Mainos

MTV Lontoossa: Uusi kansanäänestys Brexitistä lähempänä kuin koskaan – "Kansa ja poliitikot ovat sekaisin"

2:41

Britannian pääministeri Theresa May ilmoitti eilen parlamentin alahuoneessa tällä päivälle aiotun brexit-äänestyksen lykkäämisestä. Ilmoitus voimisti ennestäänkin voimakkaina velloneita huhuja hallituksen toimintakyvyttömyydestä. Tänään Britanniassa on arvailtu, koska lykätty parlamenttiäänestys mahdollisesti järjestetään. Mayn kabinetti ilmoitti takarajan olevan reilun kuukauden päästä.

May vieraili tänään tapaamassa Saksan liittokansleri Angela Merkeliä että EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juckeria. May yrittää neuvotella ainakin joitakin muutoksia brexit-sopimukseen tyydyttääkseen ylenmääräisen kriittistä parlamentin alahuonetta.

"Ainoa mahdollinen sopimus"

Kotimaassa Mayta on kritisoitu ankarasti huonosta sopimuksesta EU:n kanssa. Parlamentin jäsenet vaativat muutoksia, mutta juuri mitään ei ole luvassa.

Tämänpäiväisten tapaamisten tulosten on arvioitu jääneen laihoisiksi, sillä EU:n kanta on edelleen, että syksyllä neuvoteltua brexit-sopimusta ei muuteta. Juncker toisti saman asian jälleen tänään.

– Neuvottelemamme sopimus on ainoa mahdollinen sopimus, Juncker sanoi.

Merkel on asiasta samaa mieltä.

Parlamentti äänestää viimeistään tammikuusa

MTV Uutiset seuraa brexitin käänteitä Lontoossa.

Mayn kabinetti ilmoitti tänään, että parlamentin äänestys brexit-sopimuksesta järjestetään viimeistään 21.1.

– Se voi tapahtua toki aiemminkin, mutta asiasta ei ole sen tarkempaa tietoa. Kysymys kuuluu nyt: mikä parlamentille riittäisi? kysyy toimittaja Kalle-Ville Lahtinen.

Lontoon Suomi-Instituutin johtaja Emilie Gardberg sanoo, että mikään ei saa alahuoneen edustajien päätä kääntymään, eikä May tule voittamaan äänestystä parlamentissa.

– Ei ole varmasti mitään, että May voi tuoda takaisin ja joka saisi parlamenttiin hänelle tarvittavan enemmistön. Esimerkiksi Irlannin rajakysymyksestä EU ei tule varmasti neuvottelemaan sellaista, kuin jotkut parlamentin jäsenet täällä haluavat, Gardberg sanoo.

Parlamentti on tällä hetkellä niin riitaisa, että se tuskin saa mitään päätöstä brexitistä aikaiseksi.

– Osapuolet ovat kovin kaukana toisistaan, Kansa ja poliitikot ovat sekaisin, Gardberg sanoo.

Gardberg sanoo, että nykyinen pattitilanne voisi johtaa siihen, että työväenpuolueella olisi paikka iskeä ja lähteä vetämään sitä, että jäätäisiin Euroopan Unioniin.

Hän sanoo myös, että uusi brexit-äänestys on edelleen mahdollinen, vaikka viimeksi eilen hallitus vakuutti parlamentissa, että uutta äänestystä ei tule.

– Kokisin, että se tuntuu tässä vaiheessa todennäköisemmältä kuin ikinä aiemmin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja