MTV:n tiedot: Oppilailta urkittu tietoja kouluampumisen uhreista toimittajaksi tekeytymällä

MTV Uutiset ei ole sosiaalisessa mediassa yhteydessä nuoriin, jotka opiskelevat Viertolan koulussa.

MTV Uutisten tietojen mukaan Vantaan Viertolan koulun oppilailta on udeltu epäillyn kouluampujan ja uhrien tietoja Snapchat-sovelluksessa. MTV Uutiset ei pysty vahvistamaan viestien aitoutta, mutta asian yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi haluaa artikkelissa avata omia toimintatapojaan.

Tietojen kalastelija on mahdollisesti esiintynyt uutistoimittajana. Hän myös rehvasteli huijauksella toisella verkkoalustalla. MTV Uutisten tietojen mukaan Snapchatissa on esiinnytty ainakin Helsingin Sanomien toimittajana.

MTV Uutisten tiedossa ei ole, onko sovelluksessa esiinnytty myös muiden tiedotusvälineiden nimissä.

Snapchat on erityisesti nuorten suosima keskustelualusta, jossa voi lähettää viestejä kuvien, videoiden ja tekstien muodossa.

MTV Uutiset ei kontaktoi lapsia somessa

MTV Uutiset ei kysy kouluampumisesta Snapchatissa eikä ole asiasta sosiaalisessa mediassa yhteydessä suoraan nuoriin. Mikäli saat tilanteeseen liittyen yhteydenottoja Snapchatissa MTV Uutisten nimissä, suosittelemme ilmoittamaan asiasta MTV Uutisten toimitukselle sekä poliisille.

Mikäli jossakin tilanteessa epäilet MTV Uutisten toimittajana esittäytyvän henkilön henkilöllisyyttä, voit pyytää häneltä nähtäväksi henkilöllisyystodistuksen sekä pressikortin tai kuvallisen kulkukortin.

MTV Uutiset uutisoi kouluampumisesta uhreja kunnioittaen. MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Julkisen sanan neuvoston Journalistin ohjeita. Ohjeissa linjataan muun muassa, että alaikäisen rikoksesta tuomitun henkilöllisyyden paljastamisessa on oltava erityisen varovainen.

Viertolan kouluampumisesta epäilty tekijä on 12-vuotias, jonka vuoksi hänen nimeään ei julkaista mediassa. Kyseessä on lisäksi vasta epäily ja 12-vuotiaana hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa.

Poliisi: Virheellisen tiedon levittäminen on rikos

Poliisin mukaan sosiaalisen mediassa liikkuu kouluampumisesta paljon erilaista, osittain virheellistäkin tietoa.

– Poliisi haluaa edelleen muistuttaa, että virheellisen tiedon levittäminen somessa on rikos.

Poliisi painottaa myös kunnioittamaan uhrien omaisia ja läheisiä.

Tästä on kyse

Poliisi sai tiistaina kello 9.08 hätäkeskuksen kautta hälytyksen Vantaan Viertolan peruskoulun Jokirannan opetuspisteeseen.

MTV Uutisten tietojen mukaan 12-vuotias epäilty tekijä oli tullut luokkahuoneeseen kasvomaski naamallaan ja kuulosuojaimet korvillaan. Epäillyllä tekijällä oli revolveri.

Kouluampumisessa kuoli 12-vuotias poika ja haavoittui kaksi 12-vuotiasta tyttöä.

Menehtynyt poika on Suomen kansalainen. Sairaalahoidossa olevista tytöistä toinen on Suomen kansalainen ja toinen Suomen ja Kosovon kaksoiskansalainen.

Epäilty tekijä otettiin kiinni teon jälkeen noin 50 minuutin kävelymatkan päästä.

MTV:n rikostoimittajat käyvät videolla läpi kouluampumisen avoimia kysymyksiä:

MTV:n rikostoimittajat: Vantaan ampumisen avoimet kysymykset 11:13

Juttua päivitetty 3.4. klo 15.15: Artikkeliin lisätty tieto siitä, että nimien kalastelua ei ole pystytty vahvistamaan sekä avattu artikkelin tekemisen taustaa. 

Lue myös:

    Uusimmat