MTV:n palkittu kirjeenvaihtaja: "Kiina toipuu lamasta ensimmäisenä"

-Väsynyt mutta onnellinen, tiivistää tunnelmat MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Kiinan kirjeenvaihtaja Petri Saraste, joka palkittiin eilen vuoden journalistina Bonnierin Suuri Journalistipalkinto -gaalassa.

Saraste jakaa palkintonsa Ylen Kiinan kirjeenvaihtajan Katri Makkosen kanssa.

- Suurin yllätys on ollut se, että aiheita on niin paljon, mutta toisaalta kaikki uutisaiheet pitää melkein itse kaivaa. Itsestäänselviä uutisia ei ole, Makkonen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

- Kiinasta voi puhua melkein enemmän maanosana kuin maana. Jo maan sisällä on niin paljon esimerkiksi kulttuurisia eroja, Saraste kertoo kokemuksistaan.

Kulttuurieroihin lukeutuu esimerkiksi se, että toimittajan haastattelupyyntöihin ei välttämättä tule ikinä vastausta. Useimmiten se tarkoittaa, ettei haastattelua haluta antaa - sitä vain ei ole tapana suoraan päin naamaa sanoa.

- Haastatteluja on vaikea saada. Aina lähetetään fakseja, leimataan virallisesti papereita ja odotellaan. Suomessa poliisi on kaveri, Kiinassa näin ei välttämättä ole, sanoo Makkonen, joka on useamman kerran pidätetty juttukeikoilla.

Kiina on monimutkainen ja vaikea maa, jonka yksipuoluejärjestelmä ja keskusjohtoisuus antavat maan hallitukselle mahdollisuuksia salailuun ja muunneltuihin totuuksiin. Saraste antaa kuitenkin kiitostakin.

- Paljon on tapahtunut harppauksia parempaan suuntaan. Aiemminhan esimerkiksi Pekingistä poistumiseenkin piti pyytää lupa. Nykyään tällaista ei enää onneksi ole, Saraste huoahtaa.

Kiina toipuu talouskriisistä ensimmäisenä

Molemmat kirjeenvaihtajat uskovat, että tämä vuosi on Kiinalle erittäin kiinnostava myös taloudellisesta näkökulmasta.

- Uskon oikeasti siihen, että Kiina toipuu tästä talouskriisistä ensimmäisenä, Saraste sanoo.

- Siellä ei lietsota lamaa, uutiset ovat varsin positiivisia - välillä tietysti liiankin. Kolmekymmentä viime vuotta ovat olleet taloudellisesti nousujohteisia, bruttokansantuote on kasvanut kaksinumeroisin luvuin. Tämän vuoden kasvu on kahdeksan prosenttia, mikä olisi paljon missä tahansa muualla, mutta Kiinassa pudotus aiempaan.

Kirjeenvaihtajat näkevät keskusjohtoisuudessa kuitenkin myös hyvää. Esimerkiksi matkapuhelinyhtiöissä on irtisanomiskielto. Työtä tarjotaan "vaikka hampaat irvessä", kuten Saraste toteaa.

- Se on varsinaista elvyttämistä, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat