EM-jalkapalloturnaus löylytyksellä käyntiin: Saksalta hurjaa jälkeä, Skotlanti syyllistyi törkytemppuun – näin turnauksen avauspeli eteni

Videolla kuvaa Saksan ja Skotlannin ottelun alkuhetkiltä.

Jalkapallon EM-kisat lähtivät käyntiin torstaina, kun turnauksen isäntämaa Saksa löylytti rumin lukemin Skotlantia. Saksa oli parempi lopulta numeroin 5–1.

Löylytys alkoi jo avausjakson alkuhetkillä, kun Florian Wirtz (Bayer Leverkusen) ja Jamal Musiala (Bayern München) osuivat. Lisää tuli jakson lopulla, kun Skotlannin toppari Ryan Porteous syyllistyi törkytemppuun. Porteous taklasi jalat edellä Saksan keskikenttäpelaajaa Ilkay Gündogania nilkoille. Porteous sai tempustaan punaisen kortin.

Kai Havertz (Arsenal) iski seuranneen rangaistuspotkun sisään.

Eikä siinä vielä kaikki. Saksan vaihtopelaajat osuivat toisella jaksolla, kun Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund) ja Emre Can (Dortmund) osuivat kertaalleen. Skotlannin ainokainen syntyi, kun Real Madridin toppari Antonio Rüdiger puski pallon omaan maaliin.

Saksan turnaus jatkuu keskiviikkona, kun se kohtaa iltaottelussa Unkarin. Skotlanti kohtaa samana iltana Sveitsin.

Lopputulos, jalkapallon EM-kisat, Saksa–Skotlanti 5–1 (3–0):

Loppuvihellys: Siihen päättyy myös jalkapallon EM-kisojen avausottelu. Turnauksen isäntämaalta Saksalta myrskyvaroitus 5–1-voitolla.

Maalintekijät:

1–0 10' Florian Wirtz
2–0 19' Jamal Musiala
3–0 45+1' Kai Havertz
4–0 68' Niclas Füllkrug
4–1 87' Antonio Rüdiger (oma maali)
5–1 90+3' Emre Can

Tylyt lukemat myös tilastojen puolella:

Saksa–Skotlanti

Tehdyt maalit: 5–1
Maaliodottama (xG): 2,17–0,01
Laukaukset: 20–1
Laukaukset maalia kohden: 10–0
Kosketukset boxissa: 30–2
Pallonhallinta: 72,8%–27,2%
Kulmat: 5–0
Rikkeet: 15–9
 

90+3. min: MAALI! Saksa, 5–1. Vielä yksi. Thomas Müller jättää ja Emre Can painaa pallon etukulmaan. 

90+1. min: Kolme lisäminuuttia. Sitten avausnäytelmä ohi.

87. min: MAALI! Skotlanti, 4–1. Kuin tyhjästä Skotlanti kaventaa, melkoisen tuurin kera. Pallo pomppaa lopulta Real Madrid -topparin Antonio Rüdigerin puskun kautta sisään. Skoteilla hauskaa melkoisen kärsimysnäytelmän lopulla.

86. min: Vakuuttavasti on rullannut tänään Saksa menemään. Väkevä alku ja vaihtopelaajat ovat tuoneet omaa terävyyttään kokonaiskuvaan.

82. min: Skotlannilta myös loppuhetkille vaihto, kun Ryan Christie (Bournemouth) lähtee vaihtoon ja Lawrence Shankland (Hearts) otetaan sisään.

81. min: Kotiyleisön toinen suosikki Toni Kroos (Real Madrid) vaihtoon, Emre Can (Borussia Dortmund) sisään. 

80. min: Paine sen kuin jatkuu. Koko ajan ollaan Skotlannin päädyssä. Saksa hakee osumia kulmien ja suorien hyökkäysten kautta.

77. min: Skotlannilta vaihto, kun Arsenalin Kieran Tierney pois ja FC Kööpenhaminan Scott McKenna sisään.

76. min: Lisää meinaa tulla, kun Saksan 4–0-maalintekijä Füllkrug ottaa pallon haltuun ja painaa nahkakuulan pönttöön. Füllkrug on kuitenkin paitsiossa.

73. min: Saksalta lisää vaihtoja, kun 2–0-maalin viimeistellyt Jamal Musiala (Bayern München) otetaan vaihtoon. Tilalle toinen Bayern-pelaaja, Saksan ikoni Thomas Müller, 34. Kotiyleisö tykkää, kun Müller otetaan kehiin.

68. min: MAALI! Saksa, 4–0. Kotijoukkueen vaihtomiehet asialla, kun Leroy Sané haastaa, pallo hieman tuurilla Niclas Füllkrugille, joka painaa pallon aivan ylänurkkaan. Komea osuma.

66. min: Nyt puolestaan Skotlannilta vaihtoja. John McGinn (Aston Villa) ja Callum McGregor (Celtic) pois, Billy Gilmour (Brighton) ja Kenny McLean (Norwich) sisään.

62. min: Noh, nyt tulee Saksan puolustajalta Jonathan Tahilta (Bayer Leverkusen) virhe ja keltainen nousee. Samaan aikaan Saksa tekee vaihtoja. Kai Havertz (3–0-maalintekijä) ja Florian Wirtz (1–0) pois, tilalle Leroy Sané (Bayern München) ja Niclas Füllkrug (Borussia Dortmund).

61. min: Hyviä yrityksiä tulee nyt Saksalta. Jos on ollut Skotlanti huono, niin samaan aikaan Saksa on jättänyt itsestään hyvin lupaavan kuvan jatkoa ajatellen.

58. min: Komea keskitys boxiin ja Florian Wirtz (Leverkusen) pääsee yrittämään. Saksan neljäs ei kauaksi jää.

56. min: Täysin epätoivoista jalkapalloa Skotlannilta. Ei syöttöväyliä ja pelkkää norsua keskialueelle. Suunta kääntyy. Oi voi.

52. min: Ei pääse Skotlanti yhtään minnekään. Ei päässyt toki ennen Porteousin punaista ja nyt vielä vähemmän. Pitkä ilta skoteille.

48. min: Skotlannilta ihan lupaava alku toiselle jaksolle. Suunta kuitenkin kääntyy nopeasti ja kortti nousee, kun Celticin Anthony Ralston liukuu Saksan Florian Wirtzin (Leverkusen) jaloille. Keltainen siitä.

Kello 23.06: Saksalta vaihto, kun Brightonin Pascal Gross korvaa avausjaksolla kortin saaneen Robert Andrichin (Bayer Leverkusen). Toinen jakso käyntiin.

---------------------------------------------------------------

Kello 23.05: Saksan Florian Wirtz teki historiaa avausjaksolla, kun hän osui maalleen. Wirtz on nyt kaikkien aikojen nuorin Saksan pelaaja, joka on tehnyt maalin EM-tasolla (21 vuotta, 42 päivää).

Kello 23.03: Porteousin tilanne puhuttaa jalkapallomaailmaa:

– Tuo on skandaalimainen teko Ryan Porteousilta. Ei tuolla tavalla voi taklata millään jalkapallon aikakaudella, BBC:n Chris Sutton ripitti.

Kello 22.59: Tuossa vielä kuva avauspuoliajan karmivasta hetkestä, kun Skotlannin toppari Ryan Porteous taklasi molemmat jalat edellä Saksan Ilkay Gündogania. Tästä tärähti ansaitusti ulosajo eli punainen kortti.

Puoliaika: Vihellys tulee ja avausjakso pelattu. Aikamoisia käänteitä. Saksa paineli nuorien tähtiensä Florian Wirtzin ja Jamal Musialan johdolla 2–0-johtoon. Sen jälkeen Ryan Porteous teki törkytempun. Onneksi Saksan Ilkay Gündogan ei loukkaantunut tilanteessa pahemmin. Kai Havertz iski vielä pallon pilkulta sisään. Näin Saksan 3–0-johdosta tauolle.

45+1. min: MAALI! Saksa, 3–0. Arsenalin Kai Havertz upottaa pilkun sisään. Aivan hirvittävä EM-avaus Skotlannilla menossa. Ja nyt 45 minuuttia vajaalla. Hyh.

45. min: Pilkku Saksalle. Ihan ansaitusti. Karmiva teko. Ja punainen perään Porteousille, syystä.

42. min: Noh, se rauhallisempi jakso ei kauaa kestänyt. Joshua Kimmichiltä (Bayern München) pallo boxiin, Ilkay Gündogan (FC Barcelona) puskee. Sen jälkeen Skotlannin puolustaja Ryan Porteous (Watford) vetää brutaalilla tavalla Gündogania nilkkaan. Hyi että.

"Joku kunnioitus pitäisi olla vastustajan pelaajia kohtaan", Ylen asiantuntija Antti Pohja ripitti Skotlannin topparia Porteousia.

40. min: Hieman rauhallisempi vaihe menossa pelissä. Saksa kontrolloi tuttuun tapaan, Skotlanti yrittää iskeä vastaan, sangen heikolla onnistumisprosentilla.

36. min: 35 minuuttia se otti, ennen kuin Skotlanti sai edes jollain tapaa rakennetun hyökkäyksen Saksan päätyyn. Sinipaidat ovat olleet aivan helisemässä. Saksa on vienyt ja skotit ovat olleet jatkuvasti perässä.

32. min: Pallo kolmannen kerran Skotlannin maaliin, mutta tällä kertaa osuma viedään pois, kun Saksan Havertz pelaa nahkakuulaa kädellään. 

Välissä Saksan Robert Andrich (Bayer Leverkusen) otti kortin, kun hän liukui myöhässä Skotlannin Scott McTominayn (Manchester United) jaloille.

28. min: Saksan hyökkääjä Kai Havertz hakee kutia levityksen kautta. Skotlannin veskari Gunn venyy pallon eteen. Skotlanti selviää tästä tällä kertaa. Mutta on kyllä skotit melkoisessa pesukoneessa! Huh huh.

27. min: Ei tule pilkkua, vaan vaparilla jatketaan. Mutta se annetaan varsin hyvästä paikasta, 16 metristä.

25. min: Nyt on jännät paikat. Saksan 2–0-maalintekijää Musialaa rikotaan aivan rangaistusboxialueen reunalla. Tuleeko pilkku vai ei? Sitä nyt tarkistellaan. 

21. min: Jos Wirtzin arvoksi annetaan 130 miljoonaa, niin Musiala ei tästä paljoa jää. Transfermarkt arvioi, että Musiala on tällä hetkellä 120 miljoonan arvoinen pelaaja.

Saksan maalintekijät Wirtz (17) ja Musiala (10) tuulettamassa.

19. min: MAALI! Saksa, 2–0. Huh huh mikä kisa-avaus menossa isännillä! Taas helisee. Kai Havertz (Arsenal) jättää Jamal Musialalle (Bayern München), joka painaa pallon komeasti ylänurkkaan.

12. min: Wirtz, 21, valittiin tällä kaudella Bundesliigan parhaaksi pelaajaksi. Jalkapallon siirtomarkkinasivusto Transfermarkt arvioi, että Wirtz on tällä hetkellä 130 miljoonan euron arvoinen pelaaja.

10. min MAALI! Saksa, 1–0. Sieltä se kisojen avausmaali tulee. Joshua Kimmich tarjoilee ja Bayer Leverkusenin tähti Florian Wirtz ampuu kaukokudin, joka kimpoaa tolpan kautta sisään. Noin!

9. min: Saksa hallitsee palloa ja pajatso pyörii vähemmän yllättäen Real Madridin Toni Kroosin kautta. Pientä kokeilua tullut jo Skotlannin boxiin. Arsenal-hyökkääjä Kai Havertz ei ole kuitenkaan saanut tiputuksia omille.

4. min: Bayern Münchenin tähtitaituri Jamal Musiala koittaa haastaa Skotlannin puolustajaa Kierran Tierneytä (Arsenal). Tierney ei horju ja heittää tuuletukset perään, kun pallo pomppaa Musialan kautta ulos. Tunnetta heti alkuhetkille!

1. min: Heti hässäkkää! Real Madridin toppari Antonio Rüdiger heittää oivan juoksupallon Florian Wirtzille, joka pääsee heti haastamaan Skotlannin maalivahtia Angus Gunnia.

Kello 22.02: Sitten mennään. Jalkapallon kesän 2024 EM-turnaus lähtee liikkeelle Münchenissä. Saksa vastaan Skotlanti.

------------------------------------------------------------------------------

Kello 21.59: Tuossa vielä molempien joukkueiden avaukset:

Saksa

Skotlanti

Kello 21.56: Joukkueet kentälle Münchenissä. Melkoinen meininki Bayern Münchenin kotistadionilla, kun saksalaiset ja skotlantilaiset fanit pitävät metakkaa. Paikalle on saapunut todella paljon skotteja.

