MTV kokosi Suomen härskeimmät paikannimet kartalle – löydätkö tutun paikkakunnan?

Suomessa on useita paikannimiä, joita voivat saada häveliäimmät meistä nolostumaan.

MTV kokosi kartalle joukon härskeimmistä paikannimistä. Oheiseen karttaan on koottu kuitenkin vain pieni osa nykysuomessa härskeinä tai siivottomina pidetyistä nimistä.

Jotkut paikannimistä voivat esiintyä useammassakin paikkakunnassa, sillä esimerkiksi Paskolampia löytyy Suomesta yhteensä 290 kappaletta.

Nimet on poimittu Maanmittauslaitoksen paikannimirekisteristä. Rekisteristä löytyvät vain peruskartassa esitettävät paikannimet, joten siinä ei ole mukana esimerkiksi epävirallisempia nimiä.

Härskit nimet vertauskuvallisia ja naseviakin tapoja kertoa paikoista

Suomen kielen yliopistonlehtori Terhi Ainiala kertoo, että siveettömät paikannimet ovat kestoaihe, josta häneltä kysytään tasaisin väliajoin.

Hän kertoo, että nimi on yleensä kertonut jotain merkityksellistä kyseisestä paikasta. Nimet ovat voineet olla myös vertauskuvallisia. Monet niin sanotuista härskeistä paikannimistä sisältävät esimerkiksi sukupuolielinten nimiä.

– En halua ajatella, että nimen antaja olisi ehdoin tahdoin halunnut olla hävytön, härski tai rivo. Monet tällaiset nimet ovat olleet esimerkiksi nasevia tapoja kertoa jotain paikan muodosta. On helppo miettiä, minkä muotoisia tällaiset paikat ovat, Ainiala kertoo.

Ainialan toteaa, ettei voida antaa yhtä yksittäistä syytä, joka selittäisi kaikki sadat hävyttöminä pidetyt paikannimet. Useimmat näistä paikoista ovat hieman syrjäisempiä, eivätkä ne ole olleet yhteisön keskeisimpiä paikkoja.

Sanojen merkitys riippuu ympäröivästä kulttuurista

Ainiala muistuttaa, että osa näistä nimistä on vuosisatoja vanhoja ja syntyneet aivan toisenlaisessa kulttuurissa kuin omamme. Esimerkiksi pillu- ja vittu-sanan käyttö kirosanana on enemmän meidän aikakautemme ilmiö, kun sitä ennen sen merkitys on ollut neutraalimpi.

– Riippuu kulloisestakin kulttuurista, mistä asioista on ollut soveliasta puhua, miten ja kenen kanssa, hän kertoo.

Esimerkiksi vanhassa kansanperinteessä ja runoudessa on puhuttu sukuelimistä ja vastaavista aiheista hyvinkin suorasukaisesti. Ainialan mukaan se kertoo siitä, miten kansa on näistä asioista puhunut. Hävyttömät paikannimet osittain kuuluvat samanlaiseen tapaan käyttää kieltä.

Osa härskeistä merkityksistä on omaa keksintöämme

Myös sanan lataus ja merkitys on voinut muuttua vuosien saatossa. Esimerkiksi paska-alkuiset nimet ovat Suomessa hyvin yleisiä. Esimerkiksi yleinen Paskalampi on viitannut yleensä mitättömään ja vähäpätöiseen lampeen, joka on yleensä ollut vielä upottavarantainen. Nimen tarkoituksena on yksinkertaisesti ollut kertoa, millainen paikka on kyseessä.

Osalla nykyään hävyttöminä pidetyistä nimistä ei ollut aikanaan mitään likaista merkitystä, vaan tämä merkitys on oman näkökulmamme tuotosta. Esimerkiksi Hinthaaralla ja Alapäällä ei ollut nimeäjilleen alatyylistä merkitystä.

– Ihmiset ymmärrettävästi haluavat leikitellä nimistöllä ja etsiä sieltä erilaisia merkityksiä, Ainiala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat