Leijonat jyräsi Norjan villin kotiyleisön edessä – näin MM-kotikisojen avajaisottelu eteni

Jääkiekon MM-kisat ovat käynnistyneet perjantaina Tampereella ja Helsingissä. Suomi aloitti kisaurakkansa iltaottelulla Norjaa vastaan. MTV Urheilu seurasi Leijonien otteita hetki hetkeltä.

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Avausottelu Tshekki–Suomi pe 10.5. klo 21.20. Studio käyntiin jo klo 20.00!

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Suomi–Norja, tilanne 5–0 (1-0, 2-0, 2-0)

Liveseuranta:

3. erä:

60:00 Ottelu päättyy Suomen 5-0-voittoon. Jussi Olkinuora torjui nollapelissään 20 laukausta. Vahva esitys koko joukkueelta. Yksikään maalintekoon osallistunut pelaaja ei kerännyt ottelussa pistettä enempää. Maaleista vastasivat siis Harri Pesonen, Toni Rajala, Hannes Björninen, Joel Armia ja Jere Sallinen.

57:56 MAALI! Suomi 5-0: Jere Sallinen tällää vielä viimeisen niitin tähän ilotteluun. Komea kuvio, jossa puolustaja Niklas Friman jätti kiekon taitavasti Sallisen lauottavaksi.

57. min: Norja saa pitkästä aikaa myllytystä päälle Suomen päähän. Laukaisu ei kuitenkaan lähde.

50:21 TAPPELU! Saku Mäenalasella menee hermot Norjan Magnus Brekken lyötyä häntä päin näköä nahistelun jälkeen. Mäenalanen pudottaa hanskat ja alkaa kurittaa vastustajaa oikein kunnolla. Brekke katsotaan tilanteessa aloittajaksi, joten hänelle ulosajon ja käytösviitosen lisäksi myös kahden minuutin rangaistus. Mäenalasenkin peli päättyy tähän.

48. min: Tunnelma Tampereella on heti kisojen avauksessa kerrassaan mahtava. Tämä loppu on jo aivan pelailua, mutta yleisö nauttii perjantai-illasta täysillä.

41:36 MAALI! Suomi 4-0: Joel Armia laukoo upean kuvion päätteeksi kiekon voimalla Norjan maaliin. Ylivoimaa ehdittiin pelata 20 sekuntia. Ja uskomatonta mutta totta: tämä oli lähes 400 NHL-ottelun Armialle ensimmäinen maajoukkuemaali.

41:16 JÄÄHY: Johannes Johannesenille kahden minuutin rangaistus kiekon roiskaisemisesta katsomoon.

Klo 22.07: Kolmas erä on käynnissä.

2. erä:

40:00 Toinen erä päättyy Suomen 3-0-johdossa.

37:47: Juho Lammikko ja Christian Kaasastul ottavat yhteen ja saavat molemmat vitosen. Aika kova rangaistus, kun ottaa tilanteen huomioon. Norjalainen väänsi Lammikolta kypärän päästä ja tämä vastasi iskulla.

Klo 21.45: Jos muuten mietit, että miksi Hannes Björnisellä on päässään junnujen kypäräristikko, niin tässä selitys:

36:06 MAALI! Suomi 3-0: Aijai mitä naatiskelua! Hannes Björninen iskee Marko Anttilan loistavasta tarjoilusta.

31:37 MAALI! Suomi 2-0: Toni Rajala pääsee päättämään Leijonien hyvän painostuksen hurjalla rannelaukauksella. Tilanne alkoi Norjan huonosta purusta, joten syöttäjiä ei tähän osumaan merkitä.

31. min: Nyt on Suomella piiiitkä pyöritys käynnissä. Vedot menevät hiukan ohi, mutta kyllä norjalaiset väsyvät tässä kyydissä.

29. min: Leijonat selvittää ensimmäisen alivoimansa helposti. Norja ei saanut mitään aikaiseksi.

26:51 Jäähy: Joel Armia saa kakkosen koukkaamisesta. Norjan ensimmäinen ylivoima.

26. min: Henrik Haukeland on saanut töitä toisen erän alussa. Painopiste on jäänyt ylivoiman jälkeen Norjan päähän.

24. min: Se ylivoima menee nopeasti ohi. Pari ohilaukausta ja kiekonmenetystä. Mitään kunnon pyöritystä ei saatu aikaiseksi.

21:33 Jäähy: Norja Michael Haga menee istunnolle estämisestä. Leijonille illan ensimmäinen ylivoima.

Klo 21.15: Toinen erä on käynnissä!

Klo 21.05: Maalintekijä Harri Pesonen syttyy areenan tunnelmaan. Edelliset Suomessa pelatut pelit olivat kuulemma kuin "kirkossa" tämäniltaiseen verrattuna.

1. erä:

20:00: Ensimmäinen erä päättyy Leijonien 1-0-johdossa. Laukaukset Norjalle 11-8.

18:29: MAALI! Suomi 1-0: Harri Pesonen pääsee lyömään Joel Armian upeasta tarjoilusta Leijonien ensimmäisen maalin. Pesonen löytyy takatolpalta aivan vapaana. Toinen syöttäjä Valtteri Filppula.

18. min: Laukaukset tässä kohtaa 9-5 Norjalle.

17. min: Leijonillakin aivan selvä maalipaikka. Sakari Manninen puskee läpi ja saa rystylaukauksella Haukelandin pudottamaan kiekon eteensä. Siihen eivät kuitenkaan jatkajat pääse.

15. min: Kiekko tolppaan! Max Krogdahl laukoo ja kiekko pomppaa Vatasen mailasta Olkinuoran kypärään ja siitä ylärimaan.

13. min: Norja pystyy luomaan hyviä tilanteita. Jussi Olkinuora pompottaa ikävästä kulmasta tulleen vedon, mutta onnistuu sitten nopeasti sulkeamaan sen jäähän.

10. min: Norjakin pääsee vaarallisille paikoille. Max Krogdahl laukoo ja Ludvif Hoff ohjaa kiekon niukasti yli Leijonien maalin.

9. min: Joel Armia pääsee maalin edestä hyvältä paikalta laukomaan Atte Ohtamaan tarjoilusta. Henrik Haukeland on lämpimänä maalillaan. Heti seuraavasta vaihdosta Norjan maalille syntyy kaaos, kun kiekko jää Sami Vatasen viivavedosta pyörimään maalivahdin alueelle. Tunteetkin jo mukavasti kuumenevat, kun norjalaiset siivoavat ahnaasti irtokiekkoa tavoitelleita Leijonien pelaajia pois alueelta.

8. min: Nyt pääsee Mathias Trettenes kokeilemaan norjalaisista Jussi Olkinuoraa. Hyvin tarttuu kiekko Leijonien vahdilla.

6. min: Ludvig Hoff pääsee laukomaan vaikean matalan kudin, jonka hyvin hereillä ollut Jussi Olkinuora onnistuu torjumaan.

5. min: Leijonat saa ensimmäiset maalipaikkansa. Sakari Manninen pääsee hyvältä paikalta laukomaan Jere Innalan syötöstä. Veto menee hiukan ohi yläkulmasta ja osuu itse asiassa Teemu Hartikaista hartioihin.

4. min: Hyvin on Nokia Arena täyttynyt. IIHF:n aitioita ja paria muuta boksia lukuun ottamatta jokainen paikka on täytetty.

2. min: Tunnusteleva alku. Kiekko on pyörinyt lähinnä Leijonien päässä, mutta laukomaan Norja ei ole päässyt.

Kello 20.24: Ottelu on käynnissä näyttävien alkuseremonioiden jälkeen!

Kello 20.22: Ottelu on valmiina alkamaan. Katso alta olevalta videolta Jukka Jalosen tuoreet kommenti ennen Norja-ottelua.

Kello 19.37: Suomen B-lohko käynnistyi aiemmin perjantaina USA:n ja Latvian välisellä ottelulla. Tässä tuon ottelun maalikooste:

Kello 19.00: Leijonat luistelee Tampereen Nokia Arenan jäälle reilun tunnin kuluttua! Tervetuloa jännittämään kevään kiekkokarnevaalin avausta seurassamme.