Mainos

MTV:n kirjeenvaihtaja: Trumpin tullisuunnitelmat kuohuttavat myös maan sisällä – ”Kauppasodassa ei voittajia”

2:48

Osakekurssitkin notkahtivat Trumpin teräs- ja alumiinitullikaavailujen jatkuessa, eikä tilannetta helpottanut taloudellisen neuvonantaja Gary Cohnin ero, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Taustalla on pelko epävakauden kasvusta, kun finanssialan raskassarjalainen ja presidentti Donald Trumpin protektionistista linjaa edes jotenkin aisoissa pitänyt Cohn jätti paikkansa Trumpin neuvonantajana. Cohn vastusti tulleja, mutta Trump ei tämän varoituksia ilmeisesti kuunnellut.

– Se oli viimeinen pisara Cohnille, Karppinen uskoo.

Myös republikaanipoliitikot ovat yrittäneet puhua presidenttiä ympäri, ja maan ulko- sekä puolustusministerit ovat varoittaneet virkamiehiään siitä, että tuontitullit voivat vaikuttaa maan ulko- ja turvallisuussuhteisiin.

Esimerkiksi EU on lytännyt Trumpin perustelut kansalliseen turvallisuutteen perusteettomina, ja uhkaa vastaavilla toimilla Yhdysvaltoja kohtaan, jos tuontitullit otetaan käyttöön.

– Suurin osa poliitikoista asiantuntijoiden tapaan pelkää ja varoittaa siitä, että kauppasodassa ei lopulta ole voittajia, Karppinen summaa.

Kongressilla on valta kumota Trumpin päätös tuontitulleista, mutta jo käydyistä keskusteluista huolimatta ei ole tietoa siitä, oltaisiinko kongressissa todella valmiita tekemään moinen liike.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.