MTV:n meteorologilta suorat sanat: "He***tin kylmää!" – Suomeen vyöryy pian arktista ilmaa suoraan pohjoisnavalta ja Siperiasta

Tämän viikon päätteeksi säässä tapahtuu jälleen käänne kylmempään suuntaan. MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas odottaa sunnuntaista ja maanantaista tulevan ainakin toistaiseksi talven kylmimmät päivät.

Mäntykannaksen mukaan reippaan kylmenemisen aiheuttaa Suomeen yltävä todella kylmä arktinen ilma, joka normaalisti pysyy pohjoisnavalla ja Siperiassa. Meteorologi sanoo tiivistetysti ensi viikon näyttävän hyytävältä, jopa ”he***tin kylmältä”.

– Öisin lämpötila voi laskea pohjoisessa -40 asteeseen tai jopa yli. Etelässä yölämpötilat laskevat -25 ja -30 asteen välille.

Myös päivälämpötilat pysyvät hyisissä lukemissa. Sunnuntaina etelässä jäädään -15...-20 asteeseen ja pohjoisessa -20...-35 asteeseen.

– Kylmin hetki on maanantaiaamu, jolloin koko maassa on laajalti -30...-40 astetta pakkasta. Iltapäivällä sää hieman lauhtuu, mutta silti suuressa osassa Suomea jäädään -20...-30 asteen lukemiin.

Lumisateet paikoin liikenteen harmina

Ennen viikonvaihteessa entisestään kylmenevää säätä lumisateet kiusaavat paikoin autoilijoita. Enimmillään lunta voi torstain aikana tulla lisää noin viiden sentin kerros.

– Tänään höttöistä pakkaslunta sataa Lounais- ja Länsi-Suomessa. Illalla sateita tulee myös Uudellamaalla. Ajokeli muuttuu huonoksi lumen pöllyämisen heikentämän näkyvyyden sekä sen liukastamien tienpintojen vuoksi.

Mäntykannas sanoo pakkaslumisateita tulevan lisää perjantaina ja lauantaina niin Etelä- kuin Keski-Suomessakin.

– Näillä alueilla pakkanen jää -5 ja -10 asteen välille, mutta selkeillä alueilla idässä ja pohjoisessa voidaan mitata jo -20...-30 asteen lukemia. 

Lue myös:

    Uusimmat