Kello 21.54: Münchenissä muistetaan EM-kisa-avauksen alla saksalaista jalkapallolegendaa Franz Beckenbaueria, joka kuoli vuoden alkuvaiheilla 78-vuotiaana. Beckenbaueria pidetään yhtenä Saksan kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana sekä yhtenä maailman parhaimpana futaajana.

Kello 21.52: Alkushow saatu vedettyä ja joukkueet valmiina käytävällä. FC Barcelonan Ilkay Gundogan Saksan kapteenina ja Liverpoolin Andy Robertson Skotlannin kipparina.

Kello 21.50: Tämän illan kotijoukkueen Saksan riveissä nähdään myös pelaajia, jotka ovat kovien siirtohuhujen kohteina. Näistä pinnalla on erityisesti Huuhkajien maalivahdin Lukas Hradeckyn edustaman Bayer Leverkusenin tähtipelaaja Florian Wirtz, jota viedään kovaa vauhtia Real Madridiin.

Kello 21.45: Kisojen avausshow käynnissä Münchenissä. Vartti puolestaan avauspotkuun.

Kello 21.45: Tulosruudussa ennakoitiin alkavia EM-kisoja, kun MTV Urheilun jalkapalloasiantuntija Mika Väyrynen löi omat arvionsa kehiin. Väyrysellä varsin tutut maat ja joukkueet nousivat esiin, kun puhuttiin kisojen suurimmista suosikeista.

Jalkapallon EM-kisat käynnistyvät! Tässä ennakkosuosikit 4:37
Jalkapallon EM-kisat käynnistyvät! Tässä ennakkosuosikit

Kello 21.43: Tämän vuoden turnaus pelataan vain yhdessä maassa eli Saksassa. Kisakaupunkeja on kymmenen: Berliini, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Frankfurt, Stuttgart, Hampuri, Düsseldorf, Köln ja Leipzig.

Kello 21.39: EM-avauksen alla nähtiin hässäkkää, kun Berliinissä sijaitseva fanialue jouduttiin tyhjentämään pommiepäilyn takia.

Kello 21.35: Saksan kohdalla muistellaan erityisesti maaliskuun Ranska-ottelua, kun Julian Nagelsmannin nippu kaatoi ystävyysottelussa Ranskan. Saksa pelasi tuolloin yhtä nimeä vaille täysin samalla kokoonpanolla, millä se lähtee tämän päivän Skotlanti-peliin. Ainut muutos tapahtuu maalilla, kun Manuel Neuer hyppää tolppien väliin FC Barcelonan tähtitorjujan Marc-Andre ter Stegenin tilalle.

Ennen kisoja Saksa pelasi 0–0-tasapelin Ukrainaa vastaan. Tämän jälkeen Nagelsmannin joukot voittivat Kreikan 2–1. Tuossa ottelussa Saksan maaleista vastasivat Kai Havertz ja Pascal Gross.

Kello 21.30: Tänään Saksan kohtaava Skotlanti joutui koville kisojen alla Suomea eli Huuhkajia vastaan. Skotlanti meni Glasgow'ssa pelatussa ottelussa 2–0-johtoon. Suomi kuitenkin horjutti isäntiä pelin loppuhetkillä, kun Benjamin Källman ja Oliver Antman napauttivat pallon verkkoon. Huuhkajilla oli vielä omat paikat myös tämän jälkeen. Skotlanti jäi lopulta tasapeliin Suomea vastaan (2–2).

Kello 21.26: Skotlannilla kovimmat nimet ovat Andy Robertson (Liverpool), Kierran Tierney (Arsenal) ja Scott McTominay (Manchester United). Kaikki nämä ovat myös tänään avauksessa.

Kello 21.23: Saksan avauksessa riittää Euroopan huippupelaajia. Maalissa vanha tuttu Manuel Neuer (Bayern München), puolustuksessa Real Madridin Antonio Rüdiger, laitapakkina Joshua Kimmich (Bayern München), keskikentällä Jamal Musialaa (Bayern), Florian Wirtziä (Bayer Leverkusen), Ilkay Gündogania (FC Barcelona) ja hyökkäyksessä Kai Havertz (Arsenal).

Kello 21.19: Tervetuloa jalkapallon EM-kisojen avausillan kamppailun Saksa–Skotlanti liveseurannan pariin. Ottelu käynnistyy kello 22. Ennen tätä perkauksessa molempien joukkueiden avaukset sekä isoimmat puheenaiheet kisojen alta.

Lue myös:

    Uusimmat