laukomaan. Langin laukaus kilahtaa Suomen onneksi vain maalirautoihin.

21. min: Suomen ykkösketjulta vahva vaihto ja Mikko Lehtonen pääsee laukomaan. Hellberg torjuu kuitenkin painavan laukauksen ja Ruotsi lyö kiekon pitkänä päätyyn.

Toinen erä on käynnissä!

1. erä

Kello 20.59: Valtteri Filppula toivoo Leijonilta parannusta kiekolliseen huolellisuuteen.

– Vähän vielä parempia ratkaisuja kiekon kanssa niin pääsemme enemmän heidän alueelleen luomaan parempia paikkoja, Filppula perkasi ensimmäisen erän jälkeen.

20:00: Ensimmäinen erä päättyy! Kenties turnauksen kehnoin erä Leijonilta. Ruotsi johtaa ottelua 1-0-lukemin Adam Larssonin osumalla.

19. min: Ruotsi yrittää jälleen kiepauttaa kiekon maalin kulmalta sisään, mutta Säteri torjuu.

19. min: Tämäkään ylivoima ei tuota tulosta! Larsson vapautuu rangaistusaitiosta.

16:18: JÄÄHY! Suomelle tarjotaan nyt hyvää mahdollisuutta saada pelistään jälleen kiinni, kun maalintekijä Adam Larsson rikkoo Toni Rajalaa.

15. min: Leijonien peli on tällä hetkellä aikamoista hakemista. Ruotsin johto-osuma on sekoittanut hieman Suomen pasmoja.

14. min: Suomi antaa nyt jatkuvasti huolimattomia syöttöjä omalla puolustusalueellaan. Tällä kertaa Sami Vatasen syöttö katkaistaan. Ruotsi ei kuitenkaan pysty hyödyntämään kiekonriistoaan.

12. min: Suomi menettää jälleen kiekon ja Joel Kellman pääsee laukomaan erinomaiselta etäisyydeltä. Säteri venyy kuitenkin tärkeään torjuntaan.

11:38: MAALI! RUOTSI 1-0! Ruotsi saa vahvan paineen Leijonien alueelle Ville Pokan syöttövirheen jälkeen. Tovi tästä ja puolustaja Adam Larsson pyöräyttää kiekon vanhanaikaisella ohi Harri Säterin.

10. min: Ruotsi on täysilukuinen. Samalla hetkellä Jere Innala pelaa erinomaisen syötön Sami Vataselle, jonka laukaus ei kuitenkaan osu kohteeseen.

9. min: Manninen petaa hienon vetopaikan Hartikaiselle, jonka laukaus kilpistyy kuitenkin Hellbergin varusteisiin. Vahva alku ykkösylivoimalta.

07:47: JÄÄHY! Suomi pääsee ylivoimalle, kun Mathias Brome komennetaan kahden minuutin istunnolle. Nyt tarjotaan saumaa avausmaaliin!

5. min: Friberg pääsee kiepahtamaan vaarallisesti maalille, mutta Säteri saa tuikattua kiekon ruotsalaishyökkääjän lavasta.

3. min: Myös Ruotsi saa luotua ensimmäisen paikkansa. Oskar Lang ryöstää kiekon maalin takana Pokan lavasta ja tarjoilee sen Nils Åmanille, joka pääsee yrittämään Harri Säterin torjuntavirettä. Säteri selvittää kuitenkin tilanteen.

1. min: Suomi aloittaa pirteästi ja luo heti hyvän maalipaikan. Sakari Manninen syöttää poikittaissyötön Teemu Hartikaiselle, jonka laukauksen Magnus Hellberg torjuu ongelmitta.

Ottelu on käynnissä!

Kello 20.17: Tunnelma tiivistyy! Joukkueet saapuvat jäälle!

Kello 20.00: Ruotsi on ollut Suomelle vaikea vastustaja Suomen isännöimissä MM-kisoissa. Suomi ei ole onnistunut voittamaan kotikisoissa Ruotsia vielä koskaan.

Kello 19.49: Saku Mäenalanen ei ole tänään Leijonien kokoonpanossa, koska hän sai yhden ottelun pelikiellon USA-ottelun taklauksestaan. Katso taklaus alta.

Kello 19.40: Ruotsin MM-turnauksen tehokkain pelaaja on tähän mennessä ollut Anton Bengtsson, joka on kolmen ottelun aikana iskenyt tehot 3+2.

Suomen tehonikkari on Sakari Manninen viidellä tehopisteellään (2+3).

Kello 19.33: Ruotsi saa illan otteluun kaksi NHL-vahvistusta, kun Dallas Starsin Jacob Peterson ja Los Angeles Kingsin Carl Grundström pukevat Tre Kronor -paidan yllensä.

Kello 19.27: Suomi lähtee otteluun seuraavalla kokoonpanolla:

Maalilla:
29 Harri Säteri (varalla: 45 Jussi Olkinuora